Κινηματογραφος

Fantasmagorie: Δείτε την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων

Μία ταινία που μοιάζει με περίεργο όνειρο

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fant.jpg
© IMDB

Το 1908 ο Εμίλ Κολ δημιούργησε την πρώτη πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Fantasmagorie» ενώνοντας 700 διαφορετικά σκίτσα

Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, το 1908, η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μπήκε στις ζωές μας και σημάδεψε την μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου. Δημιουργός της ήταν ο Γάλλος γελοιογράφος Εμίλ Κολ και ο τίτλος της ήταν «Fantasmagorie», ως ένας φόρος τιμής στην μαγική λατέρνα, μία κατασκευή του 19ου αιώνα που έπαιζε με το φως και τις σκιές δημιουργώντας σχέδια στους τοίχους.

Η ταινία, που διαρκεί λίγο λιγότερο από 2 λεπτά, ήταν βέβαια βουβή όπως όλες της εποχής, ενώ την έντυνε η μουσική του Φάμπιο Ναποδάνο, γνωστός και ως It-Alien. Ήταν φτιαγμένη έτσι ώστε να μοιάζει σαν να βλέπουμε κάποιον να ζωγραφίζει με λευκή κιμωλία πάνω σε μαυροπίνακα, αποτέλεσμα 700 σκίτσων σχεδιασμένων σε χαρτί και εκτεθειμένων σε αρνητικό φιλμ.

Αν προσπαθήσετε να ακολουθήσετε την πλοκή, τότε αυτό μάλλον θα αποδειχτεί κάπως δύσκολο, αφού ο Κολ προσπάθησε μέσα από αυτήν να τιμήσει την ξεχασμένη στην εποχή του ασυνάρτητη κίνηση, με τον πρωταγωνιστή πιερότο και το περιβάλλον του να φαίνεται σταδιακά να παίρνουν το ένα τη μορφή του άλλου και να μεταλλάσσονται σε νέα σχήματα. Όλη η ταινία αντικατοπτρίζει κάτι που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο στα πλαίσια της φαντασίας και μας δίνει την αίσθηση που έχουμε όταν ξυπνάμε από ένα περίεργο όνειρο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι είδαμε και πώς όλα συνδέονται μεταξύ τους, ενώ κάποια πράγματα απλά μοιάζουν να μην έχουν κανένα απολύτως νόημα.

Επεισόδια στη Χ. Τρικούπη μετά την πορεία για τον Κουφοντίνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ