Οι υπέροχες ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας
Το ξύπνημα της άνοιξης γίνεται με μια τελετή ανθοφορίας στην πεδιάδα της Ημαθίας
Το μοναδικό θέαμα από τις ανθισμένες ροδακινιές στη Βέροια δείχνει ότι η άνοιξη είναι ασταμάτητη στην Ελλάδα.
Η Βέροια είναι η πρωτεύουσα της Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, οροσειρά της Μακεδονίας και προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Το βόρειο τοπίο είναι κατάφυτο και η διαδρομή μέσα από τα ψηλά βαθυπράσινα δέντρα ως την πόλη, είναι πανέμορφη. Ο Τριπόταμος διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης δημιουργώντας έναν βιότοπο και ένα γοητευτικό τοπίο ταυτόχρονα. Ο εύφορη πεδιάδα που περιβάλλει τη Βέροια έχει τις ιδανικές συνθήκες για οπωροφόρα δέντρα όπως ροδακινιές και δαμασκηνιές.
Την άνοιξη αναλόγως καιρικών συνθηκών, οι ροδακινιές ανθίζουν σε μία συμφωνία της φύσης σε ροζ, δημιουργώντας ένα θέαμα μαγνητικής ομορφιάς. Ολόκληρη η πεδιάδα γίνεται ροζ. Μαζί, τα άγρια κίτρινα λουλούδια και τα λευκοπράσινα άνθη από τις δαμασκηνιές, συπληρώνουν την όμορφη αυτή παλέτα. Η εικόνα από τα ψηλά σημεία, όπως από το χωριό Ασώματα, θυμίζει πίνακα ιμπρεσιονισμού.
Τον Μάρτιο, στο κλάδεμα των δένδρων, το θέαμα είναι ακόμη πιο έντονο, με τα ανθισμένα καφετιά κλαδιά να ανακατεύονται με το πράσινο του εδάφους. Περπατώντας ανάμεσα στα δέντρα, νιώθεις τη φύση σαν έναν οπτικό οργασμό, με μια επιδραστική αίσθηση.
Οι εργάτες και οι άνθρωποι της περιοχής είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον αγροτουρισμό που έχει αναπτύξει η περιοχή και απολαμβάνουν την παρουσία του κόσμου ανάμεσα στις εργασίες τους. Είναι πολύ φιλικοί και δίνουν πληροφορίες για τις διαδικασίες της καλλιέργειας, ενώ θα ποζάρουν σε φωτογραφίες, συντονισμένοι στην αναπάντεχη αυτή αναγνώριση και δημοφιλία των τελευταίων ετών.
Ο τουριστικός όμιλος Βέροιας, που έχει αναδείξει τη σημαντική αγροτική καλλιέργεια του ροδάκινου σε πολιτιστικό γεγονός, διοργανώνει κάθε χρόνο δράσεις, όπως βόλτες με ποδήλατα, περιπατητικές διαδρομές, διαγωνισμό φωτογραφίας και video, με θέμα την ανθοφορία και το υπέροχο ροζ τοπίο.
Άλλα αξιοθέατα για τους επισκέπτες είναι οι βόλτες στην παλιά πόλη της Βέροιας, οι περίπατοι και τα γεφύρια γύρω από τον Τριπόταμο και τον Αλιάκμονα, το Βυζαντινό μουσείο. Σε ελάχιστη απόσταση βρίσκεται και η Βεργίνα με το Μουσείο των βασιλικών τάφων, το απίστευτο πάρκο του Αγίου Νικολάου, η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά και πολλά επισκέψιμα οινοποιία που προσφέρουν γευσιγνωσία και φαγητό, μαζί φυσικά με τις φοβερές παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Και, φυσικά, τα χιονοδρομικά κέντρα σε πολύ μικρή απόσταση από τη Βέροια.
Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 500 χιλιόμετρα, αλλά με τις τελευταίες βελτιώσεις του δρόμου το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι πολύ άνετο. Από Θεσσαλονίκη είναι μόλις 75 χιλιόμετρα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα του τρένου ή του ΚΤΕΛ, ενώ για τη διαμονή υπάρχει πληθώρα επιλογών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια διεθνής έκθεση με τη συμμετοχή 260 φωτογράφων δρόμου στην Αθήνα
Ψηφιακές προβολές και υπαίθριες εκθέσεις με ξεχωριστά έργα φωτογράφων και φωτορεπόρτερ
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Η νέα του έκθεση αποτυπώνει ένα εσωτερικό, σκοτεινό φωτογραφικό τοπίο όπου το πραγματικό, το φαντασιακό και το ονειρικό συγχέονται
Στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια χρονιά που κλείνει και σε μια άλλη που ξεκινά, η απογραφή αποκτά υπαρξιακό βάρος
Φαινόμενα που επιμένουν και ζητούν προσοχή και λύσεις
Οι ομάδες της οργάνωσης στην πρώτη γραμμή σε Γάζα, Ουκρανία και τα υπόλοιπα μέτωπα
26 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μια περιήγηση σε ένα ιστορικό μνημείο αρχιτεκτονικής τοπίου, όπως το αποτυπώνει ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής
Ο διαγωνισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχών, με πάνω από 10.000 εικόνες
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 100 φωτογραφικά βιβλία
Από τον Νάνο Βαλαωρίτη στην Τζένιφερ Λόπεζ και από την Κίρα Νάιτλι στον Σάρλ Αζναβούρ
Η τρυφερή ματιά ενός αρχιτέκτονα στην πέτρα, τους ανθρώπους και τα δέντρα του τόπου
Το Νηπενθές και η τέχνη ως ίαση
Από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου στον Κεραμεικό
Η φωτογραφία δρόμου είναι μια πράξη παρατήρησης χωρίς κατοχή
Το βιβλίο «Project Φλέβα» κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες Εκδόσεις ΜΠΕΡΛΙΝ
Η φωτογράφος παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση στο House of Lucie Athens
Η βροχή πέφτει και η πόλη τρέχει, σαν να μην μπορεί ποτέ να περιμένει κανέναν
O Ντένις Σμέλτς απέσπασε τη διάκριση Photo of the Year στα Siena Drone Awards 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.