Εικαστικα

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα από την ανασκαφή στους Φιλίππους (εικόνες)

Ένα πλούσιο διακοσμημένο οικοδόμημα, πιθανώς κρήνη, και ένα ρωμαϊκό άγαλμα που απεικονίζει τον Ηρακλή έφερε στο φως η ομάδα του ΑΠΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άποψη από την ανασκαφή Φιλίππων το 2022
Φίλιπποι: Άποψη από τα ευρήματα της ανασκαφής του ΑΠΘ το 2022

Ανασκαφή Φιλίππων 2022: Τα φετινά ευρήματα από ομάδα του ΑΠΘ.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έβγαλε και φέτος υλικό στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας, την πόλη των Φιλίππων που ιδρύθηκε από Θασίους αποίκους το 360 π.Χ., καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας ο οποίος της έδωσε το όνομά του, γνώρισε ακμή κατά τα ελληνιστικά χρόνια, αναδείχθηκε σε διοικητικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό κέντρο με τη μετατροπή της σε ρωμαϊκή αποικία από τον Οκταβιανό και υπήρξε ο τόπος όπου ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος ο Απόστολος Παύλος, πριν αρχίσει να εγκαταλείπεται στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα εξαιτίας μεγάλων σεισμών και σλαβικών επιδρομών. 

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με διευθύντρια της ανασκαφής την καθηγήτρια Ναταλία Πούλου και συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομότιμο καθηγητή Αριστοτέλη Μέντζο.

Άποψη από την ανασκαφή Φιλίππων το 2022
Ανασκαφή Φιλίππων: άποψη από τα ευρήματα του 2022

Αυτή την χρονιά έρευνα της ανασκαφικής ομάδας συνεχίστηκε στην ανατολική πλευρά μιας από τις κυριότερες οδούς της πόλης, η οποία στο σημείο αυτό συναντά έναν άλλο κύριο άξονα που διέρχεται βορειότερα. Το σημείο σύγκλισης των δύο οδών διαμορφώνεται με διεύρυνση (μία πλατεία) στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα, πιθανώς κρήνη.

Το οικοδόμημα έφερε ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, θραύσματα του οποίου αποκαλύφθηκαν. Τον διάκοσμό του συμπλήρωνε εντυπωσιακό άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αιώνας μ. Χ.). Το άγαλμα, του οποίου το μέγεθος είναι μεγαλύτερο του φυσικού, εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα. Το ρόπαλο, που έχει βρεθεί σε θραύσματα και η λεοντή που κρέμεται από το αριστερό προτεταμένο χέρι πιστοποιούν την ταυτότητα του ήρωα. Επάνω στους βοστρύχους της κόμης φέρει στεφάνι από φύλλα αμπέλου το οποίο συγκρατεί στο πίσω μέρος ταινία τα άκρα της οποίας καταλήγουν στους ώμους.

Ανασκαφή Φιλίππων 2022: το άγαλμα του Ηρακλή
Ανασκαφή Φιλίππων 2022: το άγαλμα του Ηρακλή

Το συγκεκριμένο άγαλμα κοσμούσε ένα οικοδόμημα το οποίο, σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, χρονολογείται στον 8ο/9ο αιώνα μ.Χ. Γνωρίζουμε από τις πηγές αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτήρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Το εύρημα αυτό καταδεικνύει τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι.

Στην ανασκαφή, που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, έλαβαν μέρος φέτος 24 φοιτητές του ΑΠΘ (18 προπτυχιακοί, 3 μεταπτυχιακοί και 3 υποψήφιοι διδάκτορες). Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και την Επιτροπή Ερευνών, ΑΠΘ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ