Εικαστικα

Ταράματα στο Χαλάνδρι: Ένα υβριδικό «τέρας» παίρνει τους δρόμους

Ο Πάνος Σκλαβενίτης και η Νάντια Αργυρυροπούλου μας προσκαλούν σε μια διαφορετική βακχική πομπή

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 907
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταράματα στο Χαλάνδρι, ένα δρώμενο από τον Πάνο Σκλαβενίτη και τη Νάντια Αργυροπούλου
Ταράματα στο Χαλάνδρι, ένα δρώμενο από τον Πάνο Σκλαβενίτη και τη Νάντια Αργυροπούλου © Τάσος Βρεττός

Ταράματα στο Χαλάνδρι: μια καλλιτεχνική δράση από τον Πάνο Σκλαβενίτη και τη Νάντια Αργυρυροπούλου

Δράκος, ιππόκαμπος, σαυροειδές; Θα ξεπροβάλλει στον κόσμο από το κτίριο Νόμπελ για να κατευθυνθεί προς τη ρεματιά, πριν καταλήξει με την πολύχρωμη κουστωδία του στην κεντρική πλατεία. Με συνθήματα αταξινόμητα και ποιητικά, με φωνές απείθαρχες, χορούς ακανόνιστους και μουσικές ταραχοποιές από την Αγία Φανφάρα, με στοιχεία λόγια και στοιχειά παράλογα, το δρώμενο που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης Πάνος Σκλαβενίτης και ενορχηστρώνει από κοινού με την επιμελήτρια Νάντια Αργυρυροπούλου μας προσκαλεί σε μια διαφορετική βακχική πομπή στο Χαλάνδρι.

Ταράματα στο Χαλάνδρι, ένα δρώμενο από τον Πάνο Σκλαβενίτη και τη Νάντια Αργυροπούλου
© Τάσος Βρεττός

Ταράματα: ένα δρώμενο από τον Πάνο Σκλαβενίτη και τη Νάντια Αργυροπούλου στο Χαλάνδρι

Οι ρίζες του παραπέμπουν, φυσικά, στα παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, όπως αυτό της «καμήλας» που απαντάται σε αρκετά μέρη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και απαιτεί τη συνεργασία  αρκετών ατόμων για την κίνηση ενός υπερφυσικού μεγέθους ομοιώματος ζώου, αλλά και στα «Ταράματα» της αθηναϊκής αποκριάς, στα οποία άνθρωποι ντυμένοι με προβιές ζώων έτρεχαν στους δρόμους τρομάζοντας το αστικό πλήθος, σαν δαιμόνια. Οι αναφορές, όμως, αυτής της πρωτοβουλίας φτάνουν και στις καλλιτεχνικές μορφές δημόσιων διεκδικητικών συνευρέσεων στις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα ενώ αντλούν και από διηγήσεις που συγκεντρώθηκαν από την ιστορία της περιοχής, καθώς επανειλημμένα στο παρελθόν οι κάτοικοί της έχουν διαμαρτυρηθεί για την αλλοτρίωση του δημόσιου χώρου οργανώνοντας δημόσιες παρελάσεις με μεταμφιέσεις.

Ταράματα στο Χαλάνδρι, ένα δρώμενο από τον Πάνο Σκλαβενίτη και τη Νάντια Αργυροπούλου
© Τάσος Βρεττός

«Το τέρας στο Χαλάνδρι έχει τη ρευστή, υβριδική, ενδιάμεση ταυτότητα που συμπεριλαμβάνει στοιχεία του νερού, της γης, του αέρα, της χιμαιρικής φαντασίας  και της ποπ κουλτούρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νάντια Αργυροπούλου. «Προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης μας με το ζώο, το θηρίο, τη δημόσια και επί του πεδίου κριτική αναμόχλευση εθιμικών τελετουργικών, της σημασίας του χαλινού και της εξ-ημέρωσης όπως έχει καταγραφεί σε περιπτώσεις   εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης ζώων σε λαϊκά θεάματα και αναπαραστάσεις αλλά και στην καθημερινή σχέση μας με “κατοικίδια” κάθε είδους».

Καρπός της μακρόχρονης έρευνας του Πάνου Σκλαβενίτη και σε συνέχεια της συμμετοχής του στην έκθεση «έξω φρενών από ευχαρίστηση» το περασμένο φθινόπωρο, το ιδιαίτερο αυτό πλάσμα κάνει την πρώτη του έξοδο στις 9 Μαρτίου. Μια μέρα αργότερα, όμως, αναμένεται να συνοδεύσει και τη μαθητική καρναβαλική στο κέντρο του Χαλανδρίου.

Ομάδα υλοποίησης του έργου:
Πάνος Σκλαβενίτης, καλλιτέχνης
Νάντια Αργυροπούλου, επιμελήτρια
Δημήτρης Κορρές & Γιάννης Ιωαννίδης, σχεδιασμός/κατασκευή σωματικής δομής του τέρατος
Αλέξανδρος Χριστοφορίδης, βοηθός κατασκευής κεφαλιού
Έβελυν Ζέμπου, βοηθός επιμέλειας
Χρήστος Ανδριανόπουλος, βίντεο
Τάσος Βρεττός, φωτογραφίες
Καρίνια Στύλου, παραγωγή
Performers: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Στέλλα Βαρσάμη, Χρήστος Βρεττός, Κατερίνα Καλέντζη, Εύα Κολιοπάντου, Σοφία Κούρου, Άγγελος Μανιάτης, Μανώλης Μιχαλογιαννάκης, Ελευθέριος Ξυδιάς, Έκτορας Παπαδημητρίου, Κατ Σχίζα, Στέφανος
Χανδέλης.

Πάνος Σκλαβενίτης, Ταράματα, σπουδή για πέντε κεφάλια παρελαυνόντων
Πάνος Σκλαβενίτης, Ταράματα, σπουδή για πέντε κεφάλια παρελαυνόντων

INFO:
9 Μαρτίου στις 16:00-19:00. Εκκίνηση από Ήβης 30 & Τυμφρηστού, Χαλάνδρι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ