- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάνος Λαϊνόπουλος - Κων/νος Κατέχης: Η τέχνη της καθημερινότητας
Δύο ξεχωριστές επαγγελματικές πορείες που διασταυρώθηκαν και σήμερα βρίσκονται πίσω από το brand New Art Decor και από το project «Geometric Pop»
Πάνος Λαϊνόπουλος - Κωνσταντίνος Κατέχης: Μια συζήτηση με το δημιουργικό δίδυμο που βρίσκεται πίσω από το brand New Art Decor και τo project «Geometric Pop»
Ο Πάνος Λαϊνόπουλος, αν και λάτρευε τη ζωγραφική από παιδί, αρχικά προσέγγισε την τέχνη μέσω της μουσικής. Αφού σπούδασε στην Αγγλία πολιτικός μηχανικός, συνέχισε με σπουδές στη φωνητική, την υποκριτική και τον χορό. Ασχολήθηκε για χρόνια επαγγελματικά με το μιούζικαλ, μέχρι που ένα συμβόλαιο με τη Sony Music τον έφερε πίσω στην Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε δίπλα σε σπουδαίες φωνές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος και ο Βοσκόπουλος. Συλλέκτης έργων τέχνης, αποφάσισε κάποια στιγμή να εκθέσει τη συλλογή του από γκραβούρες παρεμβαίνοντας όμως εικαστικά στα πασπαρτού και τις κορνίζες τους. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού και η ζήτηση για τα έργα που παρουσίασε τον ξανάφεραν στα μονοπάτια της πρώτης του αγάπης, της ζωγραφικής.
Ο Κωνσταντίνος Κατέχης σπούδασε τεχνολόγος-μηχανολόγος, αλλά η μαθητεία του στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του. Το 1998 βρέθηκε στην Αθήνα, όπου γοητεύτηκε από την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και ακολούθησε σχετικές σπουδές. Παράλληλα, εργάστηκε στο παιδαγωγικό πρόγραμμα του Πάρκου Σύγχρονης Γλυπτικής του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς. Λίγο αργότερα, συνεργάστηκε με τον γνωστό εκτιμητή έργων τέχνης και βιογράφο του Ιόλα Νίκο Σταθούλη, στην αίθουσα τέχνης Down Town Art Gallery, με έργα του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Takis. Δίδαξε ως καθηγητής για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι που τον κέρδισε ο ψηφιακός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, οι τρισδιάστατες απεικονίσεις και ό,τι συνδέει την τεχνολογία με την τέχνη.
Δύο ξεχωριστές επαγγελματικές πορείες που διασταυρώθηκαν με αφορμή μια έκθεση στην Κέρκυρα, όπου παρουσίασαν από κοινού vintage αντικείμενα, μεταφέροντας τον ρομαντισμό του παρελθόντος στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτή ήταν και η αρχή της συνεργασίας του δημιουργικού διδύμου που σήμερα βρίσκεται πίσω από το brand New Art Decor καθώς και από το project «Geometric Pop».
Ο Πάνος Λαϊνόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κατέχης, το brand New Art Decor και τo project «Geometric Pop»
― New Art Decor, λοιπόν. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων;
Π.Λ. Την πρώτη έκθεση, με την οποία ξεκίνησε η συνεργασία μας, ακολούθησαν άλλες οκτώ. Κάποια στιγμή μάς έγινε πρόταση να αναλάβουμε την εσωτερική διακόσμηση ενός επαγγελματικού χώρου. Ο Κωνσταντίνος είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, εγώ όχι, αλλά η πρόκληση της δημιουργίας μάς έκανε να δεχτούμε την πρόταση.
― Υπάρχει κάποιο στοιχείο που σας διαφοροποιεί στον συγκεκριμένο χώρο;
Κ.Κ. Δεν ασχολούμαστε απλά με τον σχεδιασμό και την τεχνική υλοποίηση του project. Πέρα από τη μελέτη και τον σχεδιασμό του χώρου, που θα εξασφαλίσει την απόλυτη εργονομία του, και τη συνεργασία με επιλεγμένους συνεργάτες που θα μας δώσουν το επιθυμητό τεχνικά αποτέλεσμα, επεμβαίνουμε και οι ίδιοι εικαστικά σε αυτόν.
Π.Λ. Δεν εφαρμόζουμε μόνο τεχνοτροπίες και τεχνικές. Σχεδιάζουμε έπιπλα, φωτιστικά, κ.λπ. ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο και προσθέτουμε έργα τέχνης, είτε δικά μας είτε από τη συλλογή μας από δημοπρασίες και αντικερί, καθώς και ιδιαίτερα αντικείμενα που έχουμε φέρει από ταξίδια μας.
― Η ιδιαιτερότητα της δουλειάς σας δεν έχει περάσει απαρατήρητη.
Κ.Κ. Είχαμε τη χαρά να δούμε τη δουλειά μας να παρουσιάζεται σε περιοδικά όπως τα «Inside», «Κατοικία», «Marie Claire» κ.λπ., αλλά και στην τηλεόραση, στην ΕΤ3, από τον εξαιρετικό Μανώλη Ζανδέ.
― Ως δημιουργοί, ξεκινήσατε το project «Geometric Pop». Θα μας μιλήσετε γι’ αυτό;
Κ.Κ. Κάποια στιγμή συζητούσαμε για την αναγκαιότητα να ισορροπήσουμε τα σύγχρονα ψυχρά κατασκευαστικά υλικά με περισσότερο χρώμα. Έτσι προέκυψε το “Geometric Pop”. Ξεκίνησε με τη δημιουργία μιας σειράς εικαστικών έργων, που επεκτάθηκε –και εξακολουθεί να επεκτείνεται– σε διάφορα αντικείμενα ευρείας χρήσης, όπως έπιπλα, ταπετσαρίες, υφάσματα, φωτιστικά κ.λπ.
Π.Λ. Είναι ένα παιχνίδι πολύχρωμων γεωμετρικών σχημάτων και διαστάσεων. Χαρακτηριστικά του είναι η γραμμικότητά του με βαθιά έκρηξη χρώματος, που αποπνέει αισιοδοξία, χαρά και ευεξία, χωρίς εικαστικούς προβληματισμούς και έγνοιες.
― Και ενέπνευσε, επίσης, τον χώρο της μόδας...
Π.Λ. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σχεδιαστή μόδας Πάνο Απέργη, ο οποίος δημιούργησε μια σειρά γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ βασισμένων σε έργα του «Geometric Pop». Νιώσαμε βαθιά συναισθηματική ικανοποίηση βλέποντας την ιδέα μας να μετουσιώνεται με τον καλύτερο τρόπο στον χώρο της μόδας.
Κ.Κ. Επιδιώκουμε, άλλωστε, τις συνεργασίες και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα μεταφέρει το “Geometric Pop» σε δημιουργικούς χώρους διαφορετικούς από τον δικό μας.
― Υπάρχουν συγκεκριμένες τάσεις που ακολουθείτε στο interior design;
Π.Λ. Δεν ακολουθούμε τάσεις. Επενδύουμε στις αισθητικές επιρροές μας, οι οποίες είναι αρκετές και εμπλουτίζονται διαρκώς από τα ταξίδια μας, από την κουλτούρα του κάθε τόπου που επισκεπτόμαστε.
Κ.Κ. Στόχος μας είναι να μεταμορφώνουμε κάθε χώρο δίνοντάς του ιδιαίτερη ταυτότητα και διακριτό χαρακτήρα, κατόπιν συζήτησης με τον ιδιοκτήτη του προκειμένου να διακριβώσουμε τις προτιμήσεις του, δεδομένου ότι εκείνος θα ζήσει και θα εργαστεί μέσα σε αυτόν.
― Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που προσεγγίζετε σχεδιαστικά τους επαγγελματικούς χώρους σε σχέση με τις κατοικίες;
Κ.Κ. Είτε πρόκειται για οικία είτε για επαγγελματικό χώρο, η μελέτη του χώρου για την επίτευξη της μέγιστης εργονομίας και ασφάλειας και ο σεβασμός της ιστορικότητάς του προηγούνται της όποιας παρέμβασής μας. Η ιδιαιτερότητα των επαγγελματικών χώρων είναι ότι η διακριτή ταυτότητα που θα τους δώσουμε συνδέεται άμεσα με την προσέλκυση πελατείας και κατά συνέπεια την κερδοφορία τους. Επομένως, υπάρχει αυξημένη ευθύνη.
Ως πρόκληση ποιο project θα χαρακτηρίζατε;
Π.Λ. Όταν καλoύμαστε να διαμορφώσουμε έναν χώρο διατηρώντας υφιστάμενα στοιχεία. Αυτό συμβαίνει είτε όταν ο χώρος έχει ιστορικότητα, για παράδειγμα ένα νεοκλασικό κτίριο ή μια παραδοσιακή οικία, είτε επειδή ο πελάτης δεν διαθέτει το budget για μια ριζική ανακαίνιση. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε μοναδικότητα στον χώρο σεβόμενοι αυτές τις συνθήκες.
― Η τεχνολογία παίζει ρόλο στη δουλειά σας;
Κ.Κ. Καταλυτικό. Κάθε project ξεκινάει από την κάτοψη του αρχιτεκτονικού σχεδίου και τη φωτορεαλιστική απεικόνισή του. Πέρα απ’ αυτό, μέσω της τεχνολογίας κάνουμε την ψηφιοποίηση των εικαστικών έργων μας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποτύπωσής τους σε διάφορες επιφάνειες, αλλά και εμπλουτισμού και συνδυασμού τους, ενώ παράλληλα δημιουργούμε και ψηφιακά έργα καθώς και λογότυπα.
Ο Κωνσταντίνος Κατέχης μιλάει για το λογότυπο του δικτύου Unesco ASPnet
― Εδώ, Κωνσταντίνε, θα πρέπει να αναφέρω ότι είσαι ο δημιουργός του λογότυπου του δικτύου Unesco ASPnet.
Κ.Κ.Πέρυσι, επέλεξαν το λογότυπο που είχα σχεδιάσει ως το επετειακό λογότυπο για το παγκόσμιο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων Unesco ASPnet. Είναι όμορφο να βλέπεις ένα σχέδιο που έχεις φτιάξει να εκπροσωπεί ένα τόσο σημαντικό δίκτυο.
― Τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Π.Λ. Επειδή θεωρούμε την άμεση επαφή με το κοινό ζωτικής σημασίας, σκοπεύουμε στο προσεχές διάστημα να επικοινωνήσουμε το «Geometrical Pop» μέσω εκθέσεων. Ήδη έχουμε προγραμματίσει έκθεση στην Gallery 7, στο Κολωνάκι, ενώ παράλληλα εξετάζουμε προτάσεις που μας έχουν γίνει από το εξωτερικό.
Δείτε τις δημιουργίες των Π. Λαϊνόπουλου και Κ. Κατέχη εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Μαρίνα Καρέλλα, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νικομάχη Καρακοστάνογλου και Δέσποινα Φλέσσα δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της εξέλιξης
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί για την ιστορία της, τη σχέση της με τον Δάκη Ιωάννου, το ΔΕΣΤΕ και τα "Dio Horia" στη Μύκονο και την Αθήνα
Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» - Φιλοξενείται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Τέχνη, γαστρονομία και φιλοξενία σε έναν χώρο
Μια έκθεση κεραμικής με επίκεντρο τα ζώα, τις τελετουργίες τους αλλά και τα δικαιώματά τους
Αφετηρία αποτελεί η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού
Το φως γίνεται υλικό, εμπειρία και τρόπος αντίληψης του κόσμου
Προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν
Είδαμε την έκθεση για τη «Germaine Richier- Συνομιλίες» αφιερωμένη στη μεγάλη γαλλίδα καλλιτέχνιδα που έφυγε πρώιμα από τη ζωή το 1959
Δύο εκθέσεις και δύο πολύ καλοί λόγοι να επισκεφτείς το MOMUS-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.