Εικαστικα

Πέθανε ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του ζωγράφου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάρκος Βενιός
Μάρκος Βενιός

Μάρκος Βενιός: έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος και συντηρητής έργων τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Ζωγράφος αλλά και συντηρητής έργων τέχνης με διακεκριμένη προσφορά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Μάρκος Βενιός έφυγε από τη ζωή. Όπως σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Για αρκετές δεκαετίες, ο Μάρκος Βενιός απέδωσε στον καμβά, με την προσωπική του σφραγίδα, τα τοπία του Αιγαίου, την ελληνική αρχιτεκτονική, την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Αν και αυτοδίδακτος, καθίστανται εμφανή στο έργο του η παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής, το κάλλος της aρχαίας Ελλάδας, η λαϊκή τέχνη, φωτισμένα από τη λάμψη του Αιγαίου.

Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική, ο Μάρκος Βενιός υπήρξε στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, ως συντηρητής έργων τέχνης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από τις σημαντικές στιγμές του έργου του στο Υπουργείο, ήταν η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου, την περίοδο 1972-76, εργασία για την οποία του απενεμήθη ασημένια κύλικα. Αιτία της θερμής και πολύχρονης φιλίας του Μάρκου με τον Γιώργο Αμυρά, ως το τέλος της ζωή του, ήταν η βιωματική σχέση του με τη φύση. Μια αγάπη που τον οδήγησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος», αλλά και στη συνεχή προσπάθειά του για τη δημιουργία του πρώτου Οικομουσείου της Ελλάδας, στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου. Κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την πολύχρονη φιλία μας με τον Μάρκο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».

Δημιουργίες του Μάρκου Βενιού βρίσκονται στα Υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας, Πρόνοιας, στην Εθνική Πινακοθήκη, στις Πινακοθήκες ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Αντωνίου, Θήρας, Κουβουτσάκη, Μοσχανδρέου, Σύρου. Επίσης, στα Μουσεία της πόλεως των Αθηνών (Βούρου-Ευταξία) και Βορρέ, σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το έργο του έχει, επίσης, βραβευτεί με τιμητικά διπλώματα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, τους Δήμους Αμοργού, Ίου, Πάρου, Κέας και Φολεγάνδρου. Το 1999 του απονεμήθηκε μετάλλιο και δίπλωμα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο - Πατριαρχική Εξαρχεία Πάτμου, για την προσφορά του στη διοργάνωση του Συνεδρίου «Η παιδεία στην Πάτμο, πορεία προς τον 21ο αιώνα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ