Εικαστικα

Πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πουλήθηκε έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ

Μέσα σε 6 λεπτά δημοπρατήθηκε το έργο με την ανατολή του μεσογειακού ήλιου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πίνακας του πλέον ακριβοπληρωμένου εν ζωή καλλιτέχνη, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, πουλήθηκε μέσα σε έξι λεπτά σε δημοπρασία του οίκου Christie's, έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ.
«Early Morning, Sainte-Maxime» (1968-69): Το έργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s © Christies

Πίνακας του πλέον ακριβοπληρωμένου εν ζωή καλλιτέχνη, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, πουλήθηκε μέσα σε έξι λεπτά σε δημοπρασία του οίκου Christie's, έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ «Early Morning, Sainte-Maxime», με την υπέροχη ανατολή του ηλίου πάνω από τη Μεσόγειο, πωλήθηκε μέσα σε έξι λεπτά σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

H τιμή της δημοπρασίας έφτασε το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την αρχική εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών.

Ο πίνακας «Early Morning, Sainte-Maxime», που ολοκλήρωσε ο Βρετανός καλλιτέχνης το 1969, ανήκε σε ιδιώτη για περισσότερα από 30 χρόνια. 

Έμπνευση του ζωγράφου ήταν μια φωτογραφία που τράβηξε ενώ έμενε στο σπίτι του σκηνοθέτη Τόνι Ρίτσαρντσον, μαζί με τον τότε σύντροφό του, Πίτερ Σλέσινγκερ. Το λιμάνι του Σεντ Μαξίμ είναι στη γαλλική Ριβιέρα, κοντά στο Σεν Τροπέ, όπου βρισκόταν και το σπίτι του σκηνοθέτη. 

«Η Κυανή Ακτή ήταν στη λαμπερή ακμή της. Ο Σλέσινγκερ ήταν η μεγάλη αγάπη του Χόκνεϊ και αυτό που βλέπετε στην εικόνα είναι μια αίσθηση πραγματικής ικανοποίησης και ευτυχίας. Μπορείτε να νιώσετε τη χαρά που ένιωθε ζωγραφίζοντας», δήλωσε η Κάθαριν Άρνολντ, επικεφαλής του οίκου Christie's για την τέχνη της μεταπολεμικής και σύγχρονης Ευρώπης.

Ο συγκεκριμένος πίνακας δεν είναι το ακριβότερα κοστολογημένο έργο του Χόκνεϊ, σύμφωνα με τον Guardian. Το «Portrait of an Artist» πωλήθηκε για 81 εκατομμύρια ευρώ το 2018, καθιστώντας τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ ως τον πιο ακριβοπληρωμένο εν ζωή καλλιτέχνη.

Το «μαγικό» φως της περιοχής που ζωγράφισε ο Χόκνεϊ ήταν «το ίδιο φως που ερωτεύτηκαν ο Ματίς και ο Πικάσο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Christie’s.

Τα τελευταία χρόνια, ο 85χρονος Βρετανός καλλιτέχνης δημιουργεί εικόνες χρησιμοποιώντας συσκευή iPad, αφού προηγουμένως πειραματίστηκε με φαξ, φωτοτυπίες και Polaroid.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ