Εικαστικα

Μενδώνη για πίνακες: Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της

«Eύχομαι όλα τα έργα στην πατρίδα μας να βρουν τη θέση που τους αρμόζει», δήλωσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί
Οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Λίνα Μενδώνη: Οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού για την ανάκτηση των κλεμμένων πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη - Βρέθηκαν τα έργα των Πικάσο και Μοντριάν.

«Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την ανάκτηση του πίνακα του Πάμπλο Πικάσο και του Πιετ Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.

«Μεγάλη συγκίνηση για την ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο και του Πιετ Μοντριάν. Ήρθε σε μία στιγμή που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο πίνακας έχει ιδιαίτερη αξία για τον ελληνικό λαό καθώς τον αφιέρωσε ο ίδιος ο ζωγράφος με ιδιόχειρη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την αγώνα του. Ήταν αδύνατον ο πίνακας αυτός να πουληθεί ή να εκτεθεί πουθενά. Ήταν σαφές ότι ήταν προϊόν κλοπής. Η Πινακοθήκη έκλεισε λίγο μετά την κλοπή για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισής της», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν στη συνέντευξη Τύπου για την ανεύρεση των έργων
Πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν στη συνέντευξη Τύπου για την ανεύρεση των έργων © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Από το 2012 η αστυνομία δεν σταμάτησε την έρευνα για τον εντοπισμό του πίνακα. Και προσωπικά και εκ μέρους της Εθνικής Πινακοθήκης ευχαριστώ πολύ», υπογράμμισε η υπουργός. 

«Eύχομαι όλα τα έργα στην πατρίδα μας να βρουν τη θέση που τους αρμόζει. Βρέθηκε Έλληνας να τον στερήσει, βρέθηκαν Έλληνες να τον φέρουν πίσω», ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

pinakes_pikaso2.jpg
Πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν στη συνέντευξη Τύπου για την ανεύρεση των έργων © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

 

Πίνακες Πικάσο - Μοντριάν: Πώς οι αρχές έφτασαν στον 49χρονο δράστη

Η Αστυνομία ήξερε ότι ο δράστης δεν ετοιμαζόταν να πουλήσει τα δύο έργα. Εξαρχής έκρυψε τους δύο πίνακες σε σπίτι της οικογένειάς του, ενώ πριν από δύο μήνες μετέφερε τα έργα στην Κερατέα και το σημείο όπου βρέθηκαν, μιας και φοβήθηκε ότι η ΕΛ.ΑΣ. ήταν στα ίχνη του και κοντά στη σύλληψή του. Ο δράστης ήξερε τα πάντα για την Πινακοθήκη, είχε μπει πολλές φορές μέσα καθώς προσπαθούσε επί έξι μήνες να κάνει τη ληστεία, ενώ είχε φροντίσει να μάθει το πρόγραμμα που έχουν οι φύλακες, ακόμα και πότε τρώνε και καπνίζουν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ