- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο γύρος του κόσμου μέσα από ένα θεαματικό φωτογραφικό σαφάρι
Οι εξωτικές εικόνες του Cuma Cevic δεν γνωρίζουν σύνορα
Μια καλή ιδέα μπορεί να σε ταξιδέψει πολύ μακριά. Φωτογραφικός κοσμοπολιτισμός; Εν μέρει, ναι! Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει τον Cuma Cevic. Με μια καταπληκτική ματιά, ικανή να μεταμορφώνει τοπία σε ζωγραφικούς πίνακες λουσμένους στο φως, και με διάθεση να τσεκάρει τη δύναμη της θέλησής του, ο τούρκος δημιουργός πακετάρει βαλίτσες, στρατολογεί περισσότερους φιλέρευνους στο όραμά του και διαλέγει τα καλύτερα σημεία του πλανήτη για να εξασκήσει την τέχνη του. Το αποτέλεσμα είναι εικόνες που σε βομβαρδίζουν ομορφιά, όση ώρα σκέφτεσαι πόσο πολύ θέλεις να βρεθείς στο μέρος που κοιτάζεις. Οι φωτογραφίες του Cuma Cevic σε κάνουν να βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια.
Εκεί που η επίγεια μαγεία σβήνει κάθε έγνοια, βρίσκεται ο φακός του. Ιορδανία, Βιετνάμ, Μπαλί, Νήσοι Φερόες, Ιταλία, Ελβετία, Σλοβενία, ορισμένες από τις χώρες όπου έχει ταξιδέψει ο Cevic κατά τη διάρκεια του γεωγραφικού οδοιπορικού του. Είναι οφθαλμοφανές ότι κυνηγάει τους προορισμούς στους οποίους η ιστορία έχει αφήσει ανάγλυφα σημάδια, ο ουρανός συναντά τη γη και η μουσική της φύσης ακούγεται δυνατότερα, ενώ βρίσκει προσεκτικά τον δρόμο του μέσα από τον λαβύρινθο του παγκόσμιου χάρτη. Η δουλειά του είναι τόσο πολύπλευρη, όσο και τα τοπωνύμιά της.
Χρειάζεσαι background στα εικαστικά για να τραβήξεις εικόνες με τέτοια ποιότητα φωτός, με υφή ελαιογραφίας. Ο Cevic έχει όντως ζωγραφικές καταβολές, μετατόπισε ωστόσο τις ακαδημαϊκές φιλοδοξίες του στις κοινωνικές επιστήμες όταν η Καλών Τεχνών αποδείχτηκε υπερβολικά ακριβή για τις δυνατότητές του. Στη διάρκεια των σπουδών του, αναζήτησε στη φωτογραφία δημιουργική διέξοδο, ενώ μετά την αποφοίτηση διοχέτευσε ακόμη περισσότερη ενέργεια σε ταξίδια αφιερωμένα στη φωτογραφία τοπίου. Σήμερα, οργανώνει τουρνέ σε όλα τα μέρη του κόσμου, παρέα με ομοιοπαθείς φανατικούς, και αιχμαλωτίζει καρέ που προκαλούν δέος στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τα φωτογραφικά σαφάρι του Cuma Cevic κάνουν λαμπερή και όμορφη την προοπτική να ταξιδέψεις με την κάμερα παραμάσχαλα.
H ιστοσελίδα του Cuma Cevic και το προφίλ του στο Instagram
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 100 φωτογραφικά βιβλία
Από τον Νάνο Βαλαωρίτη στην Τζένιφερ Λόπεζ και από την Κίρα Νάιτλι στον Σάρλ Αζναβούρ
Η τρυφερή ματιά ενός αρχιτέκτονα στην πέτρα, τους ανθρώπους και τα δέντρα του τόπου
Το Νηπενθές και η τέχνη ως ίαση
Από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου στον Κεραμεικό
Η φωτογραφία δρόμου είναι μια πράξη παρατήρησης χωρίς κατοχή
Το βιβλίο «Project Φλέβα» κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες Εκδόσεις ΜΠΕΡΛΙΝ
Η φωτογράφος παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση στο House of Lucie Athens
Η βροχή πέφτει και η πόλη τρέχει, σαν να μην μπορεί ποτέ να περιμένει κανέναν
O Ντένις Σμέλτς απέσπασε τη διάκριση Photo of the Year στα Siena Drone Awards 2025
Μια συζήτηση για την πατρότητα, τον αποχωρισμό και την απουσία που μεταμορφώνεται σε φωτογραφία
Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου «Μαθήματα επιβίωσης στον 21ο αιώνα» και την είδηση του θανάτου του Διονύση Σαββόπουλου
Από τις φαβέλες του Ρίο μέχρι τα σοκάκια του Παρισιού, η διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος παρουσιάζει στη Λεμεσό την έκθεση «La Street c’est Chic», μια οπτική ωδή στην εφήμερη τέχνη των δρόμων
Ο Λούκα Λόρεντς γίνεται ο νεότερος νικητής στην ιστορία του θεσμού - Η συγκλονιστική εικόνα του
Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στη νέα γενιά που συμμετείχε στην παρέλαση, ντυμένη με ηπειρώτικες φορεσιές
Η φωτογράφος των «Πρωταγωνιστών» μιλάει, για το φως, την απώλεια, τη μάχη με τον καρκίνο, τον Σταύρο Θεοδωράκη, και το κλικ που αποκαλύπτει την αλήθεια
Με αυτό το πρότζεκτ η Στέγη εγκαινίασε τον νέο της χώρο, το Onassis Ready
Μια καφέ ύαινα σε μια πόλη φάντασμα και 10 χρόνια υπομονής για το τέλειο «κλικ»
Παιδί μεταναστών από τα Κύθηρα, έγινε drag ακτιβίστρια και πετυχημένος επιχειρηματίας του πιο εμβληματικού queer bar της Ολλανδίας
Ο τόπος και οι άνθρωποί του γίνονται πρωταγωνιστές στο πρότζεκτ της «Η λίμνη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.