Εικαστικα

Οι δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την 25η Μαρτίου

Στόχος η επίδραση που είχαν οι θυσίες και οι αγώνες των προγόνων στο πέρασμα των 200 χρόνων για τη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας πάνω από το λόφο της Ακρόπολης κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων πριν τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας πάνω από το λόφο της Ακρόπολης κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων πριν τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου © ΑΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Οι δράσεις για να τιμήσει την 25η Μαρτίου του 1821

Στο πλαίσιο της διακοσιοστής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει διοργανώσει έξι δράσεις για να τιμήσει την 25η Μαρτίου του 1821. Η ημέρα αυτή του ξεσηκωμού για την ελευθερία του Έθνους αποτέλεσε την απαρχή της πολυκύμαντης πορείας που οδήγησε στη σημερινή Ελλάδα.

Οι δράσεις αυτές στοχεύουν να αναδείξουν, μέσα από έναν εικονικό διάλογο με τους ηρωικούς προγόνους μας, την επίδραση που είχαν οι θυσίες και οι αγώνες τους στο πέρασμα των 200 χρόνων για τη διαμόρφωση της Ελλάδας όπως είναι σήμερα. Ο διάλογος αυτός με την ιστορία είναι η βάση για την κατανόηση αυτού που τιμάται καθώς και για την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους Έλληνες.

Την ευκαιρία που μας προσφέρει ο εορτασμός της επετείου για να αναλογιστούμε το πώς φτάσαμε μέχρι σήμερα, δεν την είχαμε με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων που έτυχαν μέσα στην ταραχή της Μικρασιατικής εκστρατείας. Βέβαια και φέτος, η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας επιτρέπει να χαρούμε όπως θα θέλαμε τη διακοσιοστή επέτειο. 

Οι επερχόμενες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την 25η Μαρτίου, είναι:

Η ταινία «“σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!» (25 Μαρτίου - Ώρα: 19:00)
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών αλλά και της καθημερινής ζωής. Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι' αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.

Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κοινό την 25η Μαρτίου, στις 19:00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ 1, ενώ στις 20:00 της ίδιας ημέρας θα είναι διαθέσιμη για προβολή εδώ καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα της Επιτροπής. 

Προβολές σε κτίρια σε 18 πόλεις της Ελλάδας: «Ζωντανεύοντας» την ιστορία της Επανάστασης (8-9 Μαΐου)
Η δράση αφορά την ταυτόχρονη προβολή σε επιλεγμένα κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης, μέσα από έργα τέχνης σύγχρονα με αυτήν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του Εργαστηρίου Ευφυών Περιβαλλόντων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές θα δίνουν έμφαση και στην ιδιαίτερη ιστορία και τους ήρωες της κάθε πόλης. Οι πόλεις θα είναι: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Νάουσα, Ναύπλιο, Πειραιάς, Ρόδος, Σύρος, Τρίπολη, Χανιά και Χίος. Η δράση είχε προγραμματιστεί για την 25η Μαρτίου, εξαιτίας όμως των περιορισμών που επιβάλει η συγκυρία, μεταφέρθηκε στις 8 και 9 Μαΐου.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Για να τιμήσει την πορεία αυτών των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δημιούργησε μια μοναδική συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων που θα κρατήσουν για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας την διακοσιετηρίδα της Επανάστασης.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα αποτελεί ένα κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να αποκτήσει αναμνηστικά ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας. Μέσα από το Νομισματικό Πρόγραμμα, η Επιτροπή τιμά επίσης κάθε περιοχή της Ελλάδας χωριστά και αναδεικνύει εμβληματικές προσωπικότητες που συνέδεσαν το όνομά τους με αυτές τις περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια συμβολική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Παρασκευή 19 Μαρτίου στο Νομισματοκοπείο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, η Επιτροπή, δια της Προέδρου της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τίμησε τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία της συλλογής. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ