- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μία μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων, δωρεάν, μπροστά μας
Το Blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη προσφέρει μία βιβλιοθήκη διαλέξεων με πλούσια θεματική
Το Blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη «μπαίνει» στο σπίτι: μια μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων με ελεύθερη πρόσβαση μας περιμένει.
Το «Μένουμε Σπίτι» έχει πυροδοτήσει μία ολόκληρη σειρά δωρεάν, online, εκδηλώσεων πολιτισμού και αυτό είναι παρηγορητικό μέσα στη δυσκολία των ημερών. Επίσης, μακροπρόθεσμα, εξοικειώνει πλέον πλήρως το ευρύ κοινό με τη χρήση της ψηφιακής ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης -και όλοι ελπίζουμε να συνεχιστεί και «μετά».
Στην υπερπροσφορά «δωρεάν πολιτισμού» βέβαια, δημιουργείται και η ανάγκη επιλογής.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νέα πρόταση έχει την ονομασία BLOD (Bodossaki Lectures on Demand) και έρχεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.blod.gr μας ανοίγει έναν κόσμο στις τέχνες, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τις νευροεπιστήμες, την αρχιτεκτονική και 32 ακόμα θεματικές. Το BLOD βιντεοσκοπεί και φιλοξενεί επιλεγμένες διαλέξεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής ζωής της Ελλάδας, και τις προσφέρει σε μια μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με ελεύθερη πρόσβαση που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο.
Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ 37 θεματικών κατηγοριών, 5.000 θεμάτων και σχεδόν 6.000 ομιλητών και να έχουμε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέες ιδέες και να αποκτήσουμε γνώσεις από σημαντικούς ομιλητές. Παρακολουθούμε τα βίντεο των διαλέξεων μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας, από το tablet ή από το κινητό τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας βολεύει το καθημερινό μας πρόγραμμα και να νιώσουμε ότι ήμασταν παρόντες στην αντίστοιχη εκδήλωση.
Ανάμεσα στους 6.000 ομιλητές του BLOD, συναντάμε και ακούμε σημαντικούς Έλληνες από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης και των ιδεών, μεταξύ των οποίων και τον βραβευμένο καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, τον διεθνή βιολονίστα και μαέστρο Λεωνίδα Καβάκο, τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, τον διάσημο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, τον κορυφαίο θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, καθώς και τις αγαπημένες Κική Δημουλά και Άλκη Ζέη που έφυγαν πρόσφατα.
Ακόμα στο BLOD μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από την εικόνα και το λόγο τους, μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες όπως είναι οι νομπελίστες James Cronin, David Gross και Orhan Pamuk , οι διάσημοι συγγραφείς Antonio Tabucchi, Pascal Bruckner, Paul Auster, Andrés Neuman και Victoria Hislop, οι φιλόσοφοι Étienne Balibar και Alain Badiou, ο σκηνοθέτης Peter Stein, η εικαστικός Marina Abramović, κ.ά.
Και μία απλή περιήγηση μπορεί να μας γεννήσει ιδέες και επιθυμία για νέα ενδιαφέροντα και να απολαύσουμε ποιοτικό χρόνο μέσα σε αυτόν το μοναδικό «κόμβο» πνευματικού διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε χρήστη του διαδικτύου που επιθυμεί να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες.
Ο ιστότοπος BLOD είναι ο μοναδικός στη χώρα μας – και ένας από τους λίγους διεθνώς – που προβάλλει αποκλειστικά διαλέξεις. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της παιδείας στην Ελλάδα. Στα 9 χρόνια της παρουσίας του BLOD στο διαδίκτυο έχουν καταγραφεί χιλιάδες ώρες διαλέξεων, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχαν διασωθεί. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα - όπως κάθε προσφορά του Ιδρύματος, η οποία αποσκοπεί στη διάδοση της γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εκθεσιακό πρότζεκ ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σεζόν 2026-2027
66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, περισσότεροι από 1.100 καλλιτέχνες από 22 χώρες και ένα τετραήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, performances, συζητήσεις και δράσεις
Μια μεγάλη έκθεση για τον Νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη που έκανε το σχέδιο, την κινούμενη εικόνα και το θέατρο έναν ενιαίο χώρο αφήγησης
Οι γυναίκες στην Κύπρο πλέκουν εδώ και δέκα χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης πέρα από σύνορα, κοινότητες και γλώσσες
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Κώστας Πράπογλου επιμελείται την ομαδική έκθεση που απλώνεται σε 4 διαφορετικούς χώρους
Η έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίρνει παράταση
Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται
Ένας νέος θεσμός πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποκέντρωσης γεννιέται στις Κυκλάδες, στη Νάξο
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Μια συζήτηση για το graffiti αλλά κυρίως για τη μνήμη μια πόλης που δεν καταγράφεται πάντα στα επίσημα αρχεία της
Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,
Ο επιμελητής μάς συστήνει τα έργα της συλλογής του
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.