Ελλαδα

25η Μαρτίου:Το εορταστικό διήμερο για την επέτειο της Επανάστασης

Όσα έγιναν στις 24 και 25 Μαρτίου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιωτική παρέλαση
Στρατιωτική παρέλαση © EUROKINNISSI

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Διήμερο εορτασμών για την 25η Μαρτίου.

Στις 24 Μαρτίου ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η πόλη της Αθήνας σημαιοστολίστηκε και στην Ελλάδα έφτασαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι της κυβέρνησης ενόψει του διημέρου. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτόκης, και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Οι προσκεκλημένοι αποτελούν τους πρώτους επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πλήρως ανακαινισμένη και εκσυγχρονισμένη Εθνική Πινακοθήκη και να θαυμάσουν τα έργα της. Η έναρξη λειτουργίας του πλήρως αποκατεστημένου κτιριακού συγκροτήματος έγινε με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της σε διαφορετικές ομάδες με όλα τα μέτρα κατά της διασποράς κορωνοϊού.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη ως κόσμημα και εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. «Το σημερινό γεγονός στέλνει ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή που 12 χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών η Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τις πόρτες της μια ημέρα πριν από την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Eθνική Πινακοθήκη: Χαιρετισμοί με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Μετά την επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συνεχίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 

Κατά τη διάρκειά του δείπνου έγινε προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων. Συγκινητική ήταν η προσφώνηση από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, «την πατρίδα του παππού μου», όπως ειπε.

Για το δείπνο είχαν λάβει πρόσκληση οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει χωρίς τη σύζυγό του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

Παρόντες στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και οι υπουργοί που συνόδευσαν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.

Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο © EUROKINNISSI

Πρίγκιπας Κάρολος: Συγκίνησε στην αντιφώνησή του στο Προεδρικό

Με μια αντιφώνηση γεμάτη θερμά λόγια για την Ελλάδα, ο πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε στη βαθιά σύνδεσή του με τη χώρα μας, η οποία είναι η πατρίδα των προγόνων του.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου» τόνισε στο δείπνο που παρέθεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Και πρόσθεσε: «Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν 100χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων -μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος "Δικαία των Εθνών" από το Ισραήλ».

Ανάφερε ακόμη ότι όπως το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο» προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».

Και έκλεισε, υπογραμμίζοντας: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!» (σ.σ. τα τελευταία λόγια ειπώθηκαν στα ελληνικά).

25η Μαρτίου

Με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, άνοιξε και επίσημα το πρωί στις 08:00, το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, έδωσαν το παρών  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έψαλε  τον εθνικό ύμνο η διεθνούς φήμης σοπράνο, Αναστασία Ζαννή.

Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Στις 08:30, ξεκίνησε η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών
Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών © EUROKINNISSI

Στις 09:20 Πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες, θα ακολουθήσει ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Δάκρυσε ο πρίγκιπας Κάρολος στην κατάθεση στεφάνων
 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν o πρίγκιπας Κάρολος κατά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο πρίγκιπας Κάρολος τίμησε τη χώρα μας με την παρουσία του, σε αυτή την ιδιαίτερου συμβολισμού ημέρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα. 

Μάλιστα, αφού κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν έκδηλη η συγκίνησή του και δάκρυσε.

25η Μαρτίου: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη | 25/03/2021 | ΕΡΤ

Η στρατιωτική παρέλαση

Στις 10:00 ξεκίνησε η μεγαλοπρεπής στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των ξένων ηγετών.

Σύμφωνα και με το ΓΕΕΘΑ – έχει στόχο να εκπέμψει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821. Λόγω της έξαρσης της πανδημίας το κοινό δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά την παρέλαση, ωστόσο η ΕΡΤ έχει αναλάβει όπως κάθε χρόνο την κάλυψή της.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

LIVE | 25Μαρτ2021 ΕΡΤ – Στρατιωτική Παρέλαση (25 Μαρτίου) Αφιέρωμα 1821 2021 Greece

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος:
 

  • Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
  • Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
  • Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)
  • Έφιππο τμήμα.
  • Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη.
  • Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Μεταξύ άλλων, θα διέλθουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager. Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.
  • Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer).
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΚΑΡΟΛΟ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΚΑΡΟΛΟ © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στη συνέχεια μετέβει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην αρχή της σύντομης συνομιλίας που κατέγραψαν οι κάμερες ο πρωθυπουργός είπε αναφερόμενος στη χθεσινή ξενάγηση στην Πινακοθήκη: «Πιστεύω ότι όλη η κρίση από την οποία πέρασε η Ελλάδα έχει δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό πυρετό. Τώρα όμως μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση και είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέρετα να έρθετε». 

Mήνυμα Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά για την 25η Μαρτίου

Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη, μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας», είπε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου. 

«Αγαπάμε τη χώρα σας και σήμερα με τον ίδιο ενθουσιασμό των πρώτων φιλελλήνων», τόνισε για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ενώ στο τέλος του μηνύματός του επανέλαβε στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας».

25η Μαρτίου: Το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν για την επέτειο της Παλιγγενεσίας | 25/03/2021 | ΕΡΤ

Μπάιντεν: Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ θα είναι στενότερη από ποτέ

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει, τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας», τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας το μήνυμά του είπε ότι αυτή την υπέροχη εορταστική ημέρα, είναι τιμή του, που στέλνει στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού και ευχήθηκε «Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας».

Εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και είπε ότι ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν όταν γιορτάσαμε τη δική μας 200η επέτειο. Ήταν μια σημαντική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έχει επιτύχει η δημοκρατία μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και πρόσθεσε «παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα. Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική μας επανάσταση, με τη σειρά της βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία», είπε, μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπάιντεν. 

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο
Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον πρίγκιπα Κάρολο

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών απένειμε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η παρασημοφόρηση έγινε σε αναγνώριση της συνδρομής του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου στην απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και της αφοσίωσης και της συνεισφοράς του Πρίγκιπα της Ουαλίας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση των γραμμάτων και των καλών τεχνών.

Σε ειδική τελετή στο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, ο Δήμαρχος Αθηναίων υποδέχθηκε «έναν δεδηλωμένο φίλο της Ελλάδος και του Ελληνισμού, ιδιαίτερα δε έναν φίλο της Αθήνας, της ιστορίας και του πολιτισμού της», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ