Εικαστικα

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

Το έργο απεικονίζει μια επικείμενη καταιγίδα πάνω από τη Βενετία

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πινακας ζωγραφικής, θαλασσα, ουρανος
Η χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ με τίτλο «Venice from the lagoon» © Instagram/haykoffgallery

Η ακουαρέλα είχε υποστεί ζημιές λόγω της μακρόχρονης αποθήκευσής της, αποκτώντας μια πρασινωπή απόχρωση

Ένα αριστούργημα του ζωγράφου Ουίλιαμ Τέρνερ έκανε την εμφάνισή του όταν ένας πολίτης υπέβαλε αίτημα για εκτίμηση μιας ακουαρέλας που βρισκόταν στην κατοχή του.

Η ακουαρέλα, με τίτλο «The approach to Venice» ή «Venice from the lagoon» (γύρω στο 1840) του Βρετανού ζωγράφου, πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο δημοπρασιών Christie's στις 4 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη με εκτίμηση από 300.000 έως 500.000 δολάρια.

Το έργο απεικονίζει μια επικείμενη καταιγίδα πάνω από τη Βενετία και ανήκε στην οικογένεια ενός Άγγλου μηχανικού και συλλέκτη από το 1930, ο οποίος πίστευε ότι ήταν έργο του Τέρνερ. Ωστόσο, για πολλά χρόνια θεωρούσαν ότι το δημιούργησε ο Τζον Ράσκιν, συγγραφέας και ιστορικός τέχνης.

Η ακουαρέλα είχε υποστεί ζημιές λόγω της μακρόχρονης αποθήκευσής της, αποκτώντας μια πρασινωπή απόχρωση. Παρ’ όλα αυτά, η ειδικός των βρετανικών σχεδίων και ακουαρέλων του Christie's αναγνώρισε τις χαρακτηριστικές πινελιές και την παλέτα του Τέρνερ, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητά του.

Η ακουαρέλα δημιουργήθηκε κατά την τρίτη και τελευταία επίσκεψη του Τέρνερ στη Βενετία το 1840, όταν ο καλλιτέχνης αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο τη μαγεία της πόλης. Οι επισκέψεις του στην Ιταλία είχαν μεγάλη επιρροή στο έργο του, με τα βενετσιάνικα σκίτσα και τις ακουαρέλες του να προσφέρουν μια προσωπική ματιά στην καλλιτεχνική του ευαισθησία.

Η δημοπρασία αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους συλλέκτες να αποκτήσουν ένα μοναδικό έργο του Τέρνερ, καθώς οι ακουαρέλες του καλλιτέχνη συνεχίζουν να προσελκύουν μεγάλες πωλήσεις. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η πώληση του «Sunrise over the sea» (1845), που εκτιμήθηκε για 600.000-800.000 στερλίνες και πωλήθηκε για 1 εκατομμύριο στερλίνες το 2023.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς τίτλο, λάδι σε καμβά
Μια έκθεση στην Τήνο που συνομιλεί με τον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς

Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται

5o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς ΚΥΜΑΤΑ
4 εκθέσεις στην Κεφαλονιά παράλληλα με το 5ο Φεστιβάλ ΚΥΜΑΤΑ

Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου

Έργο του Αλέξη Αυλάμη, Amalia Gardens Residency 2026
«Ξηρανθοί, Ριζωμένοι στη Πέτρα»: Η τρίτη καλλιτεχνική φιλοξενία του Amalia Gardens Residency στην Άνδρο

Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY