- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Ποιος είναι ο πίνακας του Mondrian που κρέμεται ανάποδα για 75 χρόνια
Tο έργο με τίτλο «New York City I» θα συνεχίσει να εμφανίζεται με λάθος τρόπο για να μην υποστεί περαιτέρω ζημιά
Ο πίνακας «New York City 1» του Piet Mondrian κρέμεται ανάποδα εδώ και 75 χρόνια - Το λάθος που παρατήρησε η επιμελήτρια Susanne Meyer-Büser
Ένα έργο τέχνης του καλλιτέχνη αφηρημένης ζωγραφικής Piet Mondrian κρέμεται ανάποδα σε διάφορες γκαλερί εδώ και 75 χρόνια, δήλωσε ένας ιστορικός τέχνης. Παρά την πρόσφατη ανακάλυψη, το έργο με τίτλο «New York City I» θα συνεχίσει να εμφανίζεται με λάθος τρόπο για να μην υποστεί περαιτέρω ζημιά.
Ο πίνακας του 1941 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης το 1945. Βρισκόταν κρεμασμένο στη συλλογή έργων τέχνης της γερμανικής πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Ντίσελντορφ από το 1980.
Η επιμελήτρια Susanne Meyer-Büser παρατήρησε το λάθος κατά την προετοιμασία για τη νέα έκθεση του μουσείου προς τιμή του καλλιτέχνη νωρίτερα φέτος, αλλά προειδοποίησε ότι ο πίνακας πιθανόν να καταρρεύσει αν κρεμαστεί με τον σωστό τρόπο.
Το «New York City I» είναι μια παραλλαγή του πίνακα «New York City» του ίδιου καλλιτέχνη όπου έχει χρησιμοποιήσει αυτοκόλλητες ταινίες αντί για χρώματα.
«Η πιο πλατιά πλευρά του πλέγματος θα πρέπει να είναι στην κορυφή, σαν ένας σκοτεινός ουρανός», είπε η Meyer-Büser στον Guardian, περιγράφοντας το ημιτελές και ανυπόγραφο δικτυωτό έργο τέχνης του Mondriat. «Μόλις το επεσήμανα αυτό στους άλλους επιμελητές, καταλάβαμε ότι ήταν πολύ προφανές. Είναι πολύ πιθανό η εικόνα να είναι λάθος», πρόσθεσε όταν μίλησε με το BBC.
Οι ενδείξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, καθώς ο αρχικός πίνακας New York City, ο οποίος εκτίθεται στο πολιτιστικό κέντρο Pompidou του Παρισιού, εμφανίζει μια πυκνότητα γραμμών στην κορυφή και όχι στο κάτω μέρος.
Επιπλέον, μια φωτογραφία από το στούντιο του σημαντικού ολλανδού ζωγράφου, που τραβήχτηκε μερικές μέρες μετά τον θάνατό του, δείχνει τον ίδιο πίνακα να στέκεται σε ένα καβαλέτο από την ανάποδη πλευρά. Η εικόνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό lifestyle περιοδικό Town and Country τον Ιούνιο του 1944.
Η Meyer-Büser είπε επίσης ότι πιθανόν ο Mondrian ξεκίνησε να δημιουργεί τον πίνακα με τις περίπλοκες στρώσεις του με μια γραμμή ακριβώς στο πάνω μέρος του πλαισίου, κατεβαίνοντας στην συνέχεια σταδιακά προς τα κάτω, κάτι που θα εξηγούσε επίσης γιατί μερικές από τις κίτρινες γραμμές σταματούν λίγα χιλιοστά από την κάτω άκρη.
«Ήταν κάποιο λάθος όταν έβγαλαν το έργο από το κουτί του; Ήταν κάποιος απρόσεκτος όταν το έργο ήταν υπό μεταφορά;», αναρωτιέται η επιμελήτρια. «Είναι αδύνατο να πω».
Μέρος του προβλήματος είναι ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα προηγούμενα έργα του Mondrian, το «New York City I» δεν φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη, πιθανώς επειδή δεν το είχε θεωρήσει ολοκληρωμένο.
Παρ’ όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το έργο όντως εμφανίζεται ανάποδα, πάρθηκε η απόφαση και θα παρουσιαστεί όπως κρέμεται εδώ και 75 χρόνια στην νέα έκθεση «Mondrian.Evolution» που ξεκίνησε στο Ντίσελντορφ το Σάββατο 29 Οκτωβρίου.
«Οι κολλητικές ταινίες είναι ήδη εξαιρετικά χαλαρές και κρέμονται από μια κλωστή», είπε η Meyer-Büser. «Αν το γυρίσουμε ανάποδα, η βαρύτητα θα τις τραβούσε προς τα κάτω. Τώρα πια είναι μέρος της ιστορίας του έργου. Ίσως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος προσανατολισμός».
Ο Mondrian, ο οποίος γεννήθηκε στην περιοχή της Ουτρέχτης της Ολλανδίας το 1872, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και πρωτοπόρος του σύγχρονου αφηρημένου στιλ, του μινιμαλισμού και του εξπρεσιονισμού.
Ως συνιδρυτής της ομάδας τέχνης και του κινήματος De Stijl, και αναζητώντας την «καθολική ομορφιά», εξέλιξε μια μη αναπαραστατική τεχνοτροπία την οποία ονόμασε Νεοπλαστικισμό.
Μετακομίζοντας στο Παρίσι το 1911, πειραματίστηκε με τον κυβισμό αλλά το όνομά του είναι στις μέρες μας συνώνυμο του μοντερνισμού.
Η δουλειά του είχε τεράστια επιρροή όχι μόνο στον κόσμο της τέχνης αλλά και στους τομείς του design, της αρχιτεκτονικής και της μόδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η «Χρονοστιβάδα» δραπετεύει από τα βιβλιοπωλεία και γίνεται έκθεση μετατρέποντας τη μνήμη της Θεσσαλονίκης σε εικαστική εμπειρία
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.