Εικαστικα

Εθνική Πινακοθήκη Βρετανίας: Άλλαξε ονομασία πίνακα από Ρωσίδες χορεύτριες σε Ουκρανές χορεύτριες

Πρόκειται για έργο του Edgar Degas

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας: Άλλαξε ονομασία πίνακα από «Ρωσίδες χορεύτριες» σε «Ουκρανές χορεύτριες»
Πίνακας του Edgar Degas © Τwitter/Νational Gallery

Βρετανία: Η Εθνική Πινακοθήκη άλλαξε τον τίτλο του πίνακα «Οι Ρωσίδες χορεύτριες», και το μετονόμασε «Οι Ουκρανές χορεύτριες».

Οι εκπρόσωποι του Μουσείου αναφέρουν ότι έλαβαν γνώση εις ό,τι αφορά το όνομα του εν λόγω πίνακα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από μία Ουκρανή που ζει στο Λονδίνο, την Tania Kolotusha, η οποία τους επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι εικονιζόμενες χορεύτριες στον πίνακα του Edgar Degas είναι μάλλον Ουκρανές παρά Ρωσίδες, διότι φέρουν στο κεφάλι κορδέλες μπλε και πορτοκαλί, χρώματα τα οποία σαφώς παραπέμπουν στην ουκρανική σημαία. Την επομένη ημέρα το Μουσείο ανακοίνωσε την αλλαγή του τίτλου του πίνακα του Degas, ο οποίος παρουσιάζει χορεύτριες που φέρουν κορδέλες στα μαλλιά. Στις 14 Μαρτίου η Tania Kolotusha έγραψε στο Instagram ότι είναι βέβαιον πως οι χορεύτριες δεν είναι Ρωσίδες και δεν ήσαν ποτέ! Πρόσθεσε δε ότι οι Ρώσσοι οικειοποιήθηκαν πολλά στοιχεία της ουκρανικής κουλτούρας.

Το θέμα της μετονομασίας του πίνακα έλαβε περαιτέρω διαστάσεις όταν η Olesia Khromeychuk, ιστορικός που σπούδασε στην Βρετανία, έγραψε άρθρο στο Der Spiegel, με τίτλο «Η θέση της κουλτούρας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας», όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι όταν επισκέπτεται κάποιος μια έκθεση που παρουσιάζει τη Σοβιετική τέχνη ή τον Σοβιετικό κινηματογράφο, βγάζει εύκολα το συμπέρασμα ότι το μόνο που υπάρχει είναι μία «άπειρη» Ρωσία. Εξ άλλου, προσθέτει, ο Vladimir Putin διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, αλλά στο οπλοστάσιό του προεξάρχοντα ρόλο έχει η Κουλτούρα και η Ιστορία.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ