Κινηματογραφος

Η Ναντίν Λαμπακί πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Un Certain Regard

Η ταινία της «Καπερναούμ» ήταν φέτος υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και τώρα η σκηνοθέτιδα ταξιδεύει για το 72ο Φεστιβάλ Καννών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nadine-labaki
Ναντίν Λαμπακί/ ©facebook/Nadine Labaki

Η Λιβανέζα σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Ναντίν Λαμπακί, της οποίας η ταινία «Καπερναούμ» ήταν υποψήφια για βραβείο Bafta αλλά και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα Όσκαρ, θα είναι επικεφαλής της φετινής κριτικής επιτροπής του τμήματος Un Certain Regard στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η Λαμπακί έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το γαλλικό φεστιβάλ. Μετά την αποφοίτησή της σε οπτικοακουστικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σκηνοθέτησε διαφημίσεις και μουσικά βίντεο.

Η δεύτερη ταινία της «Where To Go Now Now» υπήρξε ένας μύθος για την ανοχή. Είχε κάνει πρεμιέρα στο τμήμα Un Certain Regard στις Κάννες το 2011 πριν από το Capernaum, και εξιστορούσε την περιπέτεια ενός τραυματισμένου αγοριού από τον Λίβανο που μηνύει τους γονείς του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ζωή που του έδωσαν.

 

 

«Θυμάμαι όταν έφτασα στις Κάννες ως φοιτήτρια κινηματογράφου, ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που θα ζούσα το πιο φημισμένο φεστιβάλ του κόσμου», δήλωσε η Λαμπακί.

«Πίστευα ότι ήταν τόσο μακριά από μένα, θυμάμαι να σηκώνομαι νωρίς το πρωί και να στήνομαι στις ατελείωτες ουρές για να πάρω ένα εισιτήριο. Μου φαίνεται σαν χθες, αλλά ήταν πριν από 15 χρόνια που έκανα αίτηση για το Φεστιβάλ των Καννών στο Cinefondation (τμήμα ταινιών και ταινιών μικρού μήκους), με την καρδιά μου γεμάτη ελπίδα και το χέρι μου να τρέμει».

Πρόσθεσε δε «Σήμερα είμαι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία  Un Certain Regard, γεγονός που δείχνει ότι μερικές φορές η ζωή μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη από τα όνειρά μας. Αδημονώ να δω τις ταινίες που έχουν επιλεγεί, να συζητήσω να διαφωνήσω, να εμπνευστώ από τη δουλειά άλλων καλλιτεχνών ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ