Εικαστικα

5 δωρεάν ραντεβού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, συναυλίες, ποιητικό αναλόγιο, αλλά και αστροπαρατηρήσεις, με ελεύθερη είσοδο

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ώρα για μουσική στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή
Ώρα για μουσική στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023 στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα Takis

Τα μουσεία γιορτάζουν. Να μην πάμε επίσκεψη; Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων φέρνει ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και δράσεις στο πνεύμα της θεματικής «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Να τι βάλαμε στο μάτι.

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, το μουσείο με την αξιοζήλευτη συλλογή μοντέρνας τέχνης θα μας υποδέχεται ειδικά γι’ αυτή τη μέρα έως τις 9 το βράδυ προσφέροντας παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ειδικές ξεναγήσεις με θέμα «Τέχνη και Περιβάλλον» που επικεντρώνονται σε έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών. Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με βρέφη με όχημα τη μουσική, καθώς και για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν όπως ο Τζάκσον Πόλοκ, να δημιουργήσουν χάρτινα γλυπτά αλλά και τη δική τους ιστορία μέσα από την τεχνική του upcycling. Και ακόμα, το πρόγραμμα Τέχνη και 5 Αισθήσεις για άτομα ηλικίας 65+ και άτομα με ή χωρίς ήπια γνωστική διαταραχή. Μελωδικά θα κλείσει η μέρα, με την ορχήστρα εγχόρδων DeProfundis σε ένα πρόγραμμα που «μυρίζει» άνοιξη και περιλαμβάνει συνθέσεις των Erlebach, Händel, Lully καιVivaldi, έργα από την εποχή του Μπαρόκ και άριες από όπερες που εμπνέονται από τη μυθολογία και τα πάθη θεών και ανθρώπων.
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, 210 7252895. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση μέσω του goulandris.gr  

"Παιχνίδι για μεγάλους" στο Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Εθνική Πινακοθήκη
Πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβει ο κήπος της ΕΠΜΑΣ; Με ποιο σκεπτικό και τι στόχους διαμορφώθηκε; Ποια είναι τα έργα τέχνης που κρύβει στην ανοιχτή «αγκαλιά» του; Οι αρχιτέκτονες Κριστίν Λονγκεπέ, Ιφιγένεια Μάρη και Γιώργος Παρμενίδης, η αρχιτέκτων τοπίου και γεωπόνος Αγγελική Παρασκευοπούλου και η συντηρήτρια έργων γλυπτικής Μαρία Κλιάφα ξετυλίγουν τις «πολλαπλές αφηγήσεις» που αναδύονται στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου εστιάζοντας στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη φύτευση αλλά και στα οκτώ γλυπτά γνωστών καλλιτεχνών που φιλοξενεί. Ανάμεσά τους η σύνθεση 1211 Α του Γιώργου Νικολαΐδη (μια αναφορά στη φύση και την έννοια της αειφορίας), το εμβληματικό Αιολικό του Τάκι (παραπέμπει στη βιωσιμότητα μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), η Σπείρα του Κώστα Βαρώτσου (που αντικατοπτρίζει τον κύκλο και την εξέλιξη της ζωής) και η Μορφή του Χρήστου Καπράλου.
Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα. Στις 18 Μαΐου, 11.00 & 13.00. Κρατήσεις: για τις 11.00: kiposepmas11@nationalgallery.gr και για τις 13.00: kiposepmas13@nationalgallery.gr  

Άποψη του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου
© Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Φωτογράφηση: Σταύρος Ψηρούκης

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Μπορεί μια ξηρασία ή ένα μεγάλο επεισόδιο φυσικής βίας (όπως η έκρηξη ενός ηφαιστείου) να πυροδοτήσουν εξελίξεις που θα καθορίσουν την πορεία ενός τόπου –κρίσεις, πολέμους, την πτώση ενός συστήματος; Και τι σχετικές ενδείξεις για τις συνθήκες του βίου μπορεί να μας δώσουν αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως π.χ. ένας μεγάλος κρατήρας του 12ου αιώνα π.Χ.; Για ένα τριήμερο (στις 17-19 Μαΐου) οι αρχαιολόγοι του πρώτου μουσείου της χώρας θα μας περιμένουν στις αίθουσες της Μυκηναϊκής συλλογής αλλά και μπροστά στις ολοζώντανες τοιχογραφίες της Θήρας για να ιχνηλατήσουμε συνέχειες και ασυνέχειες στην διαδρομή των κοινοτήτων του προϊστορικού Αιγαίου και ν’ αναζητήσουμε προτάσεις-απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το πώς προκλήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές κατά την Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού και αν είναι δυνατόν να οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή.
Πατησίων 44, Αθήνα. Στις 17 Μαΐου (12:00-13:00), 18 Μαΐου (11:00-12:00 και 16:00-17:00) και 19 Μαΐου (12.00-13:00). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 213 214 4889 και 213 214 4856)

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
©EUROKINISSI

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Από μικρός ο γνωστός ζωγράφος Μανώλης Χάρος είχε μεγαλύτερη σχέση με τα βιβλία παρά με τα σχέδια. Συνεπής σε μια δημιουργική πορεία ώσμωσης με τον κόσμο της λογοτεχνίας, αυτή τη φορά είναι το πρώιμο έργο του Διονύσιου Σολωμού (ο «Διάλογος») και οι σύγχρονες απηχήσεις των προβληματισμών του (που αποτυπώνονται στον Κρητικό) που πυροδότησαν τη νέα δουλειά του. Ανάμεσα στις χαρακτικές και τις ζωγραφικές δημιουργίες του αλλά και τις σπάνιες εκδόσεις για την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα, που εκτίθενται στην πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, οι Oper(O) θα ζωντανέψουν με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο τον «Διάλογο» του Σολωμού. Μια από τις πρώτες ανεξάρτητες ομάδες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την όπερα και το λυρικό θέατρο, αναζητώντας μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος θεάτρου, μας προσκαλούν σε μια παράσταση ποιητικού αναλόγιου με live ηλεκτρονική μουσική.
Σουηδίας 61, Κολωνάκι, 210 7210536. Στις 18 Μαΐου, 19:00

Άποψη από την έκθεση "Διονύσιος Σολωμός... Δύο φλόγες... Μανώλης Χάρος"

Ίδρυμα Takis
Αν δεν έχεις πάρει ποτέ τον δρόμο για το Γεροβουνό στους πρόποδες της Πάρνηθας, ευκαιρία ν’ ανακαλύψεις τον τόπο που επέλεξε να ζήσει και να μηχανεύεται τις πρωτοποριακές δημιουργίες του ο διάσημος Έλληνας καλλιτέχνη. Στο Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες που ο ίδιος ίδρυσε, θα μάθεις για το πρωτοποριακό έργο του και θα δεις εμβληματικά κινητικά και μουσικά γλυπτά του μέσα από σχετικές ξεναγήσεις. Η έννοια της αειφορίας, άλλωστε, θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας Μουσείων, αποτέλεσε πεδίο μελέτης για τον Takis –με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έρευνα Sea Oscillation που πραγματοποίησε στο πανεπιστήμιο MIT, καθώς και τα Ηλεκτρικά Βαρέλια για τα οποία είχε βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2001. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν με βιώσιμα υλικά αλλά και να έρθουν σε επαφή με τα μουσικά έργα του καλλιτέχνη μέσα από την τεχνικής του Human Βeatbox, της αναπαραγωγής μουσικών ήχων με το ανθρώπινο στόμα. Κι όταν πέσει η νύχτα, ραντεβού στο θέατρο και στους κήπους για αστροπαρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια στραμμένα προς την Αφροδίτη και τον Άρη.
Τηλ. 210 2313410. Στις 18 Μαΐου, 16:00-22:00

Ίδρυμα Takis - ΚΕΤΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ