Εικαστικα

Enigma 2: Αναδρομική του Κωστή Γεωργίου στον Ελληνικό Κόσμο

Ο γνωστός καλλιτέχνης παρουσιάζει περισσότερα από 400 έργα ζωγραφικής καθώς και 60 γλυπτά

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωστής Γεωργίου, "Collector"
Κωστής Γεωργίου, "Collector"

Κωστής Γεωργίου: H έκθεσή του «Enigma 2» στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη και στην τρίτη της στάση πλέον στην Αθήνα παρουσιάζεται εμπλουτισμένη περιλαμβάνοντας περισσότερα από 400 έργα ζωγραφικής μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων καθώς και 60 γλυπτά. Ο λόγος για την αναδρομική έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου, που μόλις εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και έρχεται οκτώ χρόνια μετά την παρουσίαση γλυπτών του στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς και 14 από την προβολή της ζωγραφικής του δουλειάς στην πόλη.

Ο Κωστής Γεωργίου με τον γλυπτό "Σκαντζόχοιρό" του
Ο Κωστής Γεωργίου με τον γλυπτό "Σκαντζόχοιρό" του

«Ο Γεωργίου ως αισθητικός ερευνητής είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, μέσα στα δεδομένα της παγκόσμιας τέχνης των τελευταίων 100 ετών, αλλά και με τροχιά που προκύπτει από αυτόνομες αποφάσεις και επιτεύξεις» υποστηρίζει ο τεχνοκριτικός-σημειολόγος Χάρης Καμπουρίδης στο κριτικό σημείωμα της σχετικής έκδοσης. Και συνεχίζει: «Δεν στηρίχθηκε δηλαδή σε δεδομένες νόρμες της εποχής για να φτάσει σε αποδεκτό μορφικό αποτέλεσμα αλλά το βρήκε ο ίδιος και προστέθηκε στα κεντρικά ρεύματα μέσα από ανεξαρτησία και τόλμη».

Κωστής Γεωργίου, "Αέναον"
Κωστής Γεωργίου, "Αέναον"

Ανάμεσα στα γλυπτά που εκτίθενται, οι γλυπτικές εγκαταστάσεις  με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές, όπως αυτοί του έργου Meteoron που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και άλλων ανάλογων γλυπτών μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένων σε δημόσιους χώρους ανά τον κόσμο. Επίσης, παρουσιάζονται οι γλυπτικές εγκαταστάσεις «9 Μούσες»  και «Pombi A», που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά, (και οι δύο για πρώτη φορά στην Αθήνα), καθώς και το πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων «Birds in Dreamland» που αποτελείται από έξι ζωγραφικά έργα. Πρεμιέρα και για τη νέα σειρά γλυπτών με τίτλο «Dreamcatchers». Σε ειδικό χώρο προβάλλεται ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία του Γεωργίου τα τελευταία 35 χρόνια.

Κωστής Γεωργίου, "Dreamcatcher"
Κωστής Γεωργίου, "Dreamcatcher"

Με διεθνή παρουσία, η μνημειακή γλυπτική του καλλιτέχνη έχει παρουσία στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall , Yia Yuan Gardens etc), στην Αθήνα (Βουλιαγμένη, Βούλα, Π. Φάληρο), στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι κ.ά.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στo City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ