Εικαστικα

O Αλέξανδρος Μαγκανιώτης «αναζητά τον Οδυσσέα» στο αστικό τοπίο

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης - Trojan Horse
Trojan Horse

«Αναζητώντας τον Οδυσσέα», η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Εμπνευσμένος από το έπος του Ομήρου, την "Οδύσσεια", ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης περιγράφει μια ιστορία αναζήτησης ταυτότητας∙ μέσα από μια μοναδική, ευφάνταστη και πρωτότυπη τεχνική ζωγραφικού μοντάζ μεταγράφει τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα, στις εμπειρίες όλων και στις συνήθεις εικόνες της αθηναϊκής πραγματικότητας.

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης - Athina
Athina

Πιο συγκεκριμένα, οι δυσκολίες, οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες αναζήτησης της αστικής ζωής, αντανακλώνται σε ζωγραφικά έργα, που σχολιάζουν την ταυτότητα των κατοίκων μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Μπλέκοντας τον μύθο, την αρχαιοελληνική και λαϊκή παράδοση, την πολυπολιτισμικότητα και το αρχιτεκτονικό τοπίο της πόλης, οι συνθέσεις του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη εξιστορούν ένα βίωμα προσωπικό, ελληνικό και ευρωπαϊκό συνάμα.

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης - Hermes
Hermes

«Η ενότητα "Αναζητώντας τον Οδυσσέα" αποτελεί μια ολότελα προσωπική, ερμηνευτική προσέγγιση του ομηρικού έπους σε μια γόνιμη διαλεκτική σχέση μ’ αυτό, στην προέκταση του ποιητικού λόγου. Το κάθε έργο παρέχει τα κλειδιά ενός κώδικα που οδηγεί σε περαιτέρω συνδέσεις και αναγωγές, στην αποκρυπτογράφηση ενός κρυμμένου νοήματος. Θεοί, ήρωες και μυθικά πλάσματα συμβιώνουν, σε απροσδόκητες και πρωτότυπες συναντήσεις, με εικόνες της σημερινής πραγματικότητας, κυριαρχούν σε συνθέσεις που υπερβαίνουν τον στόχο της απλής αναπαράστασης, αποκτώντας μια άλλη διάσταση. Με αφορμή την παρουσίασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης φιλοτέχνησε καινούργιες συνθέσεις στις οποίες αξιοποιεί αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται στους εκθεσιακούς του χώρους. Το ταξίδι της αναζήτησης του Οδυσσέα ξεκινάει για ακόμη μία φορά, ο μύθος επανέρχεται μέσα από μια σύγχρονη οπτική, διαχρονικός, καθολικός και πάντοτε γοητευτικός», αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης - Olympos
Olympos

Info: Έως 4 Ιουλίου 2021. Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 38-40, Πάτρα, 2613616100. www.ampatron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ