Εικαστικα

Νέο μουσείο για τις αρχαιότητες του μετρό αποκτά η Θεσσαλονίκη (εικόνες)

Θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μεταγενέστερη δεξαμενή πάνω στο δυτικό σκέλος του αναβαθμού
Η μεταγενέστερη δεξαμενή πάνω στο δυτικό σκέλος του αναβαθμού

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μουσείο για τις αρχαιότητες στην καρδιά της πόλης - Θα αφηγείται την πολεοδομική εξέλιξη της περιοχής

Ως σύγχρονος μουσειακός χώρος έκθεσης και αποθήκευσης θα λειτουργήσει το κτήριο στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (crossover) στον σταθμό «Σιντριβάνι» για τις αποσπασμένες αρχαιότητες και τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το νέο μουσείο θα έχει ως κύριο άξονα αφήγησης την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της. Το μουσείο θα φιλοξενήσει και θα αναδείξει μέρος των κινητών ευρημάτων και τις αποσπασμένες αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό και χωροθετείται εντός της Πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νότια της κεντρικής βιβλιοθήκης.

Οι πολυετείς ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου, στη Θεσσαλονίκη, έφεραν στο φως περίπου 300.000 κινητά ευρήματα και απέδωσαν έναν μεγάλο αριθμό αποσπασμένων αρχαιοτήτων.

O in situ αρχαιολογικός χώρος - Βόρεια είσοδος του σταθμού «Αγία Σοφία»
O in situ αρχαιολογικός χώρος - Βόρεια είσοδος του σταθμού «Αγία Σοφία»

Το μουσείο στον σταθμό «Συντριβάνι» θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα συνολικής επιφάνειας 6.370 τ.μ. Για την εξυπηρέτηση της μουσειακής χρήσης, αλλά και για τη σύνδεση του κτηρίου με την πόλη, δημιουργούνται υπέργειοι χώροι.

Τα επίπεδα -1 και -2 θα λειτουργήσουν, κυρίως, ως εκθεσιακοί χώροι για τις αρχαιότητες που αποσπάστηκαν από τις ανασκαφές. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει το τμήμα του decumanus maximus, που προέρχεται από την ανασκαφή του σταθμού «Αγία Σοφία».

Αρχικά, αυτό το τμήμα της οδού είχε σχεδιαστεί να επανατοποθετηθεί στον ίδιο τον σταθμό. Όμως, τροποποιήσεις που έγιναν στον σταθμό αυτό το 2017 κατέστησαν αδύνατη την εκεί επαναφορά του. Στο επίπεδο -3 θα εγκατασταθούν μουσειακές αποθήκες για τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών, τμήμα των οποίων θα είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Γενική άποψη Κρηναίου νυμφαίου
Γενική άποψη Κρηναίου νυμφαίου

Στο ίδιο επίπεδο προβλέπεται και η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων συνοδευτικών λειτουργιών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με απόλυτη συνέπεια τηρείται το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μελετών επανατοποθέτησης των προσωρινά αποσπασθεισών αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης, όπως είχε ανακοινωθεί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.