Εικαστικα

Η πρώτη εικαστική έκθεση στο Ηρώδειο είναι γεγονός

Το έργο που θα φιλοξενήσει το Ηρώδειο από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διονύσης Καβαλλιεράτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Στο πλαίσιο του προγράμματος Έργο στην Πόλη 2020 του Οργανισμού ΝΕΟΝ

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φέρνουν μία έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου στο Ηρώδειο, με το πρόγραμμα Έργο στην Πόλη

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013, με βασικό σκοπό να μάς φέρει πιο κοντά με τη σύγχρονη τέχνη. Βασικό του «όπλο» σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα Έργο στην Πόλη. Με αυτό, τα τελευταία χρόνια δημιουργεί μία σύνδεση ανάμεσα στο αρχαιολογικό παρελθόν και τον σύγχρονο πολιτισμό. Πώς; Αναθέτοντας σε ένα καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία ενός έργου. Αυτό εκτίθεται σε κάποιον δημόσιο, αλλά και ιστορικό χώρο, μέσα από τη σύμπραξη του ΝΕΟΝ με θεσμικούς φορείς πολιτισμού.  

Φέτος, το ΝΕΟΝ επιστρέφει μαζί με μία πρωτιά. Το έργο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργο στην Πόλη 2020 θα φιλοξενηθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μία εικαστική έκθεση πραγματοποιείται στον εμβληματικό χώρο του, αλλά και τη συνεργασία του ΝΕΟΝ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.    

Αυτή τη χρονιά, ο πολιτιστικός οργανισμός επιστράτευσε τον Διονύση Καβαλλιεράτο. Από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ένα ακόμα εντυπωσιακό αποτέλεσμα της ουσιαστικής και συστηματικής ενασχόλησης του καλλιτέχνη με την γλυπτική. Το αποτέλεσμα αυτό είναι η έκθεση «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη, Πολύνας Κοσμαδάκη. Πρόκειται για μία in situ εγκατάσταση, αποτελούμενη από γλυπτικές μορφές, που έχει ως βασικό σκοπό να μάς υπενθυμίσει την αξία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας και της σωματικής έκφρασης.   

Διονύσης Καβαλλιεράτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Η in situ εγκατάσταση «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης»

Τι ακριβώς βλέπουμε στη δημιουργία του Διονύση Καβαλλιεράτου; Γλυπτικές μορφές που συνθέτουν έναν κυκλικό χορό. Ένα έργο άμεσα συνδεδεμένο με τον χώρο φιλοξενίας του, αφού σε αυτό διαφαίνονται οι τύποι, οι τελετουργίες και η κινησιολογία του αρχαίου δράματος. Βασική πηγή έμπνευσης για τον Διονύση Καβαλλιεράτο, εξάλλου, υπήρξαν οι θρησκευτικές, σωματικές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις και συμπαραδηλώσεις του τελετουργικού κυκλικού χορού.  

Διονύσης Καβαλλιεράτος
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ φέτος επιστράτευσε τον Διονύση Καβαλλιεράτο

Τι είναι το πρόγραμμα Έργο στην Πόλη; 

Με το πρόγραμμα Έργο στην Πόλη, σκοπός του ΝΕΟΝ είναι η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης. Το πρόγραμμα υλοποιείται για έβδομη χρονιά, μετά τις αναθέσεις από τον ΝΕΟΝ στους Πάνο Κοκκινιά σε εγκαταλειμμένο χώρο γραφείων στην οδό Σοφοκλέους 4 στην Αθήνα (2019), Ανδρέα Λόλη στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (2018), Κωστή Βελώνη στην κατοικία του αριθμού 11 της οδού Καπλανών (2017), Ζάφο Ξαγοράρη σε χώρο στάθμευσης πίσω από το ιστορικό θέατρο Αθήναιον (2016), Μαρία Λοϊζίδου στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού (2015) και Αιμιλία Παπαφιλίππου στην Αρχαία Αγορά Αθηνών (2014).  

Περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο φιλοξενίας του έργου του Διονύση Καβαλλιεράτου 

Το περίφημο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού δεσπόζει στο δυτικό άκρο της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. προς τιμήν της γυναίκας του Ηρώδη, Ασπασίας Άννιας Ρήγιλλα και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για μουσικές εκδηλώσεις, φιλοξενώντας 5.000 θεατές. Το μνημείο αναστηλώθηκε την περίοδο 1952-1953 με μάρμαρο Διονύσου και από το 1957 χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις αρχαίου δράματος κ.τ.λ.). Είναι ο παλαιότερος και βασικότερος χώρος παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στους πρόποδες της Ακρόπολης, και έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, μεταξύ αυτών τους Λουτσιάνο Παβαρότι, Φρανκ Σινάτρα, Νάνα Μούσχουρη, Λάιζα Μινέλι, Μαρία Κάλλας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ