Εικαστικα

Πέτρος Νικόλτσος: Η ζωγραφική του πλευρά στο Συνεργατικό Καφενείο

Πώς ζωγραφίζει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους, για το στιλ του, φωτογράφους στην Ελλάδα;

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο ζωγραφικής του Πέτρου Νικόλτσου

Ο φωτογράφος Πέτρος Νικόλτσος παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής με έργα που φιλοτέχνησε την περίοδο του lockdown στο Συνεργατικό Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Πώς ζωγραφίζει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους, για το στιλ του, φωτογράφους στην Ελλάδα; Από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου όσοι βρίσκονται στην Αθήνα μπορούν να αναζητήσουν την απάντηση παρατηρώντας τα έργα του. Ο Πέτρος Νικόλτσος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε σε νεαρή ηλικία με τους φωτογράφους John Brooks και Νίκο Οικονομόπουλο και έχει δουλέψει ως βοηθός του Jim Godberg του πρακτορείου Magnum. Το 2007 εκδόθηκε το βιβλίο «Λος Άντζελες» από τις εκδόσεις Μελάνι, με φωτογραφίες του και κείμενα της Σώτης Τριανταφύλλου, και το 2010 το βιβλίο «Flâneur» από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ με φωτογραφίες του και κείμενα του Στέφανου Τσιτσόπουλου. Συνεργάτης του περιοδικού SOUL και της ATHENS VOICE, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι όταν κοιτάς μια φωτογραφία του σχεδόν ενστικτωδώς αντιλαμβάνεσαι πως την έχει τραβήξει αυτός.

Έργο ζωγραφικής του Πέτρου Νικόλτσου

Αποκαλύπτοντας μια άλλη καλλιτεχνική πλευρά του, ο Πέτρος Νικόλτσος παρουσιάζει μια σειρά έργων μικρού και μεσαίου μεγέθους που φιλοτέχνησε μέσα στη διάρκεια της καραντίνας σε χαρτί με υλικά όπως μελάνι, ακουαρέλα, ακρυλικό, γκουας και μαρκαδόρους. Για να μη χάσει το μυαλό του, όπως σχολιάζει. Οι εικόνες του είναι μη παραστατικές με γεωμετρικές ή καμπύλες φόρμες που άλλοτε θυμίζουν φυτικά οργανικά σχήματα και άλλοτε μηχανικές, αρχιτεκτονικές κατασκευές.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι όγκοι μοιάζει να στέκονται σε ένα επίπεδο και να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο έναντι κάποιας βαρύτητας ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι όγκοι δείχνουν να απογειώνονται ή να αιωρούνται στον χώρο. Τα χρώματα δυνητικά συμβολίζουν τις κοινωνικές και τις πνευματικές δυναμικές του κόσμου μας ενώ τα σχήματα καταστάσεις σταθερότητας ή ελευθερίας.

Έργο ζωγραφικής του Πέτρου Νικόλτσου

Η έκθεση με τον δωρικό τίτλο «Έργα σε χαρτί» του Πέτρου Νικόλτσου, περιμένει κάθε φιλοπερίεργο επισκέπτη στο Συνεργατικό Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου θα παρουσιάζονται τα έργα από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες, σε έναν κοινωνικό μη κερδοσκοπικό χώρο που λειτουργεί από το 2010. Ως στόχο έχει την προώθηση της αλληλέγγυας οικονομίας, της άμεσης αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τους παραγωγούς με προϊόντα που σέβονται τον εργαζόμενο την γη και το περιβάλλον. Η διάρκεια των εγκαινίων την Κυριακή 25 Οκτωβρίου θα είναι από τις 14:00 ως τις 22:00.

Έργο ζωγραφικής του Πέτρου Νικόλτσου

Για την ανάγκη τήρησης των κανόνων προστασίας και για την αποφυγή συνωστισμού επιλέχθηκαν οι δύο μεγάλες βιτρίνες των πλάγιων όψεων του καφενείου ως επιφάνειες ανάρτησης των έργων έτσι η θέασή τους θα γίνεται εξωτερικά.  Μια ευκαιρία να βάλεις λίγο χρώμα στη ζωή σου αυτή τη γκρίζα περίοδο.

Έργο ζωγραφικής του Πέτρου Νικόλτσου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ