Εικαστικα

Έφυγε από τη ζωή η Έπη Πρωτονοταρίου

Μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες γκαλερίστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έπη Πρωτονοταρίου
Έπη Πρωτονοταρίου

Την παραμονή των Χριστουγέννων έφυγε από τη ζωή στα 87 της χρόνια, η γκαλερίστα, Έπη Πρωτονοταρίου.

Έφυγε από τη ζωή την παραμονή των Χριστουγέννων, η Έπη Πρωτονοταρίου, μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες γκαλερίστες. Η Πρωτονοταρίου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1933 και μεγάλωσε στην Κυψέλη, στην οδό Ύδρας. Είχε αστική καταγωγή από τη Σύρο και τη Νάξο, ενώ ήταν απόφοιτη της ΑΣΚΤ (1957) από το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, όπου συνυπήρξε για ένα διάστημα με τους Κανιάρη, Τσόκλη, Παύλο, Κοντό,Καρά, Μυταρά,
Φασιανό και άλλους. 

Το 1967 γνωρίζει τον Μάνο Παυλίδη και τον Μάρτιο του 1971 θα διοργανώσουν μια έκθεση με κολάζ της Θεοχάρη-Περάκη στην Αίθουσα Επικοινωνίας Δεσμός, που πολύ σύντομα θα μετονομαστεί σε Αίθουσα Τέχνης Δεσμός. Οι δυο τους οραματίζονται το χώρο της γκαλερί σα μια ανάσα απέναντι στις συνθήκες που επιβάλλει στη χώρα το δικτατορικό καθεστώς.

Όπως αναφέρει ο Χριστόφορος Μαρίνος στην «Καθημερινή», «η Έπη δεν ήταν μια τυπική γκαλερίστα: Η ίδια παραδεχόταν συχνά ότι οι πωλήσεις δεν ήταν το φόρτε της και δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με τα οικονομικά της γκαλερί. Εκείνο που πραγματικά την ενδιέφερε ήταν η συνεργασία και η συνομιλία με τους καλλιτέχνες και, φυσικά, το στήσιμο των εκθέσεων. Η Έπη καταλάβαινε τους καλλιτέχνες και μπορούσε να ασπαστεί μια τολμηρή ιδέα ή μια καθαρά αντιεμπορική πρόταση, διότι απλούστατα ήταν και η ίδια καλλιτέχνις. Η παρακαταθήκη της είναι τεράστια. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι γνώστες και οι μελετητές της ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ