- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Martin Belou: Αινίγματα, παγκόσμιοι μύθοι και τέχνη σαν κοσμικό ταξίδι
Η έκθεση Vessels είναι ένα πανσπερμιακό κολάζ πολιτισμών
Martin Belou: Συνέντευξη με τον εικαστικό για την έκθεση Vessels που φιλοξενείται στην γκαλερί Bernier / Eliades.
Ο νόμος της ισχυρότερης αντίθεσης: η φωτιά και το νερό, τα εύθραυστα κοχύλια και τα μέταλλα, τα εύπλαστα ξύλα και τα σκληρά μάρμαρα, το άγρια επιβλητικό και ογκώδες σε σύζευξη με το λεπτεπίλεπτο. Τα υλικά με τα οποία δουλεύει ο Martin Belou παράγουν γλυπτά που οι μυθολογικές αναφορές τους παραπέμπουν σε φαντασιακά ταξίδια ή ξεχασμένες τελετουργίες.
Τα νοήματα παραμένουν κρυφά, υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς την προέλευση των έργων, οπότε η κουβέντα μας ξεκινά από αυτό το σημείο: Από πού μας έρχεσαι Martin Belou; «Από τη θάλασσα της Μασσαλίας και από τις φινλανδικές λίμνες, μιας και ο πατέρας μου είναι Γάλλος και η μητέρα μου κρατά από τη Βόρεια Ευρώπη». Να ένα ακόμα δίπολο! Θερμή Μεσόγειος και παγωμένα Σκανδιναβικά νερά, χάλκινες ιστορίες από τη Βαλχάλα και ιστορίες από το Mare Nostrum. «Αργότερα μετακόμισα στις Βρυξέλλες, αλλά δούλεψα και στο Άμστερνταμ. Αυτές οι ενέργειες των διαφορετικών τόπων και η επιθυμία μου να δουλεύω έργα μεγάλης κλίμακας σε συνεργατικά περιβάλλοντα, εντός αποθηκών ή μεγάλων κτιρίων, ήταν το ξεκίνημά μου».
Η άνοιξη σπαρταράει στον υπαίθριο χώρο της γκαλερί Bernier / Eliades στο Θησείο και ο Belou είναι πολλαπλά ενθουσιασμένος· ο καλός καιρός και η Ακρόπολη: «Την έχω θέα από το παράθυρο του ξενοδοχείου μου. Καμιά φορά τις νύχτες που ξυπνάω, συνεχίζω να νομίζω πως ακόμα βρίσκομαι μέσα σε ένα όνειρο. Έπειτα είναι και η αδελφή μου, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα, και ύστερα τα υλικά που δούλεψα μαζί με Έλληνες μάστορες, μιας και κάποια έργα τα έφτιαξα εδώ. Ξέρω πως η Μασσαλία δημιουργήθηκε από τους Έλληνες που την ανακάλυψαν, οπότε έχω πολλούς λόγους να αισθάνομαι οικεία».
Χρησιμοποιεί τη λέξη «μάστορες». Και ενθουσιάζεται με τη συνεργατική κουλτούρα των τεχνιτών με τους οποίους δούλεψε. «Δούλευα και όλοι κοιτούσαν ή έβαζαν ένα χέρι! Ενδιαφέρονταν και επενέβαιναν. Βρίσκω πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα στάση ζωής και κουλτούρας αυτό το μοίρασμα και το νοιάξιμο».
Η αδελφή του Belou είναι φωτογράφος. Όταν εκείνη δούλευε στο Μεξικό Σίτι, ο Martin βρήκε την ευκαιρία να την επισκεφτεί και να ζήσει εντός ενός άλλου μεγάλου πολιτισμού. Όταν εκείνη ήρθε στην Ελλάδα, η εγκατάστασή της τον βοήθησε να γνωρίσει τη Νάξο και την Αθήνα. Νά τα πάλι τα μάρμαρα, η θάλασσα και η φύση που εντός της κατοικοεδρεύουν όλα τα υλικά που θέλει.
Πολλά από τα έργα του Belou μου γεννούν περίεργους συνειρμούς: ένα μανιτάρι φυτρωμένο μέσα σε μια μαύρο δοχείο, ένα κλαδί ελιάς που ταξιδεύει μέσα σε μια βάρκα, λειτουργώντας όμως και σαν ιστίο, μια χρυσή και αστραφτερή λάμπα που κρέμεται ανάμεσα σε άλλα έργα είναι σαν φως που χύνεται στον χώρο από το υπερπέραν. Τα πολλαπλά αντικείμενα παράγουν και πολλαπλά γεγονότα.
Από πού πηγάζει και πώς θέλει να αντιληφθεί ο θεατής τη δουλειά του; «Να πω ότι δεν αυτοπροσδιορίζομαι σαν γλύπτης ή ζωγράφος, δουλεύω με τα χέρια και μου αρέσει ο σωματικός κάματος και η πάλη να τιθασέψω τα υλικά, αλλά μέσα το μυαλό μου δουλεύει με τεχνικές κολάζ: φωτογραφίες και απανωτές μνήμες σαν layers, που διηγούνται με τον τρόπο μου τον κόσμο όπως προήλθε από το χάος. Άλλες δυο ελληνικές λέξεις της κοσμικής σούπας του σύμπαντος. Μαζεύω υλικά από παντού και ο τρόπος που τα συνθέτω δημιουργούν μικρά αινίγματα στον θεατή. Αινίγματα που ρέουν, όπως το αίμα ανάμεσα στα ποτάμια από τις φλέβες που βρίσκονται στο σώμα μας».
Πρωτότυπες συμφωνίες γεμάτες μυστήριο αλλά και πολυεθνικές αναφορές, συζεύξεις πολιτισμών, που, αν τους παρατηρήσεις, θα δεις πως σχεδόν όλα τα είδωλα έχουν κάτι κοινό: φως, νερό και, για μισό: Τι μουσική ακούς; «Αφρικάνικες μελωδίες αλλά και συριακούς σκοπούς κοντά στο ύφος του Steve Reih». Νά το πάλι το πανσπερμιακό κολάζ των πολιτισμών, που η βάση τους είναι κοινή και όλες οι προεκτάσεις τους οδηγούν στο ίδιο σημείο: όλα είναι ένα. Το υλικό λεξιλόγιο αλλά και η θεωρία που το κατευθύνει είναι η άεναη ονειροπόληση, εξού και οι ελεύθερες ερμηνείες που μπορεί να δώσει ο καθένας.
Ωραίος, ευγενής και γαλαντόμος τύπος με χειμαρρώδη λόγο και αληθινό ενθουσιασμό ο Martin Belou. Δείτε την έκθεση Vessels, που θα πει σκάφος. Και ανακαλύψτε μόνοι σας προς τα πού ταξιδεύει, αν και η απάντηση είναι πανεύκολη στην περίπτωσή του: ερχόμαστε από παντού, πλέουμε προς το άπειρο.
Martin Belou, Vessels, Bernier / Eliades (Επταχάλκου 11, Θησείο), έως 12 Μαΐου 2022
Περισσότερα για την έκθεση στον Οδηγό Πόλης της ATHENS VOICE.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Μαρίνα Καρέλλα, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νικομάχη Καρακοστάνογλου και Δέσποινα Φλέσσα δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της εξέλιξης
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί για την ιστορία της, τη σχέση της με τον Δάκη Ιωάννου, το ΔΕΣΤΕ και τα "Dio Horia" στη Μύκονο και την Αθήνα
Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» - Φιλοξενείται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Τέχνη, γαστρονομία και φιλοξενία σε έναν χώρο
Μια έκθεση κεραμικής με επίκεντρο τα ζώα, τις τελετουργίες τους αλλά και τα δικαιώματά τους
Αφετηρία αποτελεί η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού
Το φως γίνεται υλικό, εμπειρία και τρόπος αντίληψης του κόσμου
Προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν
Είδαμε την έκθεση για τη «Germaine Richier- Συνομιλίες» αφιερωμένη στη μεγάλη γαλλίδα καλλιτέχνιδα που έφυγε πρώιμα από τη ζωή το 1959
Δύο εκθέσεις και δύο πολύ καλοί λόγοι να επισκεφτείς το MOMUS-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.