Εικαστικα

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021

Από τον ανεξάρτητο φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τελετή απονομής Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 © ndp / Thomas Daskalakis
Τελετή απονομής Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 © ndp / Thomas Daskalakis

Τη Δευτρέα 5 Ιουλίου ο ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa παρουσίασε τα Βραβεἰα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021.

Ο ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa παρουσίασε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά τα Βραβεἰα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 στο αίθριο του Μουσείο Μπενάκη.   

Στα φετινά Βραβεία υποβλήθηκαν συνολικά 204 συμμετοχές, οι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Από τις συνολικά 162 διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων διακρίθηκαν 42 φιναλίστ. Τη φετινή διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους και πραγματοποίησαν τις απονομές, μεταξύ άλλων, οι διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Ιωάννης Βικέλας, Μπούκη Μπαμπάλου και Κυριάκος Κυριακίδης.

Τελετή απονομής Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 © ndp / Thomas Daskalakis
Τελετή απονομής Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 © ndp / Thomas Daskalakis

Η πρωτοβουλία «Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021» απένειμε διακρίσεις για το  καλύτερο πραγματοποιημένο έργο, το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα,  την καλύτερη μελέτη και την καλύτερη νέα αρχιτεκτονική σε υφιστάμενο κτήριο.  

Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι:  

  • Roger Diener, Αρχιτέκτων, DIENER & DIENER, Basel, Καθηγητής του ETH Zurich –  Ελβετία  
  • Juan Herreros, Αρχιτέκτων, ESTUDIO HERREROS, Καθηγητής και Πρόεδρος της  Ανωτάτης Πολυτεχνικής Σχολής Αρχιτεκτονικής της Μαδρίτης – Ισπανία   
  • Vittorio Pizzigoni, Αρχιτέκτων, BAUKUH, Μιλάνο, Αναπληρωτής Καθηγητής της  Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γένοβας – Ιταλία

Επιπλέον, για τέταρτη συνεχή χρονιά, απονεμήθηκαν τα Βραβεία Συναδέλφων για  το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο και την καλύτερη μελέτη, με απονομή ενός  βραβείου ανά κατηγορία.  

Κριτές σε αυτά τα βραβεία ήταν οι 158 αρχιτέκτονες που συμμετείχαν ως Υποψήφιοι. Στόχος των Βραβείων Συναδέλφων είναι η αξιολόγηση του αρχιτεκτονικού έργου από τους ίδιους τους δημιουργούς και η εξαγωγή συμπερασμάτων από τον βαθμό  σύμπτωσης ή απόκλισης από την κρίση της προσκεκλημένης κριτικής επιτροπής. 

Την ημέρα της εκδήλωσης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις DOMa ο τόμος Βραβεία  Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021, στον οποίο παρουσιάζονται οι 42 φιναλίστ.  

Σχετικά με τον DOMa    

O DOMa είναι ένας ανεξάρτητος φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής με έδρα την  Αθήνα. Μέσω μιας διευρυμένης δραστηριότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει εκδόσεις,  βραβεία, εκθέσεις και διαγωνισμούς, ο DOMa στοχεύει στην καταγραφή,  ενθάρρυνση, προβολή και, τελικά, τη δημιουργία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, από την  Ελλάδα στον κόσμο. 

Πρόκειται για έναν φορέα που ιδρύθηκε το 2020 με σκοπό να  συνεχίσει και να διευρύνει το έργο των ΔΟΜΩΝ, ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε το  2005 ως διεθνής επιθεώρηση σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αλλά το οποίο σύντομα  εξελίχθηκε σε σημαντικό αρχιτεκτονικό θεσμό της χώρας. Ο DOMa αποτελεί άμεση  συνέχεια και μετεξέλιξη των ΔΟΜΩΝ, διατηρώντας την ίδια επιμελητική ομάδα και  ιδιοκτησία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ