Τα δάκρυα της μικρής Γιανέλας είναι «η φωτογραφία της χρονιάς»
Ο φωτογράφος που απαθανάτισε το κορίτσι από την Ονδούρα κέρδισε το βραβείο World Press Photo
Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο ενός μικρού κοριτσιού από την Ονδούρα που κλαίει, καθώς η μητέρα του υποβάλλεται σε σωματικό έλεγχο από την αμερικανική συνοριοφυλακή, κέρδισε χθες Πέμπτη το βραβείο World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς.
Το στιγμιότυπο, που τράβηξε τον Ιούνιο του 2018 ο Τζον Μουρ, του πρακτορείου Getty, έχει στο πάνω μέρος του κάδρου τη Σάντρα Σάντσες καθώς την ψάχνουν και στο κέντρο του τη μικρή κόρη της, τη Γιανέλα, μετά τη σύλληψή τους αφού πέρασαν παράτυπα τα σύνορα του Μεξικού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κριτές υπογράμμισαν ότι το στιγμιότυπο αυτό, που έκανε τον γύρο όλου του κόσμου, αντανακλά «μια βία άλλου τύπου»: «ψυχολογική».
Μετά το κύμα κατακραυγής που προκάλεσε αυτή η φωτογραφία, η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η Γιανέλα και η μητέρα της δεν συγκαταλέγονταν στους χιλιάδες μετανάστες που διαχωρίστηκαν μετά την έλευσή τους οικογενειακώς στις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, «η γενικευμένη αγανάκτηση εναντίον αυτής της αμφιλεγόμενης πρακτικής οδήγησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει την πολιτική του τον περασμένο Ιούνιο», σημείωσαν οι κριτές που απονέμουν τα βραβεία World Press Photo στο Άμστερνταμ.
Ο Τζον Μουρ φωτογράφιζε πράκτορες της συνοριοφυλακής τη νύχτα της 12ης Ιουνίου, στην καρδιά της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε, όταν συνέλαβαν ομάδα ανθρώπων που αποπειράθηκε να περάσει τα σύνορα.
«Μπορούσα να δω τον φόβο στα πρόσωπά τους, στα μάτια τους», αφηγήθηκε ο φωτογράφος σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στους μετανάστες.
Εξήγησε πως τράβηξε τη φωτογραφία όταν η Σάντρα άφησε κάτω την κόρη της για να της γίνει σωματικός έλεγχος. Το παιδί άρχισε να κλαίει σχεδόν αμέσως.
«Γονάτισα κι είχα πολύ λίγο χρόνο να τραβήξω το στιγμιότυπο πριν [η έρευνα] να τελειώσει», συνέχισε ο φωτογράφος, 51 ετών, που καλύπτει την περιοχή των συνόρων των ΗΠΑ και του Μεξικού εδώ και περίπου δέκα χρόνια.
«Ήθελα να αφηγηθώ μια διαφορετική ιστορία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια της τελετής στο Άμστερνταμ. «Μου δινόταν η δυνατότητα να απαθανατίσω μια εικόνα ανθρωπιάς, που συχνά χάνεται μέσα στις στατιστικές», πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι ένα ζήτημα όπως αυτό, το ζήτημα της μετανάστευσης, έχει απήχηση πολύ πέραν των ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο», είπε εξάλλου μπροστά στους εκατοντάδες προσκεκλημένους στην τελετή.
Το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης κυριάρχησε χθες και στην κατηγορία World Press Photo Story of the Year Award («βραβείο για το φωτορεπορτάζ της χρονιάς»).
Οι κριτές βράβευσαν μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε τον Οκτώβριο του 2018 ο φωτοειδησεογράφος Πίτερ Τεν Χούπεν, ακολουθώντας οικογένειες από την Ονδούρα που εντάχθηκαν σ' ένα από τα «καραβάνια» που κινούνταν προς τις ΗΠΑ.
Αυτές οι φωτογραφίες αναδίνουν «μια αίσθηση αξιοπρέπειας», παρατήρησε μέλος της κριτικής επιτροπής.
Φέτος οι κριτές επέλεξαν ανάμεσα σε 78.800 φωτογραφίες που τράβηξαν πάνω από 4.730 φωτογράφοι και φωτοειδησεογράφοι από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους οργανωτές.
Τρεις φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου τιμήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες.
Ο Τζον Βέσελς, που έχει έδρα την Κινσάσα, κατέλαβε τη δεύτερη και την τρίτη θέση στην κατηγορία General News Stories («γενικά φωτορεπορτάζ»), αντιστοίχως για μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε στις εκλογές στη ΛΔ Κονγκό και κατά τη δέκατη επιδημία του ιού Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό.
Οι Μπρένταν Σμαλάουσκι και Πέδρο Πάρδο κατέλαβαν ο καθένας την τρίτη θέση, αντίστοιχα για μια φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ καθώς κράταγε από το χέρι τον Εμανουέλ Μακρόν και για ένα στιγμιότυπο που απαθανάτισε μετανάστες καθώς σκαρφάλωναν σε φράκτη στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια διεθνής έκθεση με τη συμμετοχή 260 φωτογράφων δρόμου στην Αθήνα
Ψηφιακές προβολές και υπαίθριες εκθέσεις με ξεχωριστά έργα φωτογράφων και φωτορεπόρτερ
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Η νέα του έκθεση αποτυπώνει ένα εσωτερικό, σκοτεινό φωτογραφικό τοπίο όπου το πραγματικό, το φαντασιακό και το ονειρικό συγχέονται
Στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια χρονιά που κλείνει και σε μια άλλη που ξεκινά, η απογραφή αποκτά υπαρξιακό βάρος
Φαινόμενα που επιμένουν και ζητούν προσοχή και λύσεις
Οι ομάδες της οργάνωσης στην πρώτη γραμμή σε Γάζα, Ουκρανία και τα υπόλοιπα μέτωπα
26 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μια περιήγηση σε ένα ιστορικό μνημείο αρχιτεκτονικής τοπίου, όπως το αποτυπώνει ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής
Ο διαγωνισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχών, με πάνω από 10.000 εικόνες
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 100 φωτογραφικά βιβλία
Από τον Νάνο Βαλαωρίτη στην Τζένιφερ Λόπεζ και από την Κίρα Νάιτλι στον Σάρλ Αζναβούρ
Η τρυφερή ματιά ενός αρχιτέκτονα στην πέτρα, τους ανθρώπους και τα δέντρα του τόπου
Το Νηπενθές και η τέχνη ως ίαση
Από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου στον Κεραμεικό
Η φωτογραφία δρόμου είναι μια πράξη παρατήρησης χωρίς κατοχή
Το βιβλίο «Project Φλέβα» κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες Εκδόσεις ΜΠΕΡΛΙΝ
Η φωτογράφος παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση στο House of Lucie Athens
Η βροχή πέφτει και η πόλη τρέχει, σαν να μην μπορεί ποτέ να περιμένει κανέναν
O Ντένις Σμέλτς απέσπασε τη διάκριση Photo of the Year στα Siena Drone Awards 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.