Κινηματογραφος

Έφυγε ο αρχιεπιθεωρητής Ντρέιφους του Ροζ Πάνθηρα

Έκλεισε τα μάτια του το πιο διάσημο νευρικό τικ στην ιστορία του κινηματογράφου

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26762-61284.jpg

Έφυγε την Πέμπτη στον ύπνο του σε ηλικία 95 ετών ο ηθοποιός Χέρμπερτ Λομ, ευρύτερα γνωστός από το ρόλο του αρχιεπιθεωρητή Τσαρλς Ντρέιφους και προϊσταμένου του επιθεωρητή Ζακ Κλουζό στις ταινίες "Ροζ Πάνθηρας". Γεννήθηκε στην Πράγα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1917 σε αριστοκρατική οικογένεια,   μετέτρεψε το περίπλοκο όνομά του Herbert Charles Angelo Kuchacevich Schluderpacheru στο σύντομο Λομ και έπαιξε σε μερικές τοπικές ταινίες προτού μεταναστεύσει στη Βρετανία πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε μια μακρά σταδιοδρομία ως ηθοποιός παίζοντας σε περισσότερες από 100 ταινίες, υποδυόμενος το ρόλο του κακού. Ταυτίστηκε όμως με το ρόλο του αρχιεπιθεωρητή Ντρέιφους που τρελαίνεται στο πλάι του επιθεωρητή Κλουζό, του Πίτερ Σέλερς. Ο Λομ υποδύθηκε δύο φορές τον Ναπολέοντα, τη μία από τις δύο στην ταινία του 1956 "Πόλεμος και Ειρήνη" στο πλάι του Χένρι Φόντα και της Όντρεϊ Χέπμπορν. Επίσης υποδύθηκε τον Βασιλιά του Σιάμ το 1953 στην πρώτη θεατρική παραγωγή στο Λονδίνο του μιούζικαλ "Ο Βασιλιάς κι Εγώ". Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Πίτερ Σέλερς στην μαύρη κωμωδία "Η Συμμορία των Πέντε" (The Ladykillers) και στη συνέχεια οι δύο ηθοποιοί συνεργάστηκαν στις ταινίες του "Ροζ Πάνθηρα".

image

Η επιτυχία του στον ρόλο αυτόν οφείλεται σε πολλούς δικούς του αυτοσχεδιασμούς. Σε συνέντευξή του το 2004 στην εφημερίδα Ιndependent, ο Λομ δήλωνε ότι εκείνος επινόησε αυτό το νευρικό τικ που έγινε αργότερα το σήμα κατατεθέν του. "Άρχισα να ανοιγοκλείνω τα μάτια μου από νευρικότητα και δεν μπορούσα να σταματήσω", δήλωσε. "Αυτό δεν υπήρχε στο σενάριο, αλλά ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς το λάτρεψε. Όμως αυτό έγινε μετά πρόβλημα. Έκανα αυτές τις ταινίες για 20 χρόνια και έπειτα από 10 χρόνια ξέμειναν από καλά σενάρια".

"Μου λέγανε 'Χέρμπερτ ανοιγόκλεισε τα μάτια σου εδώ' και τους έλεγα 'Δεν πρόκειται να ανοιγοκλείσω τα μάτια μου. Γράψτε εσείς ένα καλό σενάριο και εγώ δεν θα χρειάζεται να ανοιγοκλείνω τα μάτια μου".


Στο βίντεο η χαρακτηριστική σκηνή από τον Ροζ Πάνθηρα όπου ο Ντρέιφους αναγκάζεται να διαβάσει τον επικήδειο του Κλουζό προσπαθώντας να κρύψει την χαρά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ