Χορος

Μάθημα χορού εκεί που βάζουν ψηλά τον πήχη

Ο χορευτής και χορογράφος Θοδωρής Πανάς μας είπε όσα δεν γνωρίζαμε για την ξεχωριστή σχολή του

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375228-774636.jpg

Σε ένα πρώην εργοστάσιο 600 τ.μ., στην καρδιά της πόλης, στην Ακαδημία Πλάτωνος ακούγεται συνέχεια μουσική. Πιρουέτες, κορμάκια, παπουτσάκια, μελωδίες και πολύς κόσμος. Είναι οι μαθητές και οι δάσκαλοι της σχολής του Θοδωρή Πανά που έχουν δημιουργήσει μια διαφορετική, πλήρως εξοπλισμένη σχολή, που είναι κέντρο μάθησης, αλλά και χώρος συνάντησης για παιδιά, νέους και ενήλικες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Μιλώντας με τον Θοδωρή γίνεται εύκολα αντιληπτό το πάθος του για το χορό, ενώ προτρέπει όποιον διστάζει να δοκιμάσει, ακόμα και με μηδενική εμπειρία. «Είναι ένας τρόπος διαφυγής από την έντονη καθημερινότητα και βοηθάει σε όλους τους τομείς της ζωής» λέει ενθουσιασμένος.

Μάθημα χορού εκεί που βάζουν ψηλά τον πήχη

Μαθαίνω λοιπόν ότι τα μαθήματα γίνονται σε τρεις αίθουσες διδασκαλίας υψηλών προδιαγραφών 70, 80 και 180 τ.μ. αντίστοιχα. Οι χώροι είναι ευχάριστοι με ειδικό, κατάλληλο δάπεδο, ώστε να μπορεί κανείς να χορέψει άνετα.

Μάθημα χορού εκεί που βάζουν ψηλά τον πήχη

«Η σχολή διατίθεται για πρόβες σε ομάδες χορού που προετοιμάζουν παραστάσεις, ενώ στους χώρους μας φιλοξενούνται επίσης σεμινάρια και φεστιβάλ. Προσκαλούμε χορευτές και χορογράφους σύγχρονου χορού, από Ελλάδα και εξωτερικό, για σεμινάρια, γιατί θεωρούμε ότι τέτοιες δράσεις βοηθούν στην εξέλιξη του χορού στην Ελλάδα και παρουσιάζουν νέες τάσεις, που είναι πολύ σημαντικό», θα συμπληρώσει ο Θοδωρής.

Η παράσταση της σχολής γίνεται κάθε δύο χρόνια, η πρώτη έγινε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με επιτυχία, ενώ φέτος προετοιμάζεται η δεύτερη, που θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς. Γίνονται επίσης πιστοποιημένες εξετάσεις μπαλέτου, στις οποίες οι μαθητές εξετάζονται στο σύστημα Vaganova. 

«Επικροτούμε και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς γιατί βάζουν τα παιδιά σε μια πιο εντατική ενασχόληση με τον χορό και εξελίσσονται πιο γρήγορα με κίνητρο την επίτευξη ενός στόχου. Πέρυσι μία ομάδα μαθητών μας πήρε τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό latin και μια άλλη ομάδα μας συμμετείχε σε διαγωνισμό break dance. Ωστόσο, η ουσία δεν βρίσκεται στη διάκριση, αλλά στην εμπειρία που κερδίζει κανείς ζώντας το άγχος της προετοιμασίας και τον ανταγωνισμό, βλέποντας το επίπεδο των ξένων συμμετεχόντων, αποκτάς μια επιπλέον χορευτική εμπειρία».

Μάθημα χορού εκεί που βάζουν ψηλά τον πήχη

Όσο για την καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει κανείς χορό, ο Θοδωρής Πανάς συμβουλεύει: «Όσο μικρότερος ξεκινά κανείς τόσο το καλύτερο, γιατί το σώμα πλάθεται πιο εύκολα και δημιουργούνται μεγαλύτερες ευκολίες μεγαλώνοντας. Εμείς έχουμε παιδάκια από 3,5 ετών που διδάσκονται μουσικοκινητική νηπίων και σιγά-σιγά μπαίνουν στον κόσμο του μπαλέτου και τη βασική ύλη του κλασικού χορού. Κάποιος μεγαλύτερης ηλικίας που θέλει να ασχοληθεί με το χορό, θα πρέπει να το δοκιμάσει χωρίς η ηλικία να λειτουργήσει ανασταλτικά».

«Αν είναι κανείς αρχάριος, αλλά θέλει να το δει πιο σοβαρά, θα πρότεινα να ξεκινήσει με μπαλέτο που είναι η βάση. Βοηθάει να αποκτήσει κανείς σωστή στάση και αντίληψη του σώματός του, ώστε να μπορέσει να δοκιμάσει ευκολότερα και άλλα είδη χορού στη συνέχεια. Ο καθένας βέβαια μπορεί να ξεκινήσει απ’ όποιο είδος επιθυμεί» σημειώνει ο ίδιος.

Μάθημα χορού εκεί που βάζουν ψηλά τον πήχη

Το μπαλέτο και ο σύγχρονος χορός είναι ίσως τα πιο αγαπημένα είδη του κόσμου, με άλλα πιο σύγχρονα όπως η τζαζ να έχουν επίσης μεγάλη απήχηση στους μαθητές. Παράλληλα, το street dancing και το experimental θεωρούνται πολύ ανερχόμενα. «Σε αυτό έχουν βοηθήσει πολύ και τα shows που γίνονται στην τηλεόραση». «Προτρέπουν γενικώς τον κόσμο να ασχοληθεί με το χορό. Πέρυσι, χορογράφησα τον ημιτελικό στο “So You Think You Can Dance”, ενώ οι φιναλίστ έκαναν τις πρόβες τους στους χώρους της σχολή μας».

Όσο μιλάμε για τα κλασικά και ανερχόμενα είδη χορού, βλέπω στο πρόγραμμα το «Musical Theatre Techniques and Secrets». «Είναι ένας κύκλος σπουδών μιούζικαλ, τριετούς φοίτησης που ξεκίνησε πέρυσι. Διδάσκουμε μαζί με τον Αλέξιο Πρίφτη και το σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλισσόβα, σε συνεργασία με καλλιτέχνες του είδους από την Ελλάδα και το εξωτερικό» εξηγεί ο Θοδωρής. «Παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται κανείς για να έχει μια πετυχημένη πορεία στον κόσμο του μουσικού θεάτρου και να πετύχει σε αυτό τον τομέα». Το πρόγραμμα είναι πολύ εντατικό, τα μαθήματα διεξάγονται δύο φορές την εβδομάδα από πέντε ώρες (Τρίτη και Πέμπτη 11.00-16.00) και στο πρώτο έτος οι μαθητές ξεκινούν από το μηδέν, όλα διδάσκονται από την αρχή.

Μάθημα χορού εκεί που βάζουν ψηλά τον πήχη


Μαραθωνομάχων 51, Ακαδημία Πλάτωνος, 2105158735

info@athensdanceschool.gr, Facebook, Instagram 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη σχολή χορού εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ