Εικαστικα

Ελ Γκρέκο: Η κυβέρνηση της Ρουμανίας μπλόκαρε πώληση πίνακα του διάσημου ζωγράφου

Το έργο αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πινανκας του
Ο πίνακας «Άγιος Σεβαστιανός» του Ελ Γκρέκο © Instagram

Πώς εμπλέκεται η κυβέρνηση της Ρουμανίας στο μπλοκάρισμα της δημοπρασίας για την πώληση του πίνακα «Άγιος Σεβαστιανός» του Ελ Γκρέκο

Η πώληση του πίνακα «Άγιος Σεβαστιανός» του Ελ Γκρέκο από τον οίκο δημοπρασιών Christie's μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση της Ρουμανίας. Το έργο αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Εκπρόσωπος του οίκου δήλωσε στην Art Newspaper: «Λάβαμε ένα ερώτημα σχετικά με το έργο. Ο οίκος Christie's λαμβάνει αυτά τα ζητήματα σοβαρά υπόψη και, για λόγους προφύλαξης, αποσύρει προς το παρόν το έργο του Ελ Γκρέκο από τη δημοπρασία. Ανυπομονούμε να πουλήσουμε αυτό το μοναδικό και εντυπωσιακό έργο σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρτσέλ Τσιολάκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στους δικηγόρους να ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες στο Παρισινό Δικαστικό Δικαστήριο και να μπλοκάρουν τη δημοπρασία που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη από έναν «διάσημο οίκο δημοπρασιών». Το «stop» στη δημοπρασία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «είναι μόνο το πρώτο βήμα στην αποκατάσταση του έργου τέχνης».

Η πώληση φέρεται να έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του μήνα, διάστημα κατά το οποίο ο πίνακας, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 7 και 9 εκατομμυρίων δολαρίων, θα παραμείνει στην κατοχή του Christie's

Σύμφωνα με μια πλέον διαγραμμένη καταχώρηση στον διαδικτυακό κατάλογο του Christie's, ο «Άγιος Σεβαστιανός» αποκτήθηκε το 1898 από τον βασιλιά Κάρολο Α' της Ρουμανίας, ο οποίος τον κληροδότησε το επόμενο έτος στο Στέμμα της Ρουμανίας. Το 1947, η ιδιοκτησία του πίνακα μεταφέρθηκε στον βασιλιά Μιχαήλ της Ρουμανίας και παρέμεινε στη χώρα έως το 1976, όταν εντάχθηκε στη συλλογή της γκαλερί Wildenstein & Co. στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ιστορικό προέλευσης, η συμβουλευτική ομάδα τέχνης Giraud Pissarro Segalot απέκτησε τον πίνακα του Ελ Γκρέκο για λογαριασμό ενός ανώνυμου συλλέκτη το 2010. Η ομάδα διαλύθηκε το επόμενο έτος. Επιπλέον, ο συλλέκτης ανέθεσε την πώληση του πίνακα, ο οποίος συνοδεύεται και από εγγύηση τρίτου μέρους. Ούτε ο οίκος Christie's ούτε η νομική ομάδα της Ρουμανίας έχουν σχολιάσει το που ακριβώς βρισκόταν το έργο τα 15 τελευταία χρόνια από το 2010 μέχρι σήμερα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν έχει παρέλθει οποιαδήποτε προθεσμία παραγραφής σχετικά με την κυριότητα του πίνακα.

Ένα επίσημο υπουργικό έγγραφο, που αναδημοσιεύτηκε από τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση ενέκρινε ένα μνημόνιο σχετικά με τα «θεσμικά βήματα» που πρέπει να ακολουθηθούν, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης νομικής διαδικασίας με σκοπό την αποκατάσταση της κυριότητας του πίνακα του Ελ Γκρέκο.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Τσιόλακου χαρακτήρισε το μπλοκάρισμα της δημοπρασίας του Christie's ως «μια μεγάλη επιτυχία του ρουμανικού κράτους». Εξήρε επίσης τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών, των δικηγόρων που εκπροσωπούν τη Ρουμανία, καθώς και «όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη νίκη, η οποία μας δίνει την πεποίθηση ότι σίγουρα θα ανακτήσουμε, μετά από δεκαετίες, αυτόν τον ανεκτίμητης αξίας πίνακα».

Με πληροφορίες από Artnews

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρόζα Μπότσαρη
Ρόζα Μπότσαρη: Η καλλονή κόρη του αγωνιστή Μάρκου Μπότσαρη

Η φτώχεια, ο πόλεμος, η απουσία του πατέρα της, η αρπαγή της από τους Τούρκους, ο τίτλος της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής, ο αταίριαστος γάμος και το ιστορικό πορτραίτο

«City lines. Γραμμές των πόλεων», Πηνελόπη Γατσά
Πηνελόπη Γατσά, τι θέλουν να μας πουν οι Γραμμές των πόλεων;

«Οι γραμμές των πόλεων είναι παντού γύρω μας. Αλλά είναι μπερδεμένες. Η καθαρότητα των γραμμών καθορίζει τη σκέψη». Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για την έκθεσή της στην γκαλερί Μελάνυθρος

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.