Εικαστικα

Ο πολιτισμός είναι μαζί: Επιστροφή σε κλειστούς χώρους θεαμάτων

«Ας επιστρέψουμε μαζί στους κλειστούς χώρους θεαμάτων, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων μας».

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η καμπάνια της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, «Ο πολιτισμός είναι μαζί», αφιερωμένη στον πολιτισμό και την επιστροφή στους χώρους θεαμάτων.

Η καμπάνια της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, «Ο πολιτισμός είναι μαζί», είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό και την επιστροφή στους χώρους θεαμάτων.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση δημιούργησε μια καμπάνια με τίτλο «Ο πολιτισμός είναι μαζί», αφιερωμένη στον πολιτισμό και συγκεκριμένα στην επιστροφή στους χώρους θεαμάτων που ανοίγουν ξανά.

Στο βίντεο, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σαρρή και σενάριο των Μαργαρίτα Γραμματικού, Ελιζαμπέττα Ηλία Γεωργιάδου και Βάλια Παπαδημητράκη, παρακολουθούμε καθημερινές σκηνές Ελλήνων καλλιτεχνών που βρίσκονται στο σπίτι τους και ετοιμάζονται για να βγουν έξω. Όλες οι σκηνές διακόπτονται από χορευτικές φιγούρες, πρόβες, αποστηθίσεις, ερμηνείες που σαν πυροτεχνήματα εμφανίζονται για να ανατρέψουν την κανονικότητα. Οι καλλιτέχνες δίνουν τη «σκυτάλη» στους θεατές, οι οποίοι περπατούν στις γειτονιές της Αθήνας για να φτάσουν σε κάποια από τις σκηνές ή τα θέατρα της πόλης. H μία κίνηση διαδέχεται την άλλη σαν φυσική αλληλουχία, σαν μια ανθρώπινη αλυσίδα που χρειάζεται να μείνει ενωμένη.

Η περιγραφή του βίντεο, αναφέρει: «Για ποιον λόγο επιστρέφουμε σε παραστάσεις, ενώ ξέρουμε από την αρχή το τέλος τους; Γιατί χειροκροτάμε τόσο δυνατά που μπορεί να πονέσουν τα χέρια μας ή φωνάζουμε μπράβο μέχρι να κλείσει η φωνή μας; Η πανδημία του Covid-19 άλλαξε αρκετές από τις συνήθειές μας, όμως δεν μας έκανε να ξεχάσουμε την εμπειρία της ζωντανής παράστασης ή συναυλίας: εκεί που τα φώτα σβήνουν κι εμείς, καλλιτέχνες και θεατές, χάνουμε για λίγο τον εαυτό μας και παραδινόμαστε σε νέους, ανεξερεύνητους κόσμους. Τώρα, οι πόρτες όλων των σκηνών της χώρας ανοίγουν ξανά και όλοι εμείς επιστρέφουμε με ασφάλεια στις πρόβες, στα ωραία ξενύχτια, στην κούραση της προετοιμασίας, στις πολύωρες συζητήσεις μετά την παράσταση, στη συγκίνηση, στο γέλιο, στο χειροκρότημα.

Ο πολιτισμός είναι μαζί | Together in culture

Ο πολιτισμός δεν είναι ενικός, αλλά πληθυντικός: μέσα του χωράει όλους τους ανθρώπους, δημιουργούς, καλλιτέχνες, θεατές, εργαζομένους, όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τις μεγάλες και μικρές σκηνές, την όπερα και την ηλεκτρονική μουσική, το κλασικό μπαλέτο και το σύγχρονο χοροθέατρο. Ας επιστρέψουμε λοιπόν μαζί στους κλειστούς χώρους θεαμάτων, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων μας. Για να απορροφήσουμε και να επιστρέψουμε ενέργεια. Για να γιορτάσουμε τη δύναμη της ζωντανής εμπειρίας. Για να διεκδικήσουμε πνευματική και ψυχική μετατόπιση. Για να γελάσουμε. Να διαφωνήσουμε. Να συγκινηθούμε. Να σκεφτούμε. Να ονειρευτούμε και να ξορκίσουμε τον φόβο. Να αγαπήσουμε. Για να ξαναζήσουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν. Μαζί. Ο πολιτισμός είναι λόγος για να ζούμε, ο πολιτισμός είναι μαζί».


Συντελεστές

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Larry Gus, Ηλίας Αδάμ, Μαίρη Βούλγαρη, Τζόις Γκαλάο, Γιώργος Γκαραβέλος, Νίκος Καραθάνος, Ειρήνη Κουρούβανη, Βάνα Κριμνιώτη, Νέμεσις Μαρνέζου, Ίαν Μπαμπού, Λίον Μπαμπού, Γιώργος Ξηρός, Βαλεντίνα Ουρσάτσε, Γκρέις Οουίτι, Ράνια Σταθοπούλου, Έλενα Τοπαλίδου, Πρόδρομος Τσινικόρης, Αντώνης Φωνιαδάκης, Θωμάς Χατζής, Βιβή Χριστοδουλοπούλου

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Σκηνοθεσία & Μοντάζ: Χρήστος Σαρρής
Σενάριο: Μαργαρίτα Γραμματικού, Ελιζαμπέττα Ηλία Γεωργιάδου, Βάλια Παπαδημητράκη
Production Manager: Δανιήλ Βεργιάδης
Production Coordinator: Σμαράγδα Δογάνη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Evan Μαραγκουδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Ζιβόπουλος
Camera Assistant: Κοραλία Δογάνη
Make-up Artist: Μόρφη Μενεμένογλου
Τραγούδι τίτλων: “Mangata” των Despite Everything
Διασκευή στο πιάνο: Ορέστης Μπενέκας
Sound Design: Bounce Music

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ