Εικαστικα

Ξέρει από...χαλιά ο Γιάννης Βαρελάς;

Μέσα από την καινούργια του δουλειά (με χαλιά, γλυπτά και έργα στο χαρτί) προσπαθεί να διερευνήσει την ανθρώπινη εσωτερική τοπογραφία και τη διάσταση της ενόρασης

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Βαρελάς & Art Rug Projects by Soutzoglou, "Blue Palm" (2022)
Γιάννης Βαρελάς & Art Rug Projects by Soutzoglou, "Blue Palm" (2022)

Ο Γιάννης Βαρελάς στη The Breeder με την έκθεση Marlows’ Dreams

Ένα καινούριο σώμα έργων, για το οποίο χρησιμοποιεί υλικά και τεχνικές όπως το μέταλλο και την υφαντουργία και επαναφέρει γνώριμες για τη δουλειά του πρακτικές, όπως το σχέδιο εκθέτει ο Γιάννης Βαρελάς στην γκαλερί The Breeeder από την Πέμπτη 26 Μαϊου. Η έκθεση τιτλοφορείται Marlows’ Dreams ως μια αναφορά στο βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους».

Μέχρι τις 9 Ιουλίου στην αίθουσα τέχνης στο Μεταξουργείο ο γνωστός καλλιτέχνης θα παρουσιάζει μπρούτζινα γλυπτά, έργα σε χαρτί και χειροποίητα χαλιά τα οποία επαναπροσδιορίζουν την υπόσταση της φιγούρας στο έργο του, μέσω της υλικότητας και της μεταφοράς της στο φυσικό χώρο. Τα έργα σε χαρτί αποτυπώνουν ιδιόμορφα μυστικά τοπία που αποτελούνται από μια εξωτική χλωρίδα μέσα από την οποία αναδύονται αιωρούμενοι διάφοροι χαρακτήρες. Πιο συγκεκριμένα, τα σχέδια αυτά είναι μια απόπειρα σύνδεσης του πραγματικού και του εσωτερικού κόσμου.

Παράλληλα, για πρώτη φορά ο Βαρελάς παρουσιάζει μια σειρά από χαλιά, υφασμένα στο χέρι από μετάξι και μαλλί, τα οποία λειτουργούν ως αντανακλάσεις ψυχολογικών τοπίων. Το υλικό των χαλιών και η διαδικασία της παραγωγής μιας εικόνας μέσω κόμπων μεταφέρει με ένα μεταφυσικό τρόπο μια εσωτερική διεργασία στον πραγματικό χωροχρόνο.

Πρόθεση του καλλιτέχνη αποτελεί να εξετάσει τις έννοιες του αντικατοπτρισμού, της ψυχικής αντανάκλασης και του ψυχολογικού τοπίου σε μια προσπάθεια διερεύνησης της ανθρώπινης εσωτερικής τοπογραφίας, αλλά και της διάστασης της ενόρασης.

Τα χειροποίητα χαλιά δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Art Rug Projects by Souztoglou, ένα εγχείρημα που δίνει την ευκαρία σε εικαστικούς και ντιζάινερ να φιλοτεχνήσουν νέα έργα, χρησιμοποιώντας το χειροποίητο χαλί ως μέσο δημιουργίας και έκφρασης.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Βαρελά

Ο Γιάννης Βαρελάς (γεν. 1977, Αθήνα) είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Arts του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως τις: Double-Blind, The Breeder, Αθήνα (2021); Anima I, Μουσείο Μπενάκη, Aθήνα (2019); Monster, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα (2017); New Flags for A New Country / Destroying Elvis, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα (2016); New Flags for a New Country, The Breeder Gallery, Aθήνα (2015); Sleep My Little Sheep Sleep, Contemporary Arts Center of Cincinnati, Η.Π.Α (2012).

Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις του: Distorted Portrait, Space K Seoul, Νότια Κορέα (2020); Supergood-dialogues with Ernesto de Sousa, MAAT Museum, Λισαβόνα (2018); Instructions for Happiness, Belvedere 21, Βιέννη (2017); Ametria, βασισμένη σε μια ιδέα του Roberto Cuoghi, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2015); Paper - works from the Saatchi Collection, Saatchi Gallery, Λονδίνο (2013); Hell As Pavilion, Palais de Tokyo, Παρίσι (2013); Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Aθήνα (2011); Skin Fruit: Selections from The Dakis Joannou Collection, σε επιμέλεια Jeff Koons, New Museum, Νέα Υόρκη (2010); Lebt und arbeitet in Wien III: Stars in a Plastic Bag, Kunsthalle Wien (2010); 12th Cairo Biennial (2010); New Orleans Biennial Prospect 1, Νέα Ορλεάνη (2008); Destroy
Athens, 1st Athens Biennial, Αθήνα (2007).

Δημιουργίες του βρίσκονται σε συλλογές ανά τον κόσμο, όπως στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας, το Kiasma Museum of Contemporary Art στο Ελσίνκι, το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στη Συλλογή Zabludowicz και τη The Saatchi Collection στο Λονδίνο, στο AMMA Foundation στο Μεξικό, στη Hort Family Collection στη Nέα Υόρκη, μεταξύ άλλων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ