Εικαστικα

Dangiuz: Ο Ιταλός 3D εικονογράφος του μέλλοντος

Ένα cyberpunk, δυστοπικό και άλλες φορές συναρπαστικό ταξίδι στο μέλλον, μέσα από τις 3D δημιουργίες του Ιταλού καλλιτέχνη Dangiuz.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dangiuz
Dangiuz

Συνέντευξη με τον Ιταλό εικονογράφο Dangiuz που μας «ταξιδεύει» σε ένα cyberpunk δυστοπικό μέλλον.

H δουλειά του Dangiuz έχει «πιαστεί» από τα «ραντάρ» μας τον τελευταίο χρόνο και πραγματικά συναρπάζει. Οι 3D εικόνες του από ένα μέλλον άγνωστο και μακρινό, την ίδια όμως στιγμή εικόνες γνώριμες για όσους έχουν ασχοληθεί με την cyberpunk κουλτούρα, μέσα από βιβλία και sci-fi ταινίες, video games και μουσική (synthwave, ηλεκτρονική, soundtrack ταινιών). Τεράστιες μητροπόλεις που χάνεσαι μέσα τους, neon ταμπέλες, o έλεγχος των ανθρώπων και η κατάργηση των ελευθεριών, ο άνθρωπος που ψάχνει μία νέα ταυτότητα και ρόλο.

Dangiuz
Dangiuz

Εικαστικός καλλιτέχνης, art director και γραφίστας, ο Dangiuz κατά κόσμον Leopoldo D’Angelo, πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 25 του χρόνια και θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο χώρο των 3D γραφικών. Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου και σπούδασε γραφιστική στη σχολή IIS Bodoni Paravia, με το ενδιαφέρον του τα τελευταία χρόνια να περιστρέφεται γύρω από την τέχνη του 3D.

Ο Leopoldo DAngelo μίλησε στην ATHENS VOICE για το όραμά του, τις εικόνες του μέλλοντος και την τέχνη του.

Πώς γεννήθηκε το ενδιαφέρον σου ή καλύτερα η έλξη προς τα 3D γραφικά;
Σαν πρώην γραφίστας, δεν μπορούσα πάντα να έχω τα αποτελέσματα που επιθυμούσα επειδή έπρεπε να βασίζομαι σε stock ή δωρεάν εικόνες. Με το 3D κατάλαβα πόσο απεριόριστα περισσότερες ήταν οι δυνατότητες να φτιάξω κάτι που ήθελα, όπως ακριβώς το ήθελα, να το προσαρμόσω και εξατομικεύσω μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια.


Θεματικά, τα έργα σου είναι σαν μία ματιά στο μέλλον, με ένα «άγγιγμα» από τα 80s και ταινίες σαν το «Blade Runner». Από πού αντλείς την έμπνευση;
Ναι, το «Blade Runner» είναι σίγουρα από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης. Συχνά «πιάνω» τον εαυτό μου να εμπνέεται από ταινίες, ναι, παρακολουθώ πολλές. Έχω πάθος με το σινεμά, όχι απαραίτητα  κάτι γύρω από την sci-fi κουλτούρα και κινηματογραφικό είδος. Επίσης, ακούω μουσική όταν δουλεύω, χωρίς να είναι ηλεκτρονική πάντα. Απλά μπαίνω σε ένα mode τυχαίας αναπαραγωγής κομματιών και ακούω ότι παίζει. Καμιά φορά ακούω ραπ, άλλες φορές πιο lo-fi μουσική.



Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από τα έργα και τους χαρακτήρες που σχεδιάζεις;
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει απαραίτητα μία ιστορία, σίγουρα όχι μία προσωπική. Υπάρχει σίγουρα ένα μήνυμα για αυτούς που θέλουν να τα δουν, αλλά όλα αυτά,  έχουν ήδη εξηγηθεί και συζητηθεί εκτενέστατα στα περισσότερα Cyberpunk – δυστοπικά έργα, βιβλία, ταινίες. Όλο αυτό το «High tech, low life» (υψηλή τεχνολογία, χαμηλή ποιότητα ζωής), «Big corporations controlling the world» (οι μεγάλες εταιρίες που ελέγχουν τον κόσμο).



Ποια είναι η διαδικασία – ροή, από την αρχική ιδέα μέχρι την τελική ολοκλήρωση ενός έργου σου;
Σχεδόν ποτέ δεν σκιτσάρω, απλά κάθομαι και ανοίγω πρώτα τον φάκελο στον υπολογιστή με τη λίστα με όλα τα πράγματα που έχω σαν αναφορές και πηγές, άλλα σωσμένα ή «καρφιτσωμένα». Και προσπαθώ να φτιάξω κάτι με όλα αυτά… Μερικές φορές πάει καλά και τελειώνω δημιουργώντας μία ωραία σύνθεση. Άλλες φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και στο τέλος διαγράφω τα πάντα και ξαναπροσπαθώ άλλη μέρα. Η συνήθης διαδικασία είναι: σύνθεση, φωτισμός, κάμερα, ρυθμίσεις, rendering και post production.



Μιλώντας για το «Blade Runner» νωρίτερα, έχεις αγαπημένες ταινίες, video games αλλά και αγαπημένους σχεδιαστές;
Πάντοτε δύσκολη ερώτηση ποιες είναι οι αγαπημένες μου ταινίες. Όπως είπα προηγουμένως, είμαι φανατικός φίλος του σινεμά, έχω πολλές αγαπημένες ταινίες από κάθε κινηματογραφικό είδος. Συνήθως, θα έλεγα «2001: A Space Odyssey», «Matrix», «Blade Runner»… αλλά είναι τόσες, μα τόσες, πολλές. Μου αρέσουν κυρίως τα single player παιχνίδια, όπως το «Kingdom Hearts», «Infamous», «Matrix», αλλά και online παιχνίδια όπως το «League of Legends». Περιμένω πως και πώς να κυκλοφορήσει το «Cyberpunk 2077».  Αγαπημένοι μου σχεδιαστές είναι οι Beeple Crap, Ash Thorp, Ian Hubertz και Nick Sullo. Έχω πολλούς ακόμα αγαπημένους αλλά αυτοί είναι οι τέσσερις που ήρθαν πρώτοι στο μυαλό μου όταν με ρώτησες.




Η πανδημία που βιώνουμε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει την οπτική σου για τον κόσμο ή σε έχει επηρεάσει θεματικά;
Αν και δεν έχω φτιάξει κάποιο σχέδιο που να σχετίζεται με τον COVID-19, όπως πολλοί άλλοι καλλιτέχνες έχουν κάνει, σίγουρα η κατάσταση έχει επηρεάσει τη ζωή μου και το όραμα μου για τον κόσμο. Είναι μία πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση και ελπίζω τα πάντα να επιστρέψουν στο φυσιολογικό, αν και πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα να κρατάμε το social distancing και να φοράμε μάσκες για ένα μεγάλο διάστημα.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

High Society

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dangiuz (@dangiuz) στις



Τι να περιμένουμε από τον Dangiuz το ερχόμενο διάστημα;
Καλή ερώτηση. Πραγματικά δεν ξέρω. Προσπαθώ για το καλύτερο και είμαι χαρούμενος που σε πολλούς αρέσει τι κάνω. Με ικανοποιεί που η δουλειά μου μπορεί να εμπνεύσει κάποιον, όπως με εμπνέουν και εμένα δουλειές άλλων. Θέλω να βελτιώσω τις δεξιότητες μου και να παράγω ακόμα περισσότερες cool εικόνες και απεικονίσεις, sci-fi στυλ, cyberpunk, ότι άλλο προκύψει. Πάντα ανοιχτός στις αλλαγές και στους πειραματισμούς.



ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ