Φωτογραφια

Τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία τιμούν τον θρυλικό φωτογράφο τοπίου Άνσελ Άνταμς

Σειρά γραμματοσήμων για τον καλλιτέχνη που αποτύπωσε το δέος του φυσικού περιβάλλοντος

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άνσελ Άνταμς: Ο σπουδαιότερος φωτογράφος τοπίου των ΗΠΑ τιμάται με σειρά γραμματοσήμων από τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία.

Ο Αμερικανός φωτογράφος Άνσελ Άνταμς άκμασε αιχμαλωτίζοντας τη μεγαλοπρεπή ομορφιά των αμερικανικών τοπίων. Δουλεύοντας σε άσπρο και μαύρο, εξέλιξε μια μοναδική εικαστική γλώσσα που απέδιδε και τις λεπτομέρειες του φυσικού περιβάλλοντος και τα συναισθήματα δέους που πυροδοτούσαν μέσα του.

O Αμερικανός φωτογράφος Άνσελ Άνταμς περίπου το 1950 © Public Domain

Ως φόρο τιμής στη δουλειά του πίσω από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής, τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία (USPS) κυκλοφόρησαν στις 15 του μήνα μια σειρά 16 γραμματοσήμων, στα οποία φιγουράρουν 16 φωτογραφίες που τράβηξε ο εμβληματικός φωτογράφος τοπίου.

H σειρά των 16 γραμματοσήμων που κυκλοφόρησαν τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία τιμώντας το έργο του Άνσελ Άνταμς © Instagram/Ansel Adams

Άνσελ Άνταμς: Φόρος τιμής από τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία στον μείζονα φωτογράφο

«Ο Άνσελ Άνταμς έκανε καριέρα δημιουργώντας φωτογραφίες με εξαιρετικά ευκρινή εστίαση και σχεδόν απεριόριστη τονικότητα και λεπτομέρεια», γράφουν τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία.

Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι (1927) © Public Domain

«Η ικανότητά του διαρκώς να οπτικοποιεί ένα θέμα, όχι μόνον το πώς φαινόταν στην πραγματικότητα αλλά το πώς το προσλάμβανε συναισθηματικά, οδήγησε σε ορισμένες από τις πιο φημισμένες φωτογραφίες των θησαυρών της φύσης της Αμερικής, περιλαμβανομένων του Half Dome στη Yosemite Valley της Καλιφόρνιας, των Grand Tetons του Γουαϊόμινγκ και της Denali στην Αλάσκα, της υψηλότερης βουνοκορφής στις ΗΠΑ».

H σειρά γραμματοσήμων με έργα του Άνσελ Άνταμς 

Σχεδιασμένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ντέρι Νόγιες, η σειρά εκδόθηκε υπό τον τίτλο γραμματόσημα Forever. Σε κάθε ένα, αποτυπώνονται κλασικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Άνσελ Άνταμς, όπως η Half Dome, Merced River· Winter, Yosemite National Park, California (1938)· Tetons and Snake River· Grand Teton National Park, Wyoming (1942)· The Golden Gate and Bridge from Baker Beach, San Francisco, California (περί το 1953)· Dunes, Oceano, California (1963).

Εθνικό Πάρκο Γουαϊόμινγκ (1942) © Public Domain

«Όπως τεκμηριώνεται από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες σε αυτή τη σειρά, ο Άνταμς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας του στην ανέλιξη της φωτογραφίας ως μέρος των καλών τεχνών», υπογραμμίζουν τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία.

«Έγραφε και φωτογράφιζε εκτενώς για το Sierra Club Bulletin, εξέθετε τις φωτογραφίες του σε μουσεία σε όλη τη χώρα, έδινε διαλέξεις για την καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας, δίδαξε σε εργαστήρια χιλιάδες σπουδαστές και συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου τμήματος φωτογραφίας σε μουσείο, στο MoMA της Νέας Υόρκης».

Είσοδος εκκλησίας στο Νέο Μεξικό (1942) © Public Domain

Η παρουσίαση της σειράς έγινε με τελετή στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, με το οποίο ο Άνταμς είχε τόσο βαθύ δεσμό, ώστε έναν χρόνο μετά τον θάνατό του το 1984, μία από τις βουνοκορφές του μετονομάστηκε σε «Όρος Άνσελ Άνταμς».