Εικαστικα

Σερφάρουμε 5.000 έτη πίσω με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μαζί με τα εκθέματα του 2016, έχουμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά ένα βίντεο-ποίημα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν»
Κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες, χρονολόγια και αποσπάσματα του καταλόγου © Paris Tavitian

Η έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης online στο cycladic.gr

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φροντίζει εδώ και κάποιες δεκαετίες να μάς μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο εύληπτα τα συστατικά της πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας. Το 2016, όταν έκλεινε 30 χρόνια λειτουργίας, κατάφερε σε μία έκθεση, με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν», να μάς παρουσιάσει με ένα απλό τρόπο όλες τις πλευρές της κοινωνίας των Κυκλάδων, όπως αυτές ξεδιπλώνοντας κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, από το 3200π.χ. έως το 2000π.χ..  

«Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν»
Η εμβληματική έκθεση για τα 30 χρόνια του Μουσείου © Paris Tavitian

Αυτή την περίοδο, που την περνάμε σπίτι μας, το Μουσείο έχει αναπτύξει μία σειρά από online δράσεις τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά. Τελευταίο βήμα είναι η μεταφορά όλη της εμβληματικής αυτής έκθεσης στην οθόνη του υπολογιστή μας. Η «Κυκλαδική Κοινωνία» κατέφτασε στο cycladic.gr, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε το φυσικό της περιβάλλον, τις ασχολίες των μελών της, τις κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις της και τις δοξασίες της. Πώς; Μέσα από μία περιήγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά, η οποία αποτελείται από κείμενα και φωτογραφίες, που ακολουθούν τις ενότητες της διά ζώσης έκθεσης, βίντεο, χάρτες, ένα χρονολόγιο και αποσπάσματα από τον κατάλογο της έκθεσης. Τον τελευταίο, μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να τον αποκτήσουμε ηλεκτρονικά.  

Η online εκδοχή, όμως, της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν» έχει ένα επιπλέον ατού. Αυτό είναι ένα βίντεο-ποίημα, με τη φωνή του διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, δημιουργημένο για να μάς καθοδηγήσει, με τον πιο όμορφο τρόπο, στην ανάδυση της κυκλαδικής κοινωνίας και την σταδιακή ανάπτυξη του πολιτισμού της. Το βίντεο, το οποίο σκηνοθετήθηκε από τον Τζώρτζη Γρηγοράκη και ντύθηκε μουσικά από τη Μαριλένα Ορφανού, θέτει ως οδηγό μας το κυκλαδικό ειδώλιο, που μέσα από την καθαρή φόρμα και τη διαχρονική του απλότητα, καθόρισε την μετέπειτά του παγκόσμια ιστορία της τέχνης.  

Δείτε το βίντεο-ποίημα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν», με τη φωνή του καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη  

Cycladic Society | A Video Poem


«Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν»
Η πρωτοκυκλαδική κοινωνία «ζωντανεύει» στην οθόνη του υπολογιστή μας © Paris Tavitian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ