- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Time travels: Μια έκθεση σταθμός στο πέρασμα του χρόνου
«Ο χρόνος ταξιδεύει» μας υπενθυμίζουν οι εικαστικοί Cacao Rocks (Ιάσονας Μέγκουλας) και Χριστίνα Παπαϊωάννου
Time travels: Η έκθεση των εικαστικών Cacao Rocks (Ιάσονας Μέγκουλας) και Χριστίνας Παπαϊωάννου στην AG18 Gallery της Βιέννης.
Η σειρά έργων του Cacao Rocks (Ιάσονας Μέγκουλας) αποτελείται από 11 ζωγραφικά έργα και 11 φωτογραφίες του παππού του, τις οποίες ανακάλυψε τυχαία κατά τη διάρκεια της καραντίνας στο πατρικό του. Ο παππούς του ήταν γιατρός και ερευνητής, αλλά είχε πάθος με τη φωτογραφία. Βέβαια δεν τις είχε τυπώσει ποτέ σε χαρτί και έτσι τώρα τυπώνονται για πρώτη φορά 90 χρόνια μετά τη λήψη τους. Αυτά τα μη εμφανισμένα αρνητικά φιλμ έφεραν τον Ιάσονα πιο κοντά στον παππού του και τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει τα έργα που μπορούμε να απολαύσουμε στην έκθεση της AG18 Gallery στην Βιέννη.
Όπως επισημαίνει ο καλλιτέχνης: "Ο παππούς μου αν και ήταν Γάλλος, διετέλεσε διευθυντής του ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα τη δεκαετία του 1930. Τα φιλμ αυτά μου έδειξαν πως είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για το ελληνικό τοπίο και τις αρχαιότητες. Κάτι το οποίο μάλλον ασυνείδητα είχα κληρονομήσει και αποτελεί τη θεματολογία του έργου μου τα τελευταία χρόνια. Δεν προσπάθησα να κάνω μια ρεαλιστική αναπαράσταση των φωτογραφιών αλλά μία απόδοση της φόρμας και των συναισθημάτων έχοντας σαν κανόνα την αποκλειστική χρήση των πέντε χρωμάτων που χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου μου, που είναι ένα δάνειο από τη μοντέρνα ζωγραφική της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα, τη βυζαντινή ζωγραφική αλλά και το φυσικό φως του ουρανού της Μεσογείου, το χρυσό, το άσπρο, το γκρι, το μπλε και το μαύρο. Όσον αφορά την τεχνοτροπία θα ήταν άδικο να μην αναφέρω την εμπειρία μου στο πεδίο της Street Art, που μου έδωσε το θάρρος και τα εφόδια για τη ζωγραφική αλλά και την τύχη μου να σπουδάσω την τέχνη της φωτογραφίας που μου χάρισε την ευαισθησία ώστε να αντιληφθώ τη σημασία των αρνητικών φιλμ του παππού μου."
Με τη σειρά της, η Χριστίνα Παπαϊωάννου εξετάζει τον ρόλο της ζωγραφικής στην ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας συνθέσεις που δομούνται μέσα από τον κατακερματισμό και την συρραφή εικόνων ποικίλης προέλευσης. Αυτή η σειρά έργων περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία της τέχνης, διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, συμμετοχικές διαδικασίες και στοιχεία από την ψηφιακή κουλτούρα, όπως τα pixel και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι άτλαντες γεγονότων της Παπαϊωάννου αντικατοπτρίζουν το πέρασμα του χρόνου και τον συνδυασμό παλαιότερων καλλιτεχνικών παραδόσεων με τη σύγχρονη κατανάλωση της εικόνας. Επιπλέον, αυτά τα υβριδικά σενάρια μπορούν να αποτελέσουν ενδοσκόπηση των εσωτερικών διαλόγων, καθώς παροτρύνουν τον θεατή να τα συντάξει και να τα ερμηνεύσει από την αρχή, σαν ένα ψυχολογικό τεστ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.