Εικαστικα

Ταπισερί: Υφαίνοντας στον Πύργο Μπαζαίου

Δώδεκα σύγχρονοι εικαστικοί συνομιλούν με την ελληνική υφαντική παράδοση σε έναν διατηρητέο ναξιώτικο πύργο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο της Ιωάννας Τερλίδου στην έκθεση "Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο
"Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο. Έργο της Ιωάννας Τερλίδου

"Ταπισερί" από 12 Έλληνες καλλιτέχνες στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο έως τις 2 Οκτωβρίου

Πώς μπορεί να συνομιλούν σήμερα Έλληνες εικαστικοί με την τέχνη της ύφανσης; Ποια τα έργα και τα υφάδια τους; Αδιαμφισβήτητη τάση στην σύγχρονη τέχνη τα τελευταία χρόνια, η χειρωναξία που ενεργοποιεί η υφαντική έπλεξε τις δικές της νησίδες ύφανσης αυτό το καλοκαίρι σ’ έναν από τους ομορφότερους εκθεσιακούς χώρους στο Αιγαίο. Στο ξερικό τοπίο της ναξιώτικης ενδοχώρας, στον Πύργο Μπαζαίου, δώδεκα Έλληνες εικαστικοί συνομιλούν με την εγχώρια υφαντική παράδοση στην έκθεση με τίτλο «Ταπισερί» που επιμελείται η Ίρις Κρητικού.

Δημιουργία του Νίκου Κόνιαρη στην έκθεση "Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο
"Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, έργο του Νίκου Κόνιαρη

Στις θολωτές σάλες αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του ενετικού καστρομονάστηρου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προχωρούν, όπως σημειώνει η επιμελήτρια, «σε επιμέρους διαδραστικές με τον χώρο και οργανικές ως προς τη χρήση των υλικών υφαντικές εγκαταστάσεις με αισθητικές, πλαστικές και συμβολικές σημειώσεις και λύσεις στη διαδικασία και τις ανεξάντλητες δυνατότητες της ύφανσης. Χρησιμοποιώντας βαμβάκι, λινάρι, φυτίλι, τσουβάλι, μαλλί και μετάξι, σύρμα, υφάσματα, κλωστές, χειροποίητο χαρτί και χαρτόνι, γιούτα, σιζάλ, καλάμια και ξύλα, βαφές και κουρέλια, εξερευνούν, επαναπροσδιορίζουν και ανασυνθέτουν την υφαντική διαχρονία».

Υφαντά της Ειρήνης Γκόνου στην έκθεση "Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο
"Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, υφαντά της Ειρήνης Γκόνου

Για την ίδια, όμως, και η επιμελητική διαδικασία «ύφανσης» της έκθεσης, υπήρξε εξίσου χειροποίητη με την πολύτιμη πρώτη ύλη της «αγκαλιάζοντας και εγκαλώντας στην πορεία σε συμμετοχή, τόσο τους στημένους παραδοσιακούς αργαλειούς και τις βελόνες από τα Καλά Νερά του Πηλίου ως τα περίχωρα των Χανίων, του Ηρακλείου και της Νάξου, όσο και τις συναρπαστικές προτάσεις κεντητικής και ύφανσης που έφτασαν από την Αθήνα και την Αγγλία».

Δημιουργίες της Ζωής Γαϊτανίδου στην έκθεση "Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο
"Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, έργα της Ζωής Γαϊτανίδου

Όσοι βρεθείτε στη Νάξο και περάσετε από το υπέροχο μνημείο που δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε έργα των Ζωής Γαϊτανίδου, Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού, Ειρήνης Γκόνου, Μαρίας Γρηγορίου, Μανόλη Ζαχαριουδάκη, Νίκου Κόνιαρη, Μάρως Κορνηλάκη, Μαρίας Κώτσου, Πανδώρας Μουρίκη, Σοφίας Πάσχου, Ισμήνης Σαμανίδου και Ιωάννας Τερλίδου. Την οργάνωση της έκθεσης υπογράφει ο Μάριος Βαζαίος.

Έργα της Πανδώρας Μουρίκη στην έκθεση "Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο
"Ταπισερί" στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, δημιουργίες της Πανδώρας Μουρίκη

 INFO:
Ταπισερί
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού, 22850 31402
Διάρκεια έως 2/10/2022
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ. 10:00-17:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ