- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
4 Έλληνες ανάμεσα στους φιναλίστ των Sony World Photography Awards
Ξεχώρισαν ανάμεσα σε 326.997 συμμετέχοντες από 195 χώρες
Για 12η συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιούνται τα Sony World Photography Awards. Σήμερα, μάλιστα, έγιναν γνωστά και τα ονόματα των φιναλίστ του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» και του «Διαγωνισμού Νέων», ενώ στον πρώτο συναντάμε και τέσσερις Έλληνες.
Ο λόγος για τους Γεώργιο Παπαποστόλου, Γιάννη Λινοσπόρη, Φίλιππο Αλαφάκη και Κέλλυ Τς, οι οποίοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε 326.997 διαγωνιζόμενους από 195 διαφορετικές χώρες, σε τέσσερις από τις δέκα κατηγορίες. Ο πρώτος, μάλιστα, πυροσβέστης στο επάγγελμα, έχει καταφέρει να διακριθεί ήδη με το «Εθνικό Βραβείο» του διαγωνισμού για την Ελλάδα, με την φωτογραφία «Ελληνική Παραδοσιακή Ζωή», η οποία μας παρουσιάζει την παραδοσιακή διαδικασία του αρμέγματος της κατσίκας στην Αστυπάλαια και με την οποία έχει βρεθεί και στους φιναλίστ της κατηγορίας «Πολιτισμός».
Από την άλλη, ο Γιάννης Λινοσπόρης και η φωτογραφία «Bazaar» ξεχώρισαν στην κατηγορία «Φωτογραφία Δρόμου», η οποία τραβήχτηκε σε έναν από τα αγαπημένα μέρη του ερασιτέχνη φωτογράφου στην Αθήνα, σε ένα κυριακάτικο παζάρι. Την ίδια στιγμή, «Τα Χέρια» του Φίλιππου Αλαφάκη έκλεψαν τις εντυπώσεις στην κατηγορία «Κίνηση». Η τραβηγμένη στη Ρόδο ασπρόμαυρη φωτογραφία αποτύπωσε πανέμορφα την στιγμή, αφότου ένας άντρας μόλις είχε βουτήξει στο νερό από ένα θαλάσσιο τραμπολίνο.
Τέλος, η γυναίκα της τετράδας, Κέλλυ Τς, κατάφερε να βρεθεί στους φιναλίστ της κατηγορίας «Δημιουργικότητα», με μια εικόνα τραβηγμένη στο ίδιο της το σπίτι, μαζί με την ξαδέρφη της. Συγκεκριμένα , η φωτογράφος δημιούργησε ένα εντυπωσιακό ασπρόμαυρο πορτραίτο χρησιμοποιώντας ευφάνταστα την αντανάκλαση ενός παραθύρου.
Το αν οι τέσσερις Έλληνες θα κερδίσουν την πρώτη θέση στις κατηγορίες τους, ή και θα αναδειχτούν στον «Φωτογράφο της Χρονιάς», θα το μάθουμε στις 17 Απριλίου. Ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει τον τελευταίο φωτογραφικό εξοπλισμό της εταιρίας Sony, ένα ταξίδι στο Λονδίνο για την απονομή των βραβείων, αλλά και το ποσό των 5.000$, ενώ τα έργα όλων των φιναλίστ θα εκτίθενται στο Somerset House στο Λονδίνο από τις 18 Απριλίου έως και τις 6 Μαΐου.
Της φετινής κριτικής επιτροπής προέδρευσε η διευθύντρια φωτογραφίας και επικεφαλής καλλιτεχνικής παραγωγής της εταιρίας παραγωγής Saatchi Saatchi & Prodigious, Rebecca McClelland, η οποία σχολίασε για τους φετινούς διαγωνιζόμενους: «Έμεινα έκπληκτη με την διαφορετικότητα των έργων που συμμετείχαν στον Ανοιχτό Διαγωνισμό και το Διαγωνισμό Νέων. Τα βραβεία αντιπροσωπεύουν την αντικειμενική αναγνώριση της φωτογραφίας, από την παραδοσιακή της μορφή μέχρι και τις ανερχόμενες τάσεις, σε όλα τα είδη από την αποτύπωση της φύσης μέχρι και τη μόδα. Ο διαγωνισμός επιτρέπει σε ένα μεγάλο μερίδιο φωτογράφων, επαγγελματιών και μη, να έχουν μια πλατφόρμα έκφρασης και προβολής».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα του έκθεση αποτυπώνει ένα εσωτερικό, σκοτεινό φωτογραφικό τοπίο όπου το πραγματικό, το φαντασιακό και το ονειρικό συγχέονται
Στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια χρονιά που κλείνει και σε μια άλλη που ξεκινά, η απογραφή αποκτά υπαρξιακό βάρος
Φαινόμενα που επιμένουν και ζητούν προσοχή και λύσεις
Οι ομάδες της οργάνωσης στην πρώτη γραμμή σε Γάζα, Ουκρανία και τα υπόλοιπα μέτωπα
26 φωτογράφοι μοιράζονται με την Athens Voice ένα στιγμιότυπο από τη φετινή χρονιά
Μια περιήγηση σε ένα ιστορικό μνημείο αρχιτεκτονικής τοπίου, όπως το αποτυπώνει ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής
Ο διαγωνισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχών, με πάνω από 10.000 εικόνες
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 100 φωτογραφικά βιβλία
Από τον Νάνο Βαλαωρίτη στην Τζένιφερ Λόπεζ και από την Κίρα Νάιτλι στον Σάρλ Αζναβούρ
Η τρυφερή ματιά ενός αρχιτέκτονα στην πέτρα, τους ανθρώπους και τα δέντρα του τόπου
Το Νηπενθές και η τέχνη ως ίαση
Από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου στον Κεραμεικό
Η φωτογραφία δρόμου είναι μια πράξη παρατήρησης χωρίς κατοχή
Το βιβλίο «Project Φλέβα» κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες Εκδόσεις ΜΠΕΡΛΙΝ
Η φωτογράφος παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση στο House of Lucie Athens
Η βροχή πέφτει και η πόλη τρέχει, σαν να μην μπορεί ποτέ να περιμένει κανέναν
O Ντένις Σμέλτς απέσπασε τη διάκριση Photo of the Year στα Siena Drone Awards 2025
Μια συζήτηση για την πατρότητα, τον αποχωρισμό και την απουσία που μεταμορφώνεται σε φωτογραφία
Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου «Μαθήματα επιβίωσης στον 21ο αιώνα» και την είδηση του θανάτου του Διονύση Σαββόπουλου
Από τις φαβέλες του Ρίο μέχρι τα σοκάκια του Παρισιού, η διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος παρουσιάζει στη Λεμεσό την έκθεση «La Street c’est Chic», μια οπτική ωδή στην εφήμερη τέχνη των δρόμων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.