Μία μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων, δωρεάν, μπροστά μας
Το Blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη προσφέρει μία βιβλιοθήκη διαλέξεων με πλούσια θεματική
Το Blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη «μπαίνει» στο σπίτι: μια μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων με ελεύθερη πρόσβαση μας περιμένει.
Το «Μένουμε Σπίτι» έχει πυροδοτήσει μία ολόκληρη σειρά δωρεάν, online, εκδηλώσεων πολιτισμού και αυτό είναι παρηγορητικό μέσα στη δυσκολία των ημερών. Επίσης, μακροπρόθεσμα, εξοικειώνει πλέον πλήρως το ευρύ κοινό με τη χρήση της ψηφιακής ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης -και όλοι ελπίζουμε να συνεχιστεί και «μετά».
Στην υπερπροσφορά «δωρεάν πολιτισμού» βέβαια, δημιουργείται και η ανάγκη επιλογής.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νέα πρόταση έχει την ονομασία BLOD (Bodossaki Lectures on Demand) και έρχεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.blod.gr μας ανοίγει έναν κόσμο στις τέχνες, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τις νευροεπιστήμες, την αρχιτεκτονική και 32 ακόμα θεματικές. Το BLOD βιντεοσκοπεί και φιλοξενεί επιλεγμένες διαλέξεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής ζωής της Ελλάδας, και τις προσφέρει σε μια μοναδική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με ελεύθερη πρόσβαση που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο.
Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ 37 θεματικών κατηγοριών, 5.000 θεμάτων και σχεδόν 6.000 ομιλητών και να έχουμε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέες ιδέες και να αποκτήσουμε γνώσεις από σημαντικούς ομιλητές. Παρακολουθούμε τα βίντεο των διαλέξεων μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας, από το tablet ή από το κινητό τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας βολεύει το καθημερινό μας πρόγραμμα και να νιώσουμε ότι ήμασταν παρόντες στην αντίστοιχη εκδήλωση.
Ανάμεσα στους 6.000 ομιλητές του BLOD, συναντάμε και ακούμε σημαντικούς Έλληνες από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης και των ιδεών, μεταξύ των οποίων και τον βραβευμένο καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, τον διεθνή βιολονίστα και μαέστρο Λεωνίδα Καβάκο, τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, τον διάσημο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, τον κορυφαίο θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, καθώς και τις αγαπημένες Κική Δημουλά και Άλκη Ζέη που έφυγαν πρόσφατα.
Ακόμα στο BLOD μπορούμε να γνωρίσουμε μέσα από την εικόνα και το λόγο τους, μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες όπως είναι οι νομπελίστες James Cronin, David Gross και Orhan Pamuk , οι διάσημοι συγγραφείς Antonio Tabucchi, Pascal Bruckner, Paul Auster, Andrés Neuman και Victoria Hislop, οι φιλόσοφοι Étienne Balibar και Alain Badiou, ο σκηνοθέτης Peter Stein, η εικαστικός Marina Abramović, κ.ά.
Και μία απλή περιήγηση μπορεί να μας γεννήσει ιδέες και επιθυμία για νέα ενδιαφέροντα και να απολαύσουμε ποιοτικό χρόνο μέσα σε αυτόν το μοναδικό «κόμβο» πνευματικού διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε χρήστη του διαδικτύου που επιθυμεί να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες.
Ο ιστότοπος BLOD είναι ο μοναδικός στη χώρα μας – και ένας από τους λίγους διεθνώς – που προβάλλει αποκλειστικά διαλέξεις. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της παιδείας στην Ελλάδα. Στα 9 χρόνια της παρουσίας του BLOD στο διαδίκτυο έχουν καταγραφεί χιλιάδες ώρες διαλέξεων, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχαν διασωθεί. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα - όπως κάθε προσφορά του Ιδρύματος, η οποία αποσκοπεί στη διάδοση της γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.