Εικαστικα

Kalos&Klio στο χώρο του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Φωτογραφίες, επιστολές και μικρά δείγματα υφαντικής συνοδεύουν το χειροποίητο υφαντό των Kalos&Klio με τίτλο "Happiness"

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
img_20191012_200224.jpg

«Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή - Joice Loch - Biennale: Άγνωστες Στάσεις Ζωής και Τέχνης»

Φωτογραφίες, επιστολές και μικρά δείγματα υφαντικής συνοδεύουν το χειροποίητο υφαντό των Kalos&Klio με τίτλο «Happiness», στον χώρο του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εντός της ΔΕΘ. Παρουσιάζεται στην κεντρική έκθεση της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και συνοδεύεται από μέρος του Ιστορικού Αρχείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 (18:00-20:00), θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν πτυχές της καλλιτεχνικής έρευνας, της επιμελητικής πρακτικής και της διαχείρισης του αρχειακού υλικού.

Οι Kalos&Klio εμπνεύστηκαν από την ιστορία και το έργο ζωής της Joice Loch, η οποία από τη δεκαετία του 1920 και έπειτα αναβίωσε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής την τέχνη της ύφανσης χαλιών με φυσικές βαφές στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Με τόπο διαμονής τον Πύργο της Ουρανούπολης αναζωογόνησε οικονομικά την τοπική κοινωνία, χρησιμοποιώντας δικά της σχέδια που βασίζονταν στις φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο σύζυγός της, Sydney Loch, από Βυζαντινά μοναστήρια στο Άγιο Όρος. Το έργο είναι το μοναδικό της έκθεσης που συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο. Φέρει την υπογραφή της Προϊσταμένης Βιβλιοθηκών και Ιστορικού Αρχείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δαμιάνας Κουτσομίχα, η οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Σχολή συνδέεται με την Joice Loch που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του έργου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να διαφανούν τα ρευστά όρια μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών και να φέρει στην επιφάνεια τη χρησιμότητα και τις διαφορετικές αναγνώσεις της παραδοσιακής πρακτικής και τέχνης. Θα παρουσιαστούν φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπα σχέδια, επιστολές και επίσημα έγγραφα, εικονογραφικά μοτίβα και αρχειακό υλικό, σε μία προσπάθεια να καταγραφεί η πορεία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η σχέση της με την τοπική κοινωνία, με την παράδοση και με τη σύγχρονη τέχνη, ιδωμένα μέσα από τις διαπολιτισμικές συσχετίσεις που προκύπτουν διαχρονικά στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.


Πρόγραμμα εκδήλωσης:

  • Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης
  • Δρ. Παναγιώτης Κανέλλης, Πρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής & Perrotis College
  • Δαμιάνα Κουτσομίχα, Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης «Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή»: Αμερικανική Γεωργική Σχολή και Joice NanKivell Loch: Μια Ιστορία Βαθιά Ριζωμένη στην Ελληνική Γη
  • Kalos&Klio, Καλλιτεχνικό δίδυμο: Επί Τάπητος-Υφάνσεις Δημοκρατίας: Από το Τοπικό στο Παγκόσμιο
  • Παναγής Κουτσοκώστας, Ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος. Συνεπιμελητής 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Υβριδισμοί: Από την Παράδοση στο Μέλλον
  • Ελένη Βουκλουτζή, Φυσικός, καθηγήτρια Γυμνασίου «Χασιώτη»: Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ο Αργαλειός στην Εκπαίδευση Σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ