Εικαστικα

Πέθανε ο σπουδαίος γάλλος ζωγράφος Πιερ Σουλάζ σε ηλικία 102 ετών

«Αγαπώ το μαύρο για τη ζωγραφική δύναμη που κρύβει μέσα του», είχε πει

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Ο ζωγράφος Πιερ Σουλάζ απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών
Ο ζωγράφος Πιερ Σουλάζ © ΕPA Pool

Γαλλία: Ο ζωγράφος Πιερ Σουλάζ απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών

Ο Πιερ Σουλάζ, ο Γάλλος αφηρημένος ζωγράφος που έγινε πιο γνωστός για τους πειραματισμούς του με διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών, ανακοίνωσε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του στη γενέτειρά του Ροντέζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο Σουλάζ, ο οποίος σύμφωνα με τον επικεφαλής του μουσείου, Μπενουά Ντεκρόν, απεβίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο νοσοκομείο, είχε εργαστεί αποκλειστικά με το μαύρο από το 1979, κυρίως με μια σειρά έργων που αποκαλούσε «Outrenoir» (ελλ. «Πέρα από το μαύρο»).

Ο Σουλάζ γεννήθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1919 στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο ζωγράφος ανακάλυψε πώς μπορούσε να παίξει με το φως πάνω σε μαύρη επιφάνεια. Ετσι γεννήθηκαν τα «outrenoirs» του, μεγάλα, μονοχρωματικά μαύρα έργα, με το χρώμα να εναποτίθεται στις επιφάνειες σε λεπτό ή παχύ στρώμα, ανάγλυφα ή επίπεδα, με απαλές ή τραχιές πινελιές

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σουλάζ είχε ήδη περιοδεύσει σε μουσεία του Παρισιού αναζητώντας την κλίση του και μετά τη στρατιωτική θητεία του κατά τη διάρκεια του πολέμου, άνοιξε ένα στούντιο στο Παρίσι, πραγματοποιώντας την πρώτη του έκθεση στο Salon des Indépendants το 1947.

Ο Σουλάζ άρχισε να κερδίζει αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950. Έργα του συμπεριλήφθηκαν στις δύο μεγάλες εκθέσεις Ευρωπαίων καλλιτεχνών, Younger European Painters στο Μουσείο Solomon R Guggenheim (1953) και The New Decade: 22 European Painters and Sculptors στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (1955) στη Νέα Υόρκη. Το 1979  έγινε ξένο επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.

Από το 1987 έως το 1994, δημιούργησε 104 βιτρό παράθυρα για τη ρωμανική αβαϊκή εκκλησία Sainte-Foy στο Conques (Aveyron, Γαλλία). Το 2007, το Μουσείο Φαμπρ του Μονπελιέ αφιέρωσε μια ολόκληρη αίθουσα στον Σουλάζ παρουσιάζοντας μια δωρεά που έκανε στην πόλη. Περιελάμβανε είκοσι πίνακες που χρονολογούνταν από το 1951 έως το 2006, μεταξύ των οποίων σημαντικά έργα της δεκαετίας του 1960, δύο μεγάλα "συν-μαύρα" έργα της δεκαετίας του 1970 και αρκετά μεγάλα πολύπτυχα. Μια αναδρομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Centre National d'Art et de Culture Georges Pompidou από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2010. Το 2010, το Μουσείο της Πόλης του Μεξικού παρουσίασε μια αναδρομική έκθεση ζωγραφικής που περιλάμβανε επίσης μια συνέντευξη-βίντεο με τον καλλιτέχνη (με ισπανικούς υπότιτλους).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ