Εικαστικα

Η Ιωάννα Ράλλη και ο Καρλ Γιουνγκ δίνουν ραντεβού στο Κολωνάκι

Τη γνωρίζαμε ως φωτογράφο, τώρα για πρώτη φορά παρουσιάζει στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη μια εντυπωσιακή ζωγραφική δουλειά δημιουργώντας με αξιοζήλευτη υπομονή τις περίφημες μαντάλες

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 785
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ιωάννα Ράλλη και ο Καρλ Γιουνγκ δίνουν ραντεβού στο Κολωνάκι
© Θανάσης Καρατζάς

Συνέντευξη με την Ιωάννα Ράλλη, που παρουσιάζει τους πίνακες της έκθεσής της Κοσμομορφία στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Ψι όπως ψυχανάλυση, ψι όπως ψυχεδελικά! «Περίεργο, αλλά το δεύτερο ψ που λέτε πως βρίσκεται μέσα στα έργα της “Κοσμομορφίας” προσωπικά δεν το είχα παρατηρήσει. Και μάλιστα χθες στα εγκαίνια υπήρξαν και άλλοι που βρήκαν ψυχεδελικές υφές στη δουλειά μου. Τι να πω!».

Στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στη νέα ατομική έκθεση της Ιωάννας Ράλλη. «Κοσμομορφία», μια σειρά από ζωγραφικά έργα, τέμπερα σε χαρτί. Περιπλανιέμαι και παρατηρώ την απίστευτη λεπτοδουλειά συζητώντας με τη ζωγράφο. Μεγάλα τετράγωνα και παραλληλόγραμμα γεμάτα χρώματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα ξετυλίγουν μια ολόκληρη περίοδο, που πήρε μπρος το 2015 και τελείωσε το περασμένο φθινόπωρο.

Μια μορφή-εκδοχή του κόσμου της Ιωάννας Ράλλη με έργα που «ξεκίνησαν για να αποτελέσουν φόντο για τις φωτογραφίες μου, όμως σταδιακά αυτονομήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν. Θυμίζουν τις μαντάλες, έργα που εκφράζουν την ολότητα και την αρμονία σε διάφορες πνευματικές παραδόσεις».

cosmomorphy_20.jpg

Το γινγκ και το γιανγκ, το είναι και το άπειρο, η ονειρική υφή της πραγματικότητας αλλά και η πραγματική διάσταση των ονείρων για όσους το υποσυνείδητο τους τραβά σαν μαγνήτης. Η Ιωάννα παρουσιάζει την πρώτη της ζωγραφική δουλειά, μιας και με δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και πολλές συμμετοχές της σε ομαδικές στην Ευρώπη και την Αμερική, έως τώρα κλίκαρε και εκτύπωνε τις δημιουργίες της, γνωστή σαν φωτογράφος. Πώς κι έτσι;

«Σε μια περίοδο τεράστιας ψυχολογικής πίεσης και αίσθησης εγκλωβισμού για τους περισσότερους ανθρώπους, θα έλεγα πως η καραντίνα μου έκανε καλό. Ήμουν απόλυτα έτοιμη, μην πω και τυχερή, γιατί ούτως ή άλλως, όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω τις μαντάλες αυτές το 2015, ήμουν σε διαδικασία ανακάλυψης του κέντρου μου».

atk_6582.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Άλφα όπως ανασυγκρότηση αλλά γιατί όχι και ανεικονική αυτοαπεικόνιση, Όμικρον όπως όνειρα, Γάμα όπως Καρλ Γιουνγκ: «Από μικρή κατέγραφα τα όνειρά μου, οπότε ήταν πολύ φυσικό να με γοητεύσουν οι θεωρίες του για το ασυνείδητο και το συνειδητό. Ο Γιουνγκ, έμαθα αργότερα, είχε παρατηρήσει πως πολλοί ασθενείς του έφτιαχναν μαντάλες, τα τετράγωνα συμμετρικά σχέδια των βουδιστών μοναχών, όταν βρίσκονταν σε κρίση. Μία ασυνείδητη ενέργεια που αποσκοπούσε στην οργάνωση της ψυχής μέσα από το χάος. Περιέγραφε ακριβώς αυτό που ασυνείδητα έκανα κι εγώ. Ο κόσμος μου είχε κλονιστεί και η ψυχή μου προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί μέσα από το χάος. Έτσι ξεκίνησαν αυτά τα έργα, και σιγά σιγά άρχισε να διαμορφώνεται κάποια μορφή. Στην αρχή ο τίτλος ήταν “Κοσμολογία”. Συζητώντας όμως με τη Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, πρότεινε τον τίτλο “Κοσμομορφία”, μιας και δεν πρόκειται περί λόγου, αλλά περί μορφής». Τεχνικά; «Σχεδόν έξι εβδομάδες για τον κάθε πίνακα! Υπήρχαν μέρες που ξεκινούσα πολύ νωρίς και ζωγράφιζα ασταμάτητα».

cosmomorphy_30.jpg

«Υπήρχε κάποια υπόκρουση;» τη ρωτώ. «Καμιά φορά άκουγα κάποιες διαλέξεις. Άλλες φορές πάλι έβαζα το ρολόι να χτυπήσει σε σαράντα λεπτά και στο ενδιάμεσο αφηνόμουν στη σιωπή».

Παρατηρώ πως η υπογραφή της είναι μέρος του έργου, το όνομά της μαζί με αρκετά «τσιτάτα» είναι ενταγμένο μέσα στα σχέδια και τα σχήματα. «Έχω ανάγκη να δουλεύω. Η δουλειά μου είναι το κέντρο μου, ίσως επομένως εντάσσοντας τον εαυτό μου μέσα στο έργο, είναι ένας τρόπος για να υπάρχω εν τω όλω».

Είναι πολύ εντυπωσιακή η ζωγραφική της Ράλλη. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί και σε καμβάδες κεντήματος, μιας και η αριστοτεχνική λεπτοδουλειά της, αυτό το επαναλαμβανόμενο «τσίκι-τσίκι», μου φέρνει στο μυαλό δεινές υφάντρες. Η «οικοτεχνία» της Ιωάννας νομίζω πως θα ενθουσιάσει όσους ψάχνουν για μια ζωγραφική όπου έργο και δημιουργός είναι αναπόφευκτα τόσο συνδεδεμένοι, που το ένα είναι προέκταση, συμπλήρωμα και αναπόσπαστο μέρος του άλλου.

31_small_c.jpg

Τα έργα είναι εντυπωσιακά καθώς αναπτύσσονται υπό μορφή μιας επαναλαμβανόμενης, κυκλικής και περίπλοκης φαντασμαγορίας, που αν σταθείτε μπροστά τους και τους αφεθείτε, το να μπείτε μέσα τους είναι θέμα δευτερολέπτων. Πίνακες που σε απορροφούν, σε αποπλανούν, σε κάνουν να προσπαθήσεις να βρεις ποιος είσαι και σε ποιο ακριβώς σημείου του τετραγώνου ή του κύκλου της ζωής σου βρίσκεσαι, αφού ζωγράφος, θεατής, χώρος και χρόνος μπροστά στους πίνακες της Ράλλη κατά έναν μαγικό τρόπο γινόμαστε ένα.

atk_6628.jpg

BIO
Η Ιωάννα Ράλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Bsc ) και φωτογραφία, ζωγραφική και γραφικές τέχνες στο New England School of Art and Design. Το 1986 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της (MFA) στις γραφικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε μουσεία.

INFO
Η έκθεση «Κοσμομορφία» είναι η τρίτη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθεται προς πώληση το βιβλίο της έκθεσης από τις εκδόσεις Cube Art Editions. Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαΐου - 5 Ιουνίου 2021 Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ