Κινηματογραφος

Ένα γουικέντ στην Αθήνα με 200€!

Κάνε οικονομία έλα στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο με 200 ευρώ στο πορτοφόλι. Η Λένα Χουρμούζη είδε το ντοκιμαντέρ που θα δουν τουρίστες από την Φινλανδία μέχρι την Κίνα.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4763-24004.jpg

Κάνε οικονομία έλα στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο με 200 ευρώ στο πορτοφόλι. Η Λένα Χουρμούζη είδε το ντοκιμαντέρ που θα δουν τουρίστες από την Φινλανδία μέχρι την Κίνα.

Λουκουμάδες στην Κλαυθμώνος, μεζέ στην Πλάκα, ποτό με κλάμπινγκ στου Ψυρρή, ξενοδοχείο στα Εξάρχεια και θέατρο στης Δώρας Στράτου. Και φυσικά μουσεία. Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με 200 ευρώ στο πορτοφόλι. Βοηθός και οδηγός μας ένα βιντεάκι. Ονομάζεται Low Cost Athens και είναι το πρώτο από τα συνολικά 13 ημίωρα επεισόδια για οικονομικές εξορμήσεις σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις.

Η ιδέα ξεκίνησε από την ισπανική  ΑΤΝ στη Σεβίλλη που ήρθε σε επαφή με οκτώ ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ. “Η ιδέα δεν είχε σχέση με την οικονομική κρίση, απλά ήμασταν μπροστά από την εποχή μας”, διευκρινίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κοσμίδης. Στο  επεισόδιο της Αθήνας, πίσω από την κάμερα είναι ο Μιχάλης και μπροστά η ηθοποιός, Έρση Νιαώτη.

Ο Μιχάλης λέει πως η ιδέα ήταν συλλογική: «Είναι μια παραγωγή οκτώ ανεξάρτητων ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες μοιράζονται κόστος, ρίσκο και πνευματικά δικαιώματα. Εμείς είμαστε τέσσερις Έλληνες που έχουμε συστήσει την εταιρεία Topology Media, με έδρα το Λονδίνο και παράρτημα στην Αθήνα. Ως Έλληνες αναλάβαμε την ξενάγηση στην Αθήνα, ως κάτοικοι Λονδίνου επίσης κάναμε το γύρισμα για το Low Cost London. Τώρα η κάθε χώρα έχει δικά της συστήματα προβολής. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή σε DVD. Το επεισόδιο της Αθήνας έχεις επίσης ήδη πωληθεί σε τηλεοπτικό κανάλι της Φινλανδίας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Κίνα. Να σημειώσω ότι προβλήθηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία στο φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο».

Ποια έξοδα έκαναν όμως τη διαφορά στην Αθήνα;

«Τριήμερο εισιτήριο  για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με 15 ευρώ και διαμονή με 35 ευρώ τη βραδιά σε πανσιόν στο λόφο του Στρέφη. Εν αντιθέσει στο Λονδίνο το φθηνότερο δωμάτιο έκανε 50 λίρες και έμοιαζε με μεγάλη ντουλάπα.  Προβάλαμε τα κλασικά μέρη αλλά και μερικά πιο ασυνήθιστα, όπως η παραλία του Μπάτη. Θέλαμε να δείξουμε ότι η Αθήνα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχει παραλία στα 20 λεπτά από το κέντρο. Δε γινόταν να χωρέσουν τα πάντα. Προτιμήσαμε, για παράδειγμα, να πάμε στο νέο μουσείο της Ακρόπολης ,εκμεταλλευόμενοι το οικονομικό εισιτήριο των 5 ευρώ αντί για τον βράχο της Ακρόπολης».

Στην Αθήνα το φαγητό είναι οικονομικό και η Έρση έπρεπε να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Το low cost δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις γυναίκες που προσέχουν τη γραμμή τους. Ως παρουσιάστρια έπρεπε να τρώω τα πάντα. Έπρεπε να φάω λουκουμάδες, έπρεπε να φάω σουβλάκια. Έβαζα τα δυνατά μου να βγαίνει το πλάνο γρήγορα ώστε να μην τρώω συνεχώς.».

Η μεγαλύτερη έκπληξη στα γυρίσματα ήταν οι άδειες. «Στο Λονδίνο χρειαστήκαμε συνολικά 68. Φταίει το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάθε πράγματος εκεί. Δηλαδή, στην πλατεία Trafalgar από τα σκαλιά και πάνω μπορούσαμε να κινηματογραφήσουμε κανονικά από τα σκαλιά και κάτω δεν μπορούσαμε, γιατί ήταν αρμόδια άλλη υπηρεσία. Στην Αθήνα ήταν πολύ λιγότερες οι άδειες, χάρις στη βοήθεια της Εταιρίας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, το μετρό μας δυσκόλεψε. Θεωρώ ότι το μετρό είναι για πολλούς λόγους ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης. Αλλά τσουχτερό. Ένα πλάνο στις πλατφόρμες κοστίζει 5.000 ευρώ και 12.000 ευρώ εάν θέλαμε να μπούμε σε συρμό. Όπως καταλαβαίνεις το μετρό, στο φιλμάκι, παίζει μόνο απ’ έξω».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ