Κινηματογραφος

Μαρία Μαγδαληνή

Το πέμπτο Ευαγγέλιο

2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 120'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 651
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mm-image-jpg.jpg

Η Μαρία από τα Μάγδαλα είναι μια νεαρή γυναίκα που αψηφά τις ιεραρχίες και τις αξίες της παραδοσιακής της οικογένειας για να γίνει μέλος ενός κοινωνικού-πολιτικού κινήματος με επικεφαλής τον Ιησού το Ναζωραίο. 

Ο Γκαρθ Ντέιβις («Lion») επιχειρεί να αποκαταστήσει το όνομα της Μαρίας Μαγδαληνής μετά τις τελευταίες αρχαιολογικές αποκαλύψεις που την θέλουν ισότιμο μέλος των αποστόλων και μάλιστα ξεχωριστό πρόσωπο στη ζωή του Χριστού. Η αρχή του φιλμ, δυνατή και ισορροπημένη μεταξύ Ιστορίας και μυθοπλασίας, μας δίνει πειστικά το πλαίσιο της εποχής (βρισκόμαστε στο 33 μ.Χ. στην κατακτημένη από τους Ρωμαίους Ιουδαία που διοικείται από τον Πόντιο Πιλάτο) καθώς και το ψυχολογικό πορτρέτο μιας γυναίκας που βρίσκεται ξεκάθαρα εκτός εποχής, με τους συγγενείς της να τη θεωρούν δαιμονισμένη επειδή αρνείται να παντρευτεί τον άντρα που της υπέδειξαν. Σκηνές λυρισμού ανακατεύονται εύστοχα με ρεαλιστικές πινελιές που έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο –αρκετά συζητήσιμο το «διάβασμα» της Μαρίας ως πρώιμης φεμινίστριας που κάνει την επανάστασή της εγκαταλείποντας την οικογενειακή εστία–, αλλά σταδιακά η ταινία χάνει το ενδιαφέρον της καθώς παραδίδεται σε μια αφελή αναπαραγωγή της ιστορίας του Χριστού (ο Φίνιξ σε μέτρια ερμηνεία, ένας  μόνιμα χαμένος στα οράματα του Μεσσίας) χωρίς εκπλήξεις, με βασικότερη αξία της την ερμηνεία της Ρούνι Μάρα.

INFO
Mary Magdalene
Μαρία Μαγδαληνή Mary Magdalene
2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 120'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκαρθ Ντέιβις
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ταξιτζής Ετζιοτορ, Ρούνυ Μάρα, Ντένις Μενοτσέτ, Χοακίν Φίνιξ, Αριάν Λάμπεντ, Ταχάρ Ραχίμ, Χάντας Γιάρον, Τόφικ Μπάρχομ, Ράιαν Κορ, Τσαρλς Μπαμπαλόλα
  • χρονολογια: 2018
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ