Εικαστικα

Γιατί μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο κοστίζει 120.000 δολάρια

Πρόκειται για έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπανάνα κολλημένη στον τοίχο: Το νέο έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν
Μπανάνα κολλημένη στον τοίχο: Το νέο έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν/@galerieperrotin/Instagram

Μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο είναι έργο τέχνης και κοστίζει 120.000 δολάρια.

Μπορεί μια μπανάνα κολλημένη με μονωτική ταινία στον τοίχο να κοστίζει 120.000 δολάρια; Κι όμως, γίνεται! Αν πρόκειται για έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν... Η δημιουργία του Ιταλού καλλιτέχνη παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μαϊάμι, στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης Perrotin. Ο Μαουρίτσιο Κατελάν είναι ο δημιουργός της… χρυσής λεκάνης (σ.σ. «Αμερική») που εκλάπη τον περασμένο Σεπτέμβριο από το ανάκτορο Πάλας στο Γούντστοκ της Μεγάλης Βρετανίας.

Το έργο τέχνης με την μπανάνα έχει τίτλο «Comedian». Παρουσιάζει μία μπανάνα που αγόρασε ο εκκεντρικός Ιταλός καλλιτέχνης σε ένα μανάβικο του Μαϊάμι και ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας. Υπάρχουν μάλιστα, τρεις εκδοχές του έργου, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γκαλερί, με τις δύο να έχουν ήδη πουληθεί προς 150.000 δολάρια.

Πριν από την πώληση του συγκεκριμένου έργου, ο ιδρυτής της γκαλερί, Εμανουέλ Περοτίν, δήλωσε στο CNN πως οι μπανάνες είναι «ένα σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και μια κλασική συσκευή χιούμορ», προσθέτοντας πως ο καλλιτέχνης μετατρέπει τετριμμένα αντικείμενα σε «μέσα μεταφοράς απόλαυσης και κριτικής».

Οι πιθανοί αγοραστές του συγκεκριμένου έργου θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όταν η μπανάνα αρχίσει να αποσυντίθεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ