Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας: H Λιν Ράμσεϊ σκηνοθετεί τον Χοακίν Φίνιξ

Το φιλμ «Δεν ήσουν ποτέ εδώ» που βραβεύτηκε στις Κάννες έχει την τιμητική του στο σημερινό πρόγραμμα του φεστιβάλ

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
374095-772257.jpg

Άλλη μια βραβευμένη στις Κάννες ταινία έχει την τιμητική της σήμερα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, με τη σκηνοθέτιδα του φιλμ «Δεν ήσουν ποτέ εδώ», τη Λιν Ράμσεϊ, να παρίσταται στην πρεμιέρα του.

Το «Δεν ήσουν ποτέ εδώ» (Ιντεάλ, 20.00) κέρδισε το βραβείο σεναρίου αλλά και αυτό του καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών για την  εκρηκτική ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ που θυμίζει έντονα Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον «Ταξιτζή». Το θέμα της ταινίας της Λιν Ράμσεϊ είναι άλλωστε παρεμφερές.

 H Λιν Ράμσεϊ σκηνοθετεί τον Χοακίν Φίνιξ

Ένας αντικοινωνικός βετεράνος πεζοναύτης προσπαθώντας να σώσει την ανήλικη κόρη ενός γερουσιαστή, βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα θανάσιμο δίκτυο πολιτικής διαφθοράς. Ένα σκληρό και μηδενιστικό θρίλερ με βασικό χαρακτήρα έναν αλύτρωτο εξολοθρευτή άγγελο που θα μπορούσε να εμπνευστεί το μυαλό ενός Πολ Σρέιντερ.

Στον ίδιο χώρο (Ιντεάλ στις 22.30) ακολουθεί το «Θέλμα» του Νορβηγού Γιόακιμ Τρίερ. Ο σκηνοθέτης των πολυβραβευμένων «Όσλο, 31 Αυγούστου» και «Reprise» αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, της Θέλμα που αφήνει το θρησκόληπτο σπίτι της για σπουδές στο Όσλο και βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριας, Την ίδια στιγμή πασχίζει να τιθασεύσει τις τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις της σε μια πλοκή που θυμίζει συνδυασμό της «Κάρι» του Ντε Πάλμα και του φιλμ «Μέρες Οργής» του Ντράγερ.

Από το υπόλοιπο πρόγραμμα οι «Μπάσταρδοι» (Όπερα 1- 17.45) της Κλερ Ντενί είναι μια ταινία που είχε διχάσει πριν από λίγα χρόνια με θέμα τις αρπακτικές διαθέσεις κάποιων ανθρώπων που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, ο «Θεριστής» (Δαναός 1- 19.30) είναι φτιαγμένος από τη βοηθό του Χάνεκε, τη Μαρίν Φρανσέν και αφηγείται την πρωτότυπη ιδέα που έχουν οι γυναίκες ενός χωριού στη διάρκεια ενός πραξικοπήματος στη Γαλλία του 1852 για να μην ξεμείνουν από άντρες, ενώ ο Κορνέλ Μουντρούτσο που είχε υπογράψει το θαυμάσιο «Λευκός Θεός» δίενι την απάντηση του στα φαντασμαγορικά χολιγουντιανά έπη με το «Φεγγάρι του Δία» (Δαναός 1- 22.30) βάζοντας ένα μετανάστη από τη Συρία να αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις ύστερα από συμπλοκή του με αστυνομικούς στα σύνορα της Ουγγαρίας!  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ