Κινηματογραφος

Ίντριγκα στη Μόστρα

Το παρασκήνιο πίσω από το φετινό «Χρυσό Λιοντάρι»

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25686-59577.JPG

Την αναλυτική λίστα με τα βραβεία τη διαβάζετε εδώ. Ο Κιμ Κι Ντουκ υπήρξε ο θριαμβευτής του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας φεύγοντας με το «Χρυσό Λιοντάρι» στις αποσκευές του για την ‘Pieta’, μια τουλάχιστον περίεργη ερωτική ιστορία με βαθιές χριστιανικές αναφορές.

Όμως λίγες ώρες αφ’ ότου ο Νοτιοκορεάτης πόζαρε με το βραβείο μπροστά φλας, ένα δημοσίευμα του Hollywood Reporter έφτιαξε το σκάνδαλο που πάντα καρικεύει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ. Η εισαγωγική πρόταση του άρθρου είναι: «Φαίνεται ότι στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ της Βενετίας άρεσε παρα πολύ το The Master…Όπου The Master, βάλε τη νέα ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στη Μόστρα και κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας και α’ ανδρικού ρόλου (το μοιράστηκαν Χόακιν Φίνιξ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν) διαπραγματευόμενη τη ζωή του ιδρυτή της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας.

Και πού το πήγε ο Hollywood Reporter; Υποστήριξε, επικαλούμενος πηγές μέσα στην επιτροπή, ότι τα μέλη της πιέστηκαν να διαλέξουν την ‘Pieta’ υποκύπτοντας στους νέους κανόνες του Φεστιβάλ που απαγορεύουν σε μια ταινία να κερδίσει περισσότερα από δύο μεγάλα βραβεία. Τους το υπενθύμισαν οι ιθύνοντες του φεστιβάλ και τους ζήτησαν να αποφασίσουν ποιο από τα τρία βραβεία δε θα κατέληγε στο The Master. Πάντα σύμφωνα με τον Hollywood Reporter ακολούθησε μια πολύ έντονη διαβούλευση της επιτροπής και το «Χρυσό Λιοντάρι» απέκτησε τελικά νοτιοκορεάτικη σφραγίδα.

Όπως ήταν φυσικό, μια κάποια αναστάτωση δημιουργήθηκε από τις φήμες, αναγκάζοντας τον, προέδρο της επιτροπής, Μαίκλ Μαν να προβεί σε διαυκρινιστική δήλωση επιβεβαιώνοντας με επίσημη γλώσσα το «μαγείρεμα». Τα αμερικάνικα media πάντως διέγνωσαν σκευωρία σε βάρος του Πολ Τόμας Άντερσον, ο ίδιος φυσικά δεν έχει μιλήσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Μόστρα «σκανδαλίζεται». Πρόπερσι, ο Κουεντίν Ταραντίνο κατηγορήθηκε ότι έδωσε – ως πρόεδρος - το βραβείο στο Somewhere της Σοφίας Κόπολα επειδή ήταν κάποτε γκόμενοι, ενώ το 2008 υπήρχε μια ανάλογη σύγκρουση που δεν επέτρεψε στον «Παλαιστή» του Αρονόφσκι να πάρει και βραβείο «καλύτερης ταινίας» αλλά και α’ ανδρικού για τον Μίκι Ρουρκ (αρκέστηκε στο πρώτο, ο Μίκι την πάτησε).

Αν άξιζε όλη αυτή η φασαρία, θα το διαπιστώσουμε στις 1/11 όταν το The Master θα ανοίξει στις ελληνικές αίθουσες. Ακολουθούν τα δύο "επίμαχα" τρέιλερ...

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ