Κινηματογραφος

5 must see ντοκιμαντέρ για το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει ένα-ένα τα μυστικά του

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
life_of_v1.jpg

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει ένα-ένα τα μυστικά του. Μετά λοιπόν κι από την ανακοίνωση της βράβευσης με Χρυσό Αλέξανδρο του ελληνικής καταγωγής αμερικανού σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιoύ για την προσφορά του στον κινηματογράφο, μαθαίνουμε πως στον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη θα δοθεί carte blanche για να επιλέξει αγαπημένα του ντοκιμαντέρ άλλων δημιουργών από όλο τον κόσμο και να τα παρουσιάσει στο κοινό της διοργάνωσης. Με αυτή την αφορμή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σε ειδική προβολή το ντοκιμαντέρ του The Cove (2009), που καταγράφει τη μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Λούι Ψυχογιός
Ο βραβευμένος με Όσκαρ Λούι Ψυχογιός

Ακόμη πέντε σημαντικά ντοκιμαντέρ από το πλούσιο μενού που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές και αναμένεται να κλέψουν την προσοχή των σινεφίλ είναι τα εξής:

Free Solo των Jimmy Chin & Elizabeth Chai Vasarhelyi (ΗΠΑ)

freesolo_16.jpg

To Ελ Καπιτάν είναι ένας γρανιτένιος μονολιθικός σχηματισμός στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο μονόλιθος, ύψους περίπου 900 μέτρων, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον πλανήτη για κάθε αναρριχητή, εξαιτίας της κάθετης κλίσης του. Αυτό το αγωνιώδες, συναρπαστικό ντοκιμαντέρ καταγράφει, στιγμή προς στιγμή, τον αδιανόητο άθλο του Άλεξ Χόνολντ, ο οποίος σκαρφάλωσε στην κορυφή του Ελ Καπιτάν, χωρίς τη βοήθεια σκοινιών ή προστατευτικού εξοπλισμού, υπογράφοντας έναν από τα σπουδαιότερα κατορθώματα στην ιστορία της αναρρίχησης.

Η προβολή του υποψήφιου για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ «Free Solo» είναι δωρεάν στο 21ο ΦΝΘ και θα κάνει τηλεοπτική πρεμιέρα αποκλειστικά στο National Geographic που είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV Και Wind Vision.

Vida a Bordo του Emiliano Mazza De Luca (Ουρουγουάη)

vida_a_bordo_.jpg

Ετοιμαστείτε για επιβίβαση στο πλοίο «Εξερευνητής», για ένα ταξίδι στον ανθρώπινο μόχθο, τη μοναξιά, τη σιωπή, την απουσία, τελικά στην αυτογνωσία. Επενδύοντας σε αισθητηριακές εικόνες και πλούσια ηχητικά τοπία, ο σκηνοθέτης δεν χρειάζεται παρά ελάχιστες λέξεις, που όμως κουβαλούν ένα ανυπολόγιστο συναισθηματικό φορτίο. Δεκαπέντε άνδρες βυθίζονται στο άχρονο κουκούλι της «ζωής εν πλω», περικυκλωμένοι από την αρχέγονη δύναμη του νερού και της φύσης, στη δίνη ενός κόσμου γεμάτου μυστήριο, λες και βγαλμένου από το υποσυνείδητο.

The Republic’s Couriers του Bardedine Haouari (Γαλλία)

couriers.jpg

Τρεις νεαροί που ζουν στα υποβαθμισμένα παρισινά προάστια δουλεύουν ως μεταφορείς, οργώνοντας τους πολυσύχναστους και τουριστικούς δρόμους του κέντρου με τα ποδήλατά τους. Έχοντας περάσει όλη τους τη ζωή στο –γεωγραφικό και κοινωνικό– περιθώριο του Παρισιού, βλέπουν το άλλοτε άβατο της Place de la République να έχει μετατραπεί σε ορμητήριο και δεύτερο σπίτι τους. Ένα ντοκιμαντέρ που ρέει αβίαστα, καταγράφοντας μια καθημερινή ιστορία απλών ανθρώπων σαν να ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Love Express – Η εξαφάνιση του Βαλέριαν Μπορόβτζικ/ Love Express. The Disappearance of Walerian Borowczyk του Κούμπα Μικούρντα | Kuba Mikurda
(Πολωνία, Εσθονία)

love_express_1.jpg

Από το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών και την καθολική καλλιτεχνική αναγνώριση στην απαξιωτική καθιέρωση του χαρακτηρισμού «σκηνοθέτης ερωτικών ταινιών». Μια ματιά στο προκλητικό έργο του πολωνού σκηνοθέτη Βαλεριάν Μπόροβτσικ, οι τολμηρές κινηματογραφικές εικόνες του οποίου τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την άνοδο και την πτώση του Μπορόβτζικ μέσα από μαρτυρίες στενών του συνεργατών, καθώς και διάσημων συναδέλφων, εγείροντας παράλληλα ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία του καλλιτέχνη. Μεταξύ άλλων μιλούν για εκείνον οι Τέρι Γκίλιαμ, Σλάβοι Ζίζεκ, Νιλ Τζόρνταν, αλλά και ο προσφάτως εκλιπών Αντρέι Βάιντα.

Η μαγική ζωή της Β. /The Magic Life Of V του Τόνισλαβ Χριστόφ / Tonislav Hristov (Φινλανδία, Δανία, Βουλγαρία)

life_of_v2.jpg

Μια νεαρή κοπέλα παλεύει να σταθεί στα πόδια της και να ξεπεράσει τα τραύματα που τη συνοδεύουν από την παιδική της ηλικία. Παράλληλα, κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι της για να βοηθήσει τον αδελφό της, που πάσχει από νοητική υστέρηση. Μόνη της διέξοδος η ονειρική διαφυγή από την πνιγηρή πραγματικότητα μέσα από ένα ασταμάτητο παιχνίδι ρόλων, που της χαρίζει την πνοή μιας νέας ταυτότητας, απαλλαγμένης από αγιάτρευτες πληγές. Σταδιακά, αντιλαμβάνεται πως η αληθινή απελευθέρωση θα έρθει μόνο αν κοιτάξει κατάματα το σκοτάδι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ