- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«ΝΑΥΣ + ΠΗΓΝΥΜΙ»: Ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ναύπακτο
Η περιοδική εικαστική έκθεση του καλλιτέχνη εγκαινιάζεται στις 9 Αυγούστου
Εγκαίνια περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη θα φιλοξενηθεί από τις 9 Αυγούστου έως τις 7 Οκτωβρίου στη Ναύπακτο, στο Φετιχιέ Τζαμί, με τίτλο «ΝΑΥΣ + ΠΗΓΝΥΜΙ». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την Υπουργό Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 20.00.
Η έκθεση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, τον Δήμο Ναυπακτίας και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων η Ζαΐρα Νικολακοπούλου Παπαδημητρίου (Μέτζο σοπράνο) και η Μαλγκόσια Σόμπτσικ (όμποε) θα συνοδεύσουν τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι κλασικής μουσικής.
Η έκθεση «ΝΑΥΣ + ΠΗΓΝΥΜΙ» του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ναύπακτο
Επηρεασμένος από την αμέσως προηγούμενη έκθεσή του για τους εορτασμούς του 1821, επίσης με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιάννης Αδαμάκης βρήκε την αφορμή να συνεχίσει την καλλιτεχνική του αναζήτηση για τη σύζευξη της μνήμης με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Για τις ανάγκες της έκθεσης «ΝΑΥΣ + ΠΗΓΝΥΜΙ» βυθίστηκε στην μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου και φιλοτέχνησε δυο νέα έργα ειδικά για την καστροπολιτεία του Κορινθιακού κόλπου: την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) και την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 Απριλίου 1829).
Για να μπορέσει να αποδώσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη Ναυμαχία, μελέτησε επισταμένως τους πίνακες των Veronese και Vicentino, παρατήρησε τους χάρτες με τη διάταξη της μάχης, τα λάβαρα και κυρίως τα πλοία εκείνης της περιόδου. Αντίστοιχα, για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου, έλαβε υπόψιν του το σωζόμενο έργο του Leblanc.
Ο Αδαμάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε και αυτός σε ένα λιμάνι, πολύ μεγαλύτερο από τη Ναύπακτο, στον Πειραιά, και αυτό σίγουρα έστω και υποσυνείδητα κατεύθυνε τον χρωστήρα του σε πειραγμένες θαλασσογραφίες και σε πλοία που ποικίλλουν από ταπεινές ψαρόβαρκες, έως μεγάλα φορτηγά.
Ένας ζωγράφος που δεν φοβάται να πειραματιστεί. Είναι εμφανές πως δεν διστάζει να κατακερματίσει το έργο του και να το αναπλάσει. Σπάει τον καμβά του σε μικρά τεμάχια θάλασσας, στα οποία κολυμπούν ιστορικά πρόσωπα, ποίηση, σημειώσεις, σκέψεις. Κάθε έργο του μια περίτεχνη, αυτόνομη, κιβωτός τέχνης. Μια Οδύσσεια, στην οποία καλείσαι κάθε φορά, ξανά και ξανά, να αναζητήσεις τη δική σου Ιθάκη.
H έκθεση θα συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά) και θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις για τους επετειακούς εορτασμούς της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (30/9/2023 – 7/10/2023), ενώ θα παρέχονται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για σχολικές μονάδες.
Γιάννης Αδαμάκης: Ένας ζωγράφος που δεν φοβάται να πειραματιστεί
Ο Γιάννης Αδαμάκης (Yiannis Adamakis) γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 36 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Πολωνία, Νορβηγία, Ρωσία, και Τουρκία, ανάμεσα στις οποίες οι διεθνείς Artfairs: “Αrt Athina” (Αθήνα, 1994, 1998), “Art Jonction” (Νίκαια, Γαλλία, 1997), “Lineart” (Γάνδη, Βέλγιο, 2000), “Art Paris” (Παρίσι, Γαλλία, 2004) και “Art Thessaloniki” (Θεσσαλονίκη, 2018, 2021).
Έχει επίσης συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς εικαστικές συναντήσεις: στο Τσερεποβέτς (Ρωσία, 1998), στο Μπίλεφελντ (Γερμανία, 2000) και στο Κουσάντασι (Τουρκία, 2016).
Πολλές εκδηλώσεις για το έργο του, αλλά και άλλα θέματα σχετικά με την Τέχνη, έχουν λάβει χώρα με τη συμμετοχή του, στο «Ίδρυμα Θεοχαράκη» (Αθήνα, 2017), στο Πολυτεχνείο Κρήτης (TEDx – «Διαρροή φωτός», Χανιά, 2017), στον «Ιανό» (Αθήνα, 2016, 2018), στο “Polis Art Cafe” (Αθήνα, 2018), στo «Μουσείο Κατσίγρα» (Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, 2018), στο «Artville” (Αθήνα, 2018), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αλλού.
Κείμενά του έχoυν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και εικαστικούς καταλόγους. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Γιάννης Αδαμάκης: «Δανείστηκα εικόνες. Ζωγράφισα παλιές, αλλά και πρόσφατες αναμνήσεις»
«Περπατώ δίπλα στη θάλασσα.
Επαναφέρω παιδικές, καλοκαιρινές, υγρές μνήμες.
Προβληματίζομαι για το ενδεχόμενο, ενός απρόβλεπτου περιστατικού.
Τα γεγονότα κρύβουν την ιστορία τους. Βασανίζονται. Ανησυχούν μην τυχόν αποκαλυφθούν.
Κι όμως αγωνιζόμαστε, να τα προβάλουμε. Θεμελιώνουμε μια εξωραϊσμένη εικόνα, σαν ταινία σε θερινό σινεμά. Φοράμε νοικιασμένα κοστούμια. Μεταφέρουμε εξαντλημένες εικόνες στο μέλλον.
Επιμένω σε μια παιδική ματιά. Αυτόματες σκέψεις. Χέρια που κρύβουν συναισθήματα. Μια «αφελή» - αυτοβιογραφική προσέγγιση. Κρυμμένα κείμενα κάτω από φθαρμένα εξώφυλλα. Ιστορίες. Κόλλες τυπωμένες κι απ'τις δυο πλευρές. Αριθμημένα τετράδια. Σκισμένες σελίδες. Σταγόνες μελανιού. Λερωμένα δάχτυλα.
Δανείστηκα εικόνες. Ζωγράφισα παλιές, αλλά και πρόσφατες αναμνήσεις.
Περιμένω κάποιο μήνυμα. Περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνο.
Τελικά δεν το σηκώνω.
Περπατώ δίπλα σε μια φιλόξενη θάλασσα, που διηγείται πυρετώδεις - μυθικές περιπέτειες.
Χαίρομαι για την ευκαιρία της εμπειρίας.
Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε φιλικά πρόσωπα» γράφει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αδαμάκης ενόψει της επερχόμενης περιοδικής έκθεσής του.
Η έκθεση «ΝΑΥΣ + ΠΗΓΝΥΜΙ» του Γιάννη Αδαμάκη θα φιλοξενηθεί στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ναύπακτο από 9 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου και από 28 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2023.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 - 13.00 & 19.00 - 22.00 (Εκτός Τρίτης)
Πληροφορίες: 2631055654
Είσοδος Ελεύθερη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα τεράστιο project για τις Κυκλαδίτισες, μια περπλάνηση στο όνειρο, το τέλος του τοπίου και ένα γιορτινό εικαστικό διήμερο
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.