Εικαστικα

Takis: Έκθεση στο νέο microsite του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Στόχος του υλικού είναι να αναδείξει την επίδραση του Takis στη σύγχρονη τέχνη ήδη από τη δεκαετία του 1960

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γλύπτης TAKIS
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΑΪΤΑΣ Π.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει το νέο microsite με υλικό του καταλόγου της έκθεσης «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου».

Οι επισκέπτες του νέου microsite του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2020 online με ελεύθερη πρόσβαση, στα ελληνικά και στα αγγλικά, το υλικό του καταλόγου της έκθεσης «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου».

Οιδίπους και Αντιγόνη (1953)
@Andrew Dunkley και Mark Heathcote, Tate Photography

Η έκθεση, μια συμπαραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την Tate Modern και το MACBA Museud’Art Contemporanide Barcelona, ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στην Αθήνα από τις 20 Μαϊου έως τις 25 Οκτωβρίου 2020 αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Στα 70 χρόνια της δημιουργικής πορείας που διήνυσε στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ο Takis παρήγαγε μερικά από τα πιο εμβληματικά και ριζοσπαστικά έργα τέχνης του εικοστού αιώνα, επιδρώντας καταλυτικά στην πρωτοπορία της μεταπολεμικής Ευρώπης. 

Μαγνητικό μπαλέτο (Ballet magnétique), 1961
@Andrew Dunkley και Mark Heathcote, Tate Photography

Τρία θεματικά δοκίμια σχετικά με το έργο και την πρακτική του καλλιτέχνη, καθώς και η συζήτηση του Takis με τον συγγραφέα και κριτικό Maїten Bouisset, γίνονται προσβάσιμα δωρεάν στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθοδηγώντας τον αναγνώστη στα κεντρικά θέματα του έργου του: μαγνητισμό και μέταλλο, φως και σκοτάδι, ήχο και σιωπή. Στόχος του υλικού που παρουσιάζεται είναι να αναδείξει την επίδραση του Takis στη σύγχρονη τέχνη ήδη από τη δεκαετία του 1960, κάνοντας διαθέσιμο το έργο του όχι μόνο στους ειδικούς αλλά και στους θαυμαστές του.

Τα κείμενα υπογράφουν ο Guy Brett, επιμελητής της έκθεσης και ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς επιμελητές και συγγραφείς τέχνης, ο Michael Wellen, συνεπιμελητής και επιμελητής διεθνούς τέχνης στην Tate Modern του Λονδίνου και η Melissa Warak, βοηθός Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο. Επιπλέον, πλούσιο φωτογραφικό υλικό δίνει την ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς ψηφιακά στα έργα της έκθεσης, καθώς και σε ιστορικές φωτογραφίες από την εξέλιξη της πορείας του καλλιτέχνη – υλικό για το οποίο συνολικά και κατ’ εξαίρεση παραχωρήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η άδεια να δημοσιευθεί με ελεύθερη πρόσβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες και παρά τους περιορισμούς που κατά κανόνα ισχύουν.

Είδωλο (Idole) 1962
© Ίδρυμα Takis - Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες

Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και των Μελών της Επιτροπής Υποστήριξης Σύγχρονης Τέχνης  του Μουσείου.

Οιδίπους και Αντιγόνη (Oedipus and Antigone), 1953
Andrew Dunkley και Mark Heathcote, Tate Photography


Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Takis στην Athens Voice

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο της Ειρήνης Φρεζάδου «O Takis που γνώρισα»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ