Ανακάλυψε τις δικές σου «Διαδρομές» μέσα από τη φωτογραφία
Στο χώρο έκφρασης και διδασκαλίας που δημιούργησαν δύο άνθρωποι με αγάπη για τις τέχνες
Η φωτογραφία είναι χόμπι, επάγγελμα, τρόπος έκφρασης. Μέσα από τη φωτογραφία ο καθένας μπορεί να αποτυπώσει τη δική του αλήθεια, να αφηγηθεί τη δική του ιστορία και να εκφράσει τη μοναδικότητά του. Το ιδανικό μέρος για να μάθεις τα μυστικά της φωτογραφίας και να καλλιεργήσεις το ταλέντο και τις ικανότητές σου είναι φυσικά οι «Διαδρομές». Ανάμεσα σε τόσα σεμινάρια, workshops, δράσεις και ταξίδια, σίγουρα θα βρεις εκείνο που ταιριάζει περισσότερο σε σένα. Εμείς συναντήσαμε την ομάδα των «Διαδρομών» και προσπαθήσαμε να μάθουμε τα πάντα.
Θα θέλαμε να μας πείτε πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας των «Διαδρομών».
Είμαστε ο Γιώργος Ασημακόπουλος και ο Τόλης Χατζηγνατίου και μετά από μια πλούσια σε δράσεις διαδρομή γύρω από τη φωτογραφία, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν πόλο έκφρασης και διδασκαλίας για όποιον ενδιαφέρεται να μυηθεί αρχικά αλλά και να εισχωρήσει στα βαθύτερα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης.
Παράλληλα, για εμάς το ταξίδι και η διαδρομή ενός φωτογράφου δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων. Στόχος μας είναι οι «Διαδρομές» να συνεχίσουν να αποτελούν το σπίτι που στεγάζει ιδέες και projects τόσο των μελών της ομάδας των «Διαδρομών» όσο και φωτογράφων που επιθυμούν να ενταχτούν στην ομάδα μας.
Πείτε μας λίγα πράγματα για το χώρο, τα μαθήματα και τις δράσεις της ομάδα σας.
Η σχολή μας βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε νεοκλασικό κτίριο (ImpactHub) στην περιοχή του Ψυρρή, Καραϊσκάκη 28, λίγα μέτρα από το σταθμό του μετρό και της κεντρικής πλατείας του Ψυρρή. Επίσης, μαθήματα πραγματοποιούνται και στο χώρο της δημοτικής αγοράς της Κυψέλης.
Τα μαθήματα χωρίζονται σε τέσσερις βασικούς κύκλους μαθημάτων. Από τμήματα των αρχαρίων μέχρι και πιο έμπειρων φωτογράφων που επιθυμούν να δημιουργήσουν το προσωπικό τους portfolio. Παράλληλα με το θεωρητικό σκέλος των μαθημάτων οι συμμετέχοντες εμπλέκονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς τόσο σε ατομικά αλλά και σε ομαδικά projects που τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν φωτογραφικά μέσα από τη δράση μιας ομάδας. Το project «Unseen» που εκτέθηκε πριν λίγους μήνες με αφορμή την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα και την ανάγκη για ανακάλυψη κοινών διαδρομών, ανθρώπων που μοιράζονται τον ίδιο τόπο, είναι ένα από τα παραδείγματα δράσεων της σχολής. Επίσης, από πέρυσι ήδη λειτουργούν στις «Διαδρομές» και ειδικά μαθήματα όπως αυτό της «Φωτογραφίας και Κινηματογράφος» που διερευνά τη σχέση των δυο αυτών μορφών της τέχνης.
Mε μια επίσκεψη στο site σας παρατηρούμε ότι το ταξίδι παίζει σημαντικό ρόλο στην ομάδα σας.
Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία της φιλοσοφίας μας γύρω από τη φωτογραφία αλλά και ένας από τους λόγους που ξεκίνησαν οι «Διαδρομές» είναι η μαγεία του ταξιδιού ή καλύτερα του φωτογραφικού οδοιπορικού. Πέραν των μαθημάτων, φωτογραφικών εξορμήσεων και workshops, η σχολή κάθε χρόνο διοργανώνει φωτογραφικά οδοιπορικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η φωτογραφία στην πράξη θα λέγαμε, μέσα από το ταξίδι.
Πέρυσι κάναμε μια σειρά ταξιδιών/ οδοιπορικών, όπως αυτό στην Ανατολική Πελοπόννησο, επισκεφθήκαμε τις Πρέσπες, την Καστοριά και την Κοζάνη και ολοκληρώσαμε τα ταξίδια μας με το φωτογραφικό μας οδοιπορικό στις πιο σημαντικές πόλεις και στα χωριά του Άτλαντα, στο Μαρόκο. Φέτος ετοιμάζουμε ήδη τα επόμενα ταξίδια μας τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.
Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες στις Διαδρομές να γνωρίσουν στην πράξη και όχι μόνο μέσα από τη θεωρία τη φωτογραφία ως μέσο έκφρασης.
Το Common Routes (BalkanProject) είναι μια φωτογραφική ομάδα των Διαδρομών. Ποιες είναι οι δράσεις της και πώς συγκροτήθηκε η ομάδα αυτή;
Η ομάδα του «Common Routes» αποτελείται από έμπειρους φωτογράφους, μέλη της ομάδας των «Διαδρομών». Η ιδέα και η δράση της ομάδας ξεκίνησε το 2014 με το πρώτο φωτογραφικό μας οδοιπορικό στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε από την Κωνσταντινούπολη και οδικώς μέσω Άγκυρας κατευθυνθήκαμε στα χωριά της Καππαδοκίας. Ακολουθήσαμε όλη τη νότια διαδρομή και μέσω του Παμούκαλε καταλήξαμε στη Σμύρνη. Η δουλεία μας από το συγκεκριμένο οδοιπορικό παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ακολούθησαν οδοιπορικά όπως αυτό της Σερβίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που εκτέθηκαν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Σεπτέμβρη του 2017 καθώς και αυτό στη Ρουμανία που θα εκτεθεί επίσης στην ΑΣΚΤ της Αθήνας σε λίγες ημέρες (28/9).
Ακούγεται ενδιαφέρον. Μιλήστε μας περισσότερο για το project αυτό. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μήνυμά του;
Η πρώτη φάση της συγκεκριμένης δουλειάς θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια όπου θα έχουμε επισκεφτεί το σύνολο των Βαλκανικών χωρών. Ακολουθούν οδοιπορικά όπως αυτό στην Αλβανία που ξεκινάει στο τέλος του Οκτωβρίου, Βουλγαρία κ.λπ.
Στόχος της φωτογραφικής μας διαδρομής όλα αυτά τα χρόνια στα Βαλκάνια είναι μέσα από τη διαφορετικότητα των λαών και με όχημα το φωτογραφικό μας φακό να αναδείξουμε κοινούς τόπους, συγκλίσεις, κοινές σκέψεις και συναισθήματα των ανθρώπων που συναντάμε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο και το moto της ομάδας «We have more in common than that which divides us».
Η φωτογραφία είναι βασικό συστατικό στη δράσης σας. Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδα σας;
Στις «Διαδρομές /Common Routes» το μέσο είναι η φωτογραφία και προορισμός μας η προσωπική έκφραση. Τα αντικείμενα, τα πρόσωπα, τα εξωτερικά ερεθίσματα χρησιμοποιούνται με τρόπο τέτοιο, όχι απαραίτητα για να απεικονίσουν την αλήθεια της δεδομένης στιγμής όσο για να αποτυπώσουν την αλήθεια του ίδιου του φωτογράφου, μέσα από τη μοναδικότητα του δικού του κόσμου.
Η ταξιδιωτική φωτογραφία θεωρείται από τις πιο δύσκολες αλλά συνήθως σε ανταμείβει με το αποτέλεσμα. Τι δυσκολίες έχετε συναντήσει εσείς στα ταξίδια σας;
Οι πιο όμορφες και αληθινές στιγμές έχουν προκύψει μέσα από αυτό που λέμε «δυσκολίες» του ταξιδιού. Όταν δηλαδή, για παράδειγμα, χρειάστηκε να συνεργαστεί όλη η ομάδα για να φθάσουμε σε έναν προορισμό. Μέσα όμως από αυτή τη διαδικασία είναι που η ομάδα γίνεται ένα σώμα και δημιουργούνται ανθρώπινοι δεσμοί και σχέσεις που διαρκούν.
Ένα άλλο κομμάτι είναι η προσέγγιση με τον κόσμο/ λαούς που συναντάμε. Συνήθως νέα μέλη της ομάδας δυσκολεύονται σε αυτό το σημείο. Υπάρχει αυτό που λέμε ο φόβος να πλησιάσω και να φωτογραφίσω. Αυτό οφείλει ο φωτογράφος να το ξεπεράσει, να βρει τρόπους και να πλησιάσει το θέμα του αν θέλει η φωτογραφία του να μη μείνει μόνο σε μια «φωτογραφικότητα» και καλή τεχνική. Η αλήθεια του φωτογράφου, η ερμηνεία που δίνει με αφορμή το εξωτερικό ερέθισμα δεν κερδίζεται μόνο μέσω της τεχνικής. Τεράστιο κομμάτι της εμπειρίας του ταξιδιού περνά μέσα από την επαφή και τη γνωριμία με τον κόσμο που συναντάμε στα ταξίδια μας.
Το ταξίδι άλλωστε είναι μέσα σε όλα και μια προσωπική αναζήτηση και πολλές φορές η δοκιμασία είναι η ουσία της εμπειρίας από ένα τέτοιο οδοιπορικό.
Πού βρίσκουμε τις «Διαδρομές» αυτή την εποχή και τι ετοιμάζετε για το μέλλον;
Πολλές δράσεις, ταξίδια και στοιχεία που θα εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τα μαθήματα μας. Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα, projects και δράσεις μπορεί να βρει κάποιος στο website των Διαδρομών ή στο χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα (Καραϊσκάκη28 Ψυρρή). Σύντομα θα ανακοινωθούν και τα φωτογραφικά οδοιπορικά που ετοιμάζουμε για φέτος.
Τέλος, όποιος ενδιαφέρεται να δει από κοντά τη δουλειά από το φωτογραφικό μας οδοιπορικό στη Ρουμανία, Common Routes ΙΙI: Romania. Η έκθεση θα διεξαχθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και θα διαρκέσει από το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2018.
Περισσότερα: www.diadromeseminars.gr, https://www.facebook.com/diadromeseminars.gr/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.