Εικαστικα

H UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για πρώτη φορά ψηφίστηκε ομόφωνα Απόφαση αποκλειστικά για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Σύνοδο της Ουνέσκο για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσής τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άποψη από τις αίθουσες με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Άποψη από τις αίθουσες με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου

Γλυπτά Παρθενώνα: τι αποφάσισε η 22η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO

Το ζήτημα της επιστροφής των παρθενώνειων γλυπτών δεν έλειψε ούτε από τις εργασίες της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής  της Ουνέσκο για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP) που ολοκληρώθηκαν χθες. Εντάσσεται, άλλωστε, σταθερά στην ατζέντα της από το 1984, οπότε τέθηκε για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη. Φέτος, ωστόσο, για πρώτη φορά η Επιτροπή πέραν της Σύστασης (Recommentation) που παγίως υιοθετεί για το θέμα, ψήφισε ομόφωνα ένα επιπλέον κείμενο που είναι Απόφαση (Decision 22 COM 17), αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στην Απόφαση εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια της Επιτροπής για το γεγονός ότι η επίλυση του ζητήματος παραμένει εκκρεμής, λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας εμφατικά τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς.

Αντίστοιχα, στο κείμενο της Σύστασης αποτυπώνεται μεταξύ άλλων η ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι η Duveen Gallery, στο Βρετανικό Μουσείο, στην οποία εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλειστή για το κοινό, εξαιτίας των επιβεβλημένων εργασιών αποκατάστασης των φθορών της.

«Στην 22η Σύνοδο η Ελλάδα πέτυχε παράλληλα με την έκδοση της Σύστασης - στην οποία γίνεται αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο - την έκδοση, για πρώτη φορά, Απόφασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής που αφορά ειδικά στο θέμα της επιστροφής των Παρθενωνείων Γλυπτών», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού  και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής. «Η Επιτροπή καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα - σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο - και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την Επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη. Και τα δύο κείμενα, της Σύστασης και της Απόφασης, αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ´ όλα νόμιμη διεκδίκηση της χώρας μας». Καταλήγοντας η επικεφαλής του ΥΠΠΟΑ ευχαρίστησε «τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στην UNESCO, που με ιδιαίτερη αφοσίωση στον στόχο της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών, εργάστηκαν συστηματικά και πέτυχαν το συγκεκριμένο εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα».

Το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίχθηκε σθεναρά από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής.

Στην 22η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από πλευράς ΥΠΠΟΑ από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργιο Διδασκάλου, τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαο Σταμπολίδη και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου και από πλευράς ΥΠΕΞ από τη Νομική Σύμβουλο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Άρτεμη Παπαθανασίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ